Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vinnova satsar på 6G – nästa generations trådlösa teknik

Publicerad: 31 maj 2024

6G är nästa generations trådlösa kommunikationsteknik som ska ge förutsättningar för framtidens avancerade digitala lösningar. Vinnova gör nu satsningar för att stärka Sveriges position inom området.

6G-nätverk förväntas leda till förbättrad hastighet, databearbetning, sömlös anslutning och avsevärt minskad fördröjning. Något som kommer att få betydelse inom en mängd områden, när det gäller till exempel uppkoppling av autonoma fordon, automation i industrin, inom hälsoområdet och mycket annat. Till exempel kommer uppkopplade enheter i 6G-nätverk att med precision kunna läsa av, synkronisera och optimera flödet i en fabrik.

Vinnova lanserar tre utlysningar inom 6G, med en total budget på 90 miljoner kronor. Det är de första utlysningarna inom ett uppdrag som Vinnova och Vetenskapsrådet har fått av regeringen att göra en särskild satsning på att stärka grundforskning, tillämpad forskning och innovation på området under 2024–2026.

- Sverige och Norden har länge varit ledande inom mobiltelefoni och telekom och vi satsar nu för att vi ska ha en stark position även inom 6G-utvecklingen. Vi vill att Sverige ska vara ett land som är attraktivt för innovation, nya lösningar och affärer som hjälper till att öka nyttan med 6G, säger Erik Borälv som arbetar med satsningarna på Vinnova. 

Projekt finansieras som ska bidra till att stärka Sveriges kapacitet och innovationsförmåga inom 6G men också stärka internationella samarbeten med forskningsaktörer i USA, Kanada, Storbritannien, Japan, Indien, Sydkorea, Singapore och inom EU.

Det behövs utveckling inom flera områden för att 6G ska fungera. Det handlar till exempel om smarta material, AI, mjukvara och radioteknik. Säkerhet är ett annat viktigt område. En viktig fråga är också internationella standarder, policyer och regelverk.

- Det är inte alla som minns, men för några år sedan kunde en mobiltelefon som du köpt i Europa inte självklart användas i USA eftersom det var olika standarder, vilket sedan har lösts. Det behövs ett internationellt standardiseringsarbete även för 6G, så att till exempel en självkörande uppkopplad bil kan säljas och användas överallt, säger Erik Borälv.

Förutom finansiering av forskning- och innovationsprojekt ska Vinnova även ge möjlighet till finansiering av handledning för 100 examensarbeten fram till 2026 som ska bidra till att öka kompetensen inom 6G-området.

Vinnova tillsammans med Vetenskapsrådet vill framöver skapa en nationell plattform för 6G, liknande den som finns för artificiell intelligens i form av AI Sweden, samt ett nytt forskarprogram för doktorander.

 

Frågor?

Erik Borälv

tf Enhetschef

+46 8 473 32 22

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senast uppdaterad 31 maj 2024

Statistik för sidan