Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vinnova får i uppdrag att förbereda för regulatorisk sandlåda

Publicerad: 7 oktober 2024

Vinnova får i uppdrag av regeringen att analysera hur en kontaktpunkt för regulatorisk sandlåda för nettonollteknik kan fungera i Sverige.

- Det handlar om försöksverksamhet för att utveckla teknik och regelverk inom exempelvis energiområdet, genom att låta företag testa nya tekniker, produkter och tjänster i en verklig miljö. Det kan i vissa fall innebära undantag från regelverk under begränsad tid," säger Johana Axelsson, ansvarig för uppdraget på Vinnova.

Uppdraget ingår i Sveriges genomförande av EU-förordningen Net Zero Industry Act som är en del av den gröna given inom EU för att för att snabba på utveckling, produktion och användning av nyckeltekniker. Dels för att säkerställa EU:s tillgång till säker och hållbar försörjning av nettonollteknik, dels för att nå EU:s klimatmål.

Enligt uppdraget ska Vinnova:

  • Förbereda för en nationell kontaktpunkt genom att analysera hur en sådan bör organiseras i Sverige för att främja regelförenkling, regelutveckling och innovation kopplat till nya tekniker.
  • Analysera hur en kontaktpunkt som ska ansvara för att hantera ansökningar om regulatorisk sandlåda skulle kunna fungera.

Läs pressmeddelandet från regeringen

Ta del av regeringsuppdraget

Frågor?

Johana Axelsson

Handläggare

+46 8 473 31 37

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senast uppdaterad 8 oktober 2024