Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 23 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 24 januari kl 8.00.

Banbrytande innovationsmiljöer för framtidens hälso- och sjukvård

Publicerad: 29 augusti 2024

Precisionsmedicin innebär stora möjligheter att skapa en mer träffsäker diagnostik och behandling av sjukdomar. Vinnova satsar 95 miljoner kronor på sex nya innovationsmiljöer som i samverkan ska ta fram banbrytande lösningar för framtidens hälso- och sjukvård och stärka Sveriges position inom området.

I framtiden kommer precisionsmedicin att vara en naturlig del av hälso- och sjukvården. Människor får bättre förutsättningar att leva ett långt liv i hälsa genom vård och behandling utformad och anpassad efter individuella behov. Vinnova vill långsiktigt stärka det svenska ekosystemet inom hälsa så att Sverige kan vara en ledande nation i utveckling av precisionsmedicin.

Framtidens precisionsmedicin

Sex innovationsmiljöer får finansiering av Vinnova med totalt 95 miljoner kronor under de kommande tre åren för att skapa träffsäker diagnostik och behandling av vanliga sjukdomar som cancer och reumatism.

-   Det behövs mer förebyggande och träffsäkra insatser i hälso- och sjukvården, som sparar resurser och ger fler ett längre liv i hälsa. Då behövs satsningar på banbrytande innovation och en helhetssyn på hälsa. Med den här satsningen mobiliserar vi aktörer från olika delar av samhället, för att driva på utveckling och införande av precisionsmedicin i Sverige, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova.

Innovationsmiljöer med internationell lyskraft

Med satsningen etableras långsiktiga men också flexibla strukturer av relevanta aktörer från olika samhällssektorer, så kallade innovationsmiljöer. Ambitionerna att öka innovationsförmågan inom precisionsmedicin och att samarbeta är höga, så att metoderna på sikt når patienterna. De starka samverkansstrukturerna skapar förutsättningar för såväl nationell som internationell framgång som lockar till sig kompetens från hela världen.

De sex innovationsmiljöerna i korthet:

Framtidens reumatologi

Målet är att skapa en innovationsmiljö som radikalt ska förbättra vården av immunmedierade reumatiska sjukdomar. Idag upptäcks sjukdomarna ofta alltför sent och innebär livslång behandling. Genom bättre diagnostik, kan patientens livskvalitet bli väsentligt bättre genom förebyggande och botande behandling.

Koordinator: Region Stockholm

Precisionsmedicin för inflammatorisk tarmsjukdom

Den här innovationsmiljön ska utveckla diagnostik och behandling av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Regionerna Skåne och Östergötland medverkar för att kunna erbjuda patienter en mer effektiv och patientcentrerad vård. Miljön ska utveckla användning av AI och så kallad omics-teknologi där kliniska data kopplas ihop för att identifiera högriskpatienter och förutsäga effekten av olika behandlingar.

Koordinator: RISE

Theranostic Trial Alliance

Innovationsmiljön ska bana väg för användning av radioaktiva målinriktade cancerläkemedel. För att lyckas ska miljön utveckla en mer träffsäker bildstyrd diagnostik. De målinriktade läkemedlen har en mindre negativ påverkan på kroppen genom att fokusera på de förändringar i molekyler och celler som är specifika för cancer, till skillnad från dagens cancerbehandlingar så som kirurgi, cellgifter och strålbehandling.  Såväl företag, region som akademi medverkar.

Koordinator:  Region Stockholm

Swedish AI Precision Pathology II

Den här innovationsmiljön ska utveckla en snabbare och mer träffsäker cancerdiagnostik med AI-baserad bildanalys. Metoden kommer att göra mer kostnadseffektiv diagnostik möjlig jämfört med de molekylära analysmetoder som används idag. För att omsätta bildanalystekniken i klinisk användning medverkar såväl region Uppsala som Region Västerbotten och Västra Götalandsregionen.

Koordinator Karolinska institutet

Proteome Medicine Sweden

Innovationsmiljön ska förbättra beslutsstödet vid val av cancerbehandling genom att utveckla användningen av så kallad proteomik, det vill säga forskning kring proteiner. De vill vara världsledande genom att genomföra kliniska prövningar av så kallad cancerproteomik. Såväl Västra Götalandsregionen som regionerna Stockholm och Skåne medverkar. För att beslutsstödet ska bli verklighet i cancersjukvården vill innovationsmiljön bland annat utveckla en teknisk plattform och knyta till sig ett internationellt nätverk för att kunna demonstrera hur detta ska gå till för att kunna nå patienter.  

Koordinator Karolinska institutet

StartCell

Innovationsmiljön kommer att ta fram pluripotenta stamceller som kan skapa vilken celltyp som helst i kroppen. Denna cellterapi ska i framtiden förbättra behandlingen av flera sjukdomar som till exempel cancer, diabetes och Parkinsons sjukdom. Innovationsmiljön med elva parter från företag, akademi och regioner, har målet att effektivisera och tillgängliggöra produktionen av dessa stamceller så att de kan tas fram till en avsevärt lägre kostnad än idag.

Koordinator: Lunds universitet

Frågor?

Karin Stenström

Handläggare

+46 8 473 31 52

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senast uppdaterad 16 december 2024