Så kan Sveriges intressen skyddas när forskningen internationaliseras
Publicerad: 2 april 2024
Sverige är starkt beroende av samarbeten med omvärlden för utveckling och välstånd. Tre myndigheter lämnar nu förslag till hur internationalisering inom forskning, innovation och utbildning kan ske samtidigt som Sveriges nationella intressen skyddas.
Öppenhet är grunden för internationell samverkan, samtidigt som det behöver finnas en medvetenhet om behovet av att skydda såväl nationella som akademiska intressen och värden, kunskap och teknik. Arbetet med ansvarfull internationalisering är därmed av stor betydelse för att svenska aktörer inom innovation, forskning och utbildning ska kunna bedriva sin internationella samverkan så att den är säker, omdömesgill, förtroendefull, ömsesidig och hållbar.
Det framgår av en första delrapport som idag publiceras av Universitets- och högskolerådet (UHR), som tillsammans med Vinnova och Vetenskapsrådet har fått i uppdrag av regeringen att främja ansvarsfull internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation.
De tre myndigheterna föreslår också ett system där ansvaret för ansvarsfull internationalisering fördelas på tre nivåer i systemet:
- Policy med övergripande strategisk inriktning för ansvarsfull internationalisering som beslutas av regering eller riksdag.
- Vägledande nationella riktlinjer med bedömningar och ställningstaganden som behöver beaktas i arbetet med ansvarsfull internationalisering.
- Riktlinjer för den egna verksamheten, som tas fram av lärosäten, finansiärer och andra aktörer utifrån de vägledande nationella riktlinjerna, och anpassas.
Systemet ska bli ett stöd för att bedriva internationella aktiviteter så öppet som möjligt och så säkert som nödvändigt. Myndigheterna fortsätter med regeringsuppdraget om att arbeta fram ett förslag för ett nationellt stöd för ansvarsfull internationalisering. Uppdraget ska redovisas den 15 december 2024.
Frågor?
Senast uppdaterad 3 april 2024