Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Nu finns det möjlighet att bli Fellow i Silicon Valley

Publicerad: 13 maj 2024

Utbildningsstipendiet Vinnova Wallenberg Fellow ger yrkesverksamma inom innovationssystemet möjlighet att tillbringa tio månader på Nordic Innovation House i Silicon Valley med start 2025. Som fellow har du möjlighet att utveckla din förståelse för ekosystemet i Silicon Valley. De tidigare stipendiaterna Åsa Wallin och Marcus Rönngren Liu delar med sig av sina erfarenheter.

Fellows.jpg

Tidigare och nuvarande fellows Åsa Wallin, Stina Berglund, Laila Adelson och Marcus Rönngren Liu

Åsa Wallin från Linköpings universitet och Marcus Rönngren Liu från Almi var fellows under åren 2022 respektive 2020–2021. Åsa arbetar nu med universitetets internationella samverkan och med plattformen Future precision health, medan Marcus är anställd hos Sweden-US Green Transition Initiative, som jobbar för att främja introduktionen av svenska innovationer i USA och påskynda samarbetet inom forskning och innovation.

Sweden-US Green Transition Initiative

Sökte stipendiet för att utvecklas internationellt

Marcus Rönngren Liu berättar att Silicon Valley överträffade alla förväntningar. Han hade tidigare arbetat nära startups och finansiering i Sverige och var nyfiken på amerikanska modeller och tillväxtfaktorer.

– Mitt fokus låg på finansiering, tillväxt och att skala upp bolag, berättar Marcus och fortsätter:

– Det jag förstod först här på plats är vilken impact Silicon Valley har globalt. Spridningseffekten av det som händer här är stor globalt och gäller för alla industrier, från forskning och innovation till fullt kommersiella produkter. Sverige blev plötsligt litet när världen blev stor.

Liksom Marcus sökte även Åsa Wallin stipendiet för att utforska möjligheterna i Silicon Valley. Hon kom med ett delat uppdrag från Linköpings universitet och Swelife för att utforska tematiska satsningar inom precisionshälsa. Swelife är ett strategiskt program som arbetar för att stärka life science i Sverige.

– För Swelifes del var målet att komma till den amerikanska marknaden, och för universitet var det att utveckla närvaron här och ta reda på vad den kan betyda för universitetets internationalisering, säger Åsa.

Linköpings universitet har en internationell strategi med prioriterade geografiska områden där Bay Area i Kalifornien är ett av dem.

– Jag hade redan jobbat med innovationsprojekt i samverkansformat, men ville undersöka hur startups kan få uppkoppling hit till Silicon Valley i nästa steg. Jag försökte hitta partners så att vi i stället för att leda ett bolag i taget kunde hitta samarbete i grunden, på systemnivå.

Swelife

Fokuserade på att bygga partnerskap

Partnerskap, nätverksbyggande, kurser och studieresor är några saker som många fellows använder sin tid till när de är på plats.

Marcus fokuserade på att bygga partnerskap mellan innovationsmiljöer, acceleratorer och investerare som han hade sikte på. För att lära sig mer om tillväxtmodeller pluggade han också ett ”certificate program” om innovationsledarskap och digitalisering från Stanfords kursutbud för yrkesverksamma.

Stanfords kursutbud för yrkesverksamma

Även Åsa byggde nätverk och utforskade tematiska satsningar på precisionshälsa. Hon är den första fellow som varit verksam inom precisionshälsa, och leder numera plattformen Future precision health, en satsning för att stärka samarbeten och partnerskap mellan USA och Sverige inom precisionshälsa. Målbilden är en långsiktig nationell plattform.

Future precision health

Stipendiet var ett privilegium

Både Åsa och Marcus har stannat kvar i Kalifornien. De ser fördelarna med långsiktig närvaro och stabila kontakter på plats. På så sätt fortsätter deras insatser att gynna Sverige.

Åsa upplevde stipendiet som ett privilegium där hon fick möjlighet att sitta på första parkett när det kommer till teknisk utveckling, implementation och finansiering.

– Jag får många frågor om hur saker går till i internationell miljö, om systemet utanför Sverige, och förståelsen för det fick jag genom stipendiet.

Om Fellowship vid Nordic Innovation House i Silicon Valley

Syftet med fellowship är att bidra till förnyelse av och skapa mervärde för det svenska innovationssystemet. Hemorganisationen i Sverige är en viktig partner och en plattform för det fortsatta arbetet. Ett första steg i programmet är att gemensamt ta fram en handlingsplan.

  • Två stipendier på vardera tio månader lyses ut årligen.
  • Efter stipendievistelsen blir du del av ett alumninätverk med tidigare fellows, personer som är väl placerade i det svenska innovationsekosystemet.
  • Programmet finansieras av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse och administreras och handleds av Vinnova.

Aulumninätverk för tidigare fellows

Frågor?

Inger Gustafsson

Handläggare

+46 8 473 31 15

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senast uppdaterad 4 juni 2024