Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ny standardiserad datamodell gör det enklare att ta del av data från statliga forskningsfinansiärer

Publicerad: 13 juni 2024

Nu finns ett nytt sätt att ta del av öppna och jämförbara data kring vår finansiering. Tillsammans med andra statliga forskningsfinansiärer släpper vi nu ett API som följer en gemensam standard för statliga forskningsfinansiärer. Vinnova är först ut att lansera sitt API.

Fönster.png

Projektet är ett regeringsuppdrag där Vinnova, Forte, Formas, Vetenskapsrådet och Energimyndigheten har kommit överens om en gemensam datamodell och standarder för att exponera data om sina projekt, ansökningar och utlysningar till allmänheten. Projektet bygger vidare på tidigare liknande initiativ inom datadelningsområdet från finansiärerna.

Arbetet har resulterat i ett API som delar data enligt den första versionen av standarden som nu finns tillgängligt på vår webbplats. Ett API är ett programmeringsgränssnitt som kan bearbetas och till exempel användas för att bygga appar eller webbtjänster.

– Vi har länge erbjudit öppna data om vår finansiering på Vinnova, men nu erbjuder vi ett nytt standardiserat sätt att dela data tillsammans med andra myndigheter, säger Peter Eriksson som är Vinnovas representant i styrgruppen för utveckling av datastandarden. 

Och fortsätter:

– Det går till exempel få detaljerad information om finansiering till organisationer som samarbetar kring en finansierade aktivitet, och hur aktiviteter bidrar till olika hållbarhetsmål.

Att kunna ta del av standardiserad data är efterfrågat

Lärosäten, offentlig verksamhet, privata företag och andra aktörer har stor nytta av standardiserad data. För Regeringskansliet möjliggör det mer effektiv uppföljning av finansiering och bättre analyser.

I projektets referensgruppen har det bland annat ingått representanter från flera lärosäten, instituter och myndigheter som exempelvis Kungliga Tekniska högskolan, KTH och Statistikmyndigheten, SCB.

”Vi kan bättre planera hur vi söker finansiering och får möjlighet att göra djupare analyser kring deltagande i FoI projekt. Tack vare API:et har vi bättre förutsättningar för automatisering och digitalisering av våra interna processer, säger en representant från KTH.

”Vi kan hämta data direkt från finansiärerna istället för att skicka ut enkäter”, säger en representant från SCB.

Vinnovas befintliga API:er kommer att finnas kvar ett tag.

Våra API:er

Frågor?

Peter Eriksson

Enhetschef Verksamhetsutveckling

+46 8 473 30 03

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senast uppdaterad 13 juni 2024

Statistik för sidan