Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Miljardsatsning ska påskynda digitaliseringen av svensk industri

Publicerad: 17 oktober 2024

Nu lanseras en miljardsatsning inom forsknings- och innovationsprogrammet Avancerad digitalisering som ska accelerera takten och stärka Sveriges position inom innovation och industriell utveckling. Fyra nyckelområden pekas ut som kommer att stå i fokus.

Programmet Avancerad digitalisering är ett partnerskap mellan staten och näringslivet där parter som Ericsson, Saab, AB Volvo, Teknikföretagen och Vinnova samverkar för att säkerställa att Sverige förblir en ledande kraft inom industriell utveckling och teknisk innovation.

Samtidigt som USA och Kina driver på den digitala utvecklingen behöver även Europa och Sverige öka tempot. Under 2025 planeras insatser på upp till en miljard kronor inom fyra nyckelområden. 

- Vi behöver öka takten i omställningen till en digital och hållbar framtid i svensk industri. Med fyra prioriterade områden kan programmet erbjuda större och bredare finansieringsmöjligheter som når fler aktörer. När industrin konkretiserar sina behov kan vi gemensamt driva fram rätt insatser och resultat, säger Cecilia Sjöberg, avdelningschef industriell utveckling på Vinnova. 

Fyra avgörande områden för framtiden

Efter behovsanalyser från över 50 svenska industriföretag och representanter från flera viktiga branscher, akademin och offentlig sektor har parterna i programmet kommit fram till fyra kritiska områden som står i fokus för kommande insatser:

  • Tillämpad AI och säkra dataflöden för fler innovativa lösningar 
    Artificiell intelligens och kvalitativ data kommer bli avgörande för framtidens industriella processer. Det är viktigt att industrin får ordning på sin data och sina dataflöden för att kunna tillämpa tillförlitlig AI. Det behövs gemensamma och standardiserade metoder för att bygga industriella dataflöden mellan branscher och aktörer. Genom satsningar på detta område vill vi se fler smarta och automatiserade lösningar med målet att svensk industri blir konkurrenskraftig på att tillämpa AI.
  • Stabil och säker elektrifiering för industrins nästa steg 
    Om industrin ska kunna växla upp den digitala omställningen krävs ökad elflexibilitet. Insatser på detta område ska bidra till att säkerställa stabil, kostnadseffektiv och säker tillgång till hållbar el när den behövs och där den behövs. Detta är avgörande för industrins framtida utveckling.
  • Stärkt digital infrastruktur för industriell tillämpning 
    För att svensk industri ska kunna utveckla världsledande digitala lösningar baserade på den senaste kommunikationsinfrastrukturen krävs tillgång till miljöer där det går att innovera, testa och utveckla lösningar. Snabb och säker digital infrastruktur är en grundförutsättning för industriell innovation och tillväxt. Med flera insatser inom området vill vi stärka industrins möjlighet använda den senaste tekniken för sömlös och säker kommunikation.
  • Spetskompetens genom tillämpat lärande i teknikens framkant 
    Världsledande kompetens inom avancerad digitalisering kräver kraftfulla insatser för att accelerera lärande och utveckla samarbeten och banbrytande teknologier. 

Om Avancerad digitalisering

Forsknings- och innovationsprogrammet Avancerad digitalisering ska ge svensk industri en ledarroll inom framtidens digitala lösningar. Lösningar som stärker konkurrenskraften och möjliggör och snabbar på den gröna omställningen. Initiativtagare är ABB, Ericsson, Saab, Teknikföretagen och Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Läs om programmet

Kontakt

Undrar du något om Avancerad digitalisering? Kontakta ansvarig på Vinnova, Eric Wallgren.

Eric Wallgren

Handläggare

+46 8 473 30 96

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senast uppdaterad 17 oktober 2024