Nyhet
Civil-militära innovationer ska stärka Sveriges försvarsförmåga
Publicerad: 19 november 2024
Kriget i Ukraina och cyberangrepp bidrar till hotbilden mot Sverige. För att stärka vår nationella försvarsförmåga och ge Försvarsmakten tillgång till civil spjutspetsteknik har de första projekten inom det civil-militära innovationsprogrammet beviljats finansiering.
Civila aktörer utvecklar teknik som kan användas inom försvarsindustrin och av Försvarsmakten. Foto: FMV
Projekt som får finansiering i programmet rymmer bland annat utveckling av robotbaserade luktsystem, ultralätta fordon och AI-drivna kamerasystem i drönare.
– Antalet högkvalitativa ansökningar överträffade våra förväntningar. Det tycker jag tyder på en stark vilja i att vara med och bygga ett resilient försvar och stärka Sveriges militära förmåga, säger Josefin van der Meer, programansvarig för civil-militära innovationsprogrammet på Vinnova.
Civila startups samarbetar med etablerad försvarsindustri
Aktörerna som blivit beviljade pengar för projekt kommer från både den civila och militära sektorn och ligger i teknisk framkant. Företagen inom både startup-sektorn och väletablerade försvarsbolag är med i programmet, som syftar till att stärka samarbeten mellan dessa.
– Genom att förstärka med kompetens och innovationskraft hos mindre företag ökar vi Försvarsmaktens möjlighet att ligga på teknologisk framkant samtidigt som vi stärker vår nationella försvarsförmåga. Det civil-militära innovationsprogrammet möjliggör ett effektivt införande av nya lösningar och säkerställer att Försvarsmakten förblir relevant över tid, säger Sara Pelsenius programchef Försvarsinnovation på Försvarsmakten.
Acceleratorprogram för civil-militära innovationer
Genom att stärka samarbetet mellan civila och militära aktörer ska programmet säkerställa att Försvarsmakten har tillgång till den innovationskraft som behövs för att möta framtidens säkerhetsutmaningar. En viktig del av arbetet är att accelerera utvecklingen av militär användning av civiltutvecklad teknik.
I december startar det nationella acceleratorprogrammet av civil-militära innovationer på företagsinkubatorn LEAD i Östergötland. 15 sökande projekt med olika inriktning har beviljats plats i programmet.
– Vi på LEAD är väldigt glada att bolagen till civil-militära acceleratorprogrammet nu är utvalda. Vi har under hösten arbetat hårt för att paketera ett riktigt bra och innehållsrikt program. Nu accelereras arbetet ytterligare genom att vi tillsätter rätt coacher och experter in till deltagande bolag. Det arbetet genomförs i nära samarbete med både industrin och Försvarsmakten. Vi ser verkligen fram emot att välkomna de utvalda bolagen hit till LEAD, säger Catharina Sandberg, vd på LEAD.
Inkubatorn LEAD för tech-startups (lead.se)
– Vi vill skapa en grund för innovationer som stärker Sveriges försvarsförmåga och bidrar till en ökad resiliens i samhället. Genom att stötta dessa utvalda bolag får Sverige inte bara fram banbrytande tekniska lösningar utan bygger också en starkare beredskap och förmåga att möta framtida utmaningar. Bolagen representanter spetskompetens inom utpekade teknikområden. Deras utveckling inom programmet kommer att vara en viktig del i att främja Sveriges säkerhet och konkurrenskraft, säger Alma Jacobson, ansvarig för acceleratorfunktionen inom det civil-militära innovationsprogrammet.
Ta del av projekt som får pengar från civil-militära innovationsprogrammet.
Erbjudande acceleration av civil-militära innovationer
Erbjudand samverkansprojekt för civil-militära synergier
Erbjudande infrastruktur för civil-militära synergier - Steg 1
Frågor?
Om ni har frågor kontakta gärna någon av oss.
För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse.
Senast uppdaterad 20 november 2024