Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

SciLifeLab får 70 miljoner av EU för att stödja samarbeten inom life science-forskning

Publicerad: 28 augusti 2024

SciLifeLab, ett nationellt forskningscenter för molekylära biovetenskaper, har fått drygt 70 miljoner kronor från EU-kommissionen. I ett unikt samarbete kan man nu med hjälp av EU:s Marie Skłodowska-Curie Actions anställa 48 postdocs fördelade på nio svenska lärosäten. I arbetet med ansökan till EU-kommissionen har SciLifeLab fått stöd från Vinnova med bland annat planeringsbidrag och rådgivning.

PULSE-2048x1365.jpeg

– Det här är på många sätt ett unikt program, som möjliggör tvärvetenskapligt samarbete och överbryggar institutionella barriärer. Att samla nio lärosäten i en gemensam rekryteringsprocess och en enhetlig modell för lönesättning är inte helt lätt. Det är väldigt intressant att en svensk strategisk satsning förväntas ge så bra resultat att EU går in och tar hälften av kostnaderna, säger Erik Litborn, nationell kontaktperson (NCP) på Vinnova för Marie Skłodowska-Curie Action. Denna satsning är ett Horisont Europa-program som erbjuder finansiering för fri forskning och internationell mobilitet över hela världen.

Kompetenshöjande samarbete med näringslivet

Lärosätena samarbetar med näringslivet i denna strategiska satsning kring kompetenshöjning och användandet av den nationella infrastrukturen. Satsningen är entreprenörsnära och kommer att innebära en möjlighet för innovativa små och medelstora företag att öka och behålla forsknings- och innovationskompetens.

– Här har vi ett framgångsrikt exempel på hur man kan jobba för att bygga upp den kompetensförsörjning som Sverige och Europa verkligen behöver. Det samarbetsintensiva arbetssättet kan användas i flera sektorer, inte bara i akademien utan även i industrin, säger Erik Litborn.

En möjlighet för innovativa små och medelstora företag att öka och behålla forsknings- och innovationskompetens

Läs mer om satsningen SciLifeLab PULSE

Vill du veta mer om Marie Skłodowska-Curie Actions?

 

Frågor?

Erik Litborn

Nationell kontaktperson(NCP)/Handläggare

+46 8 473 31 98

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Håll dig uppdaterad – nyhetsbrev om Horisont Europa

Vill du hålla koll på möjligheter till finansiering, nätverkande och kunskapsutbyte inom det europeiska programmet för forskning och innovation? Anmäl dig till Vinnovas månatliga nyhetsbrev om Horisont Europa. Genom att registrera dig godkänner du hur Vinnova hanterar dina personuppgifter.

Anmäl dig till nyhetsbrevet här

Senast uppdaterad 28 augusti 2024