Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Utvärdering: Strategiska innovationsprogram bidrar till stärkt konkurrenskraft

Publicerad: 15 december 2022

Satsningen på strategiska innovationsprogram har bidragit till hållbar tillväxt, stärkt konkurrenskraft och till att Sverige är ett attraktivt land att investera och bedriva verksamhet i. Det visar en utvärdering av de första fem programmen nio år efter starten. En majoritet av företagen som deltagit uppger att de har blivit bättre på innovationssamarbeten både med andra företag och med lärosäten och forskningsinstitut.

Vinnova, Energimyndigheten och Formas finansierar 17 strategiska innovationsprogram för samverkan inom forskning och innovation inom områden som är viktiga för Sverige. Programmen ska bidra till att skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar och ökad internationell konkurrenskraft.

De första fem programmen som startade 2013 har nu genomgått en stor utvärdering nio år efter starten: LIGHTer (lättvikt), Metalliska material, Processindustriell IT och Automation (PiiA), Produktion2030 och Swedish Mining Innovation. Utvärderingen har genomförts av Sweco Sverige.

Några av slutsatserna i utvärderingen:  

  • En majoritet av företagen som deltar uppger att de har blivit bättre på innovationssamarbeten både med andra företag och med lärosäten och forskningsinstitut. Forskare uppger motsvarande när det gäller samarbeten med företag.
  • Företag och forskare uppger att de ökat sin innovationsförmåga inom det aktuella området. En stor andel av företagen bedömer att innovationsprocessen går fortare i deras organisationer tack vare deltagandet, något som är viktigt eftersom värdet av att vara först på marknaden med en ny produkt kan vara mycket stort.
  • Programmen har bidragit till nätverk och samverkan och till den kunskapshöjning som det genererar.
  • Programmen har genomfört strategiskt viktiga initiativ inom kompetensförsörjning.
  • Programmen bedöms i hög utsträckning bidra till övergripande effektmål för satsningen som handlar om stärkt hållbar tillväxt, stärkt konkurrenskraft och att göra Sverige till ett attraktivt land att investera och bedriva verksamhet i.

 

- Samverkan inom forskning och innovation är avgörande för att stärka Sveriges långsiktiga konkurrenskraft och för att kunna lösa viktiga samhällsutmaningar. Vi tittar noga på dessa utvärderingar när vi tillsammans med Energimyndigheten och Formas beslutar om fortsatt finansiering av programmen. Det lärande som utvärderingarna ger är också något vi tar med oss när vi utformar kommande insatser för att främja forskning och innovation. Det gäller inte minst framtidens strategiska innovationsprogram, Impact Innovation, där de första programmen planeras att starta 2024, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova.

 
Fakta om strategiska innovationsprogram

Strategiska innovationsprogram är en satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas på aktörsdrivna program genom samverkan inom områden som är viktiga för Sverige. De ska bidra till förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar och ökad internationell konkurrenskraft. Det är en statlig satsning på totalt åtta miljarder kronor på 17 program som kan få finansiering i upp till 12 år, där näringslivet och andra aktörer bidrar med lika mycket. Samtliga program genomgår en omfattande utvärdering vart tredje år.

 

Om programmen som utvärderats nio år efter starten

LIGHTer handlar om material, konstruktion och produktion av lättviktslösningar. Lättviktsmaterial bidrar till ökad hållbarhet eftersom det minskar energi- och resursbehoven, inte minst på transportområdet. Insatserna inbegriper bland annat projektutlysningar, stöd till forskarutbildning, och att främja nätverk mellan företag och forskare, företag och företag, samt mellan forskare och forskare. Programmet har haft särskilt fokus på små och medelstora företag (SMF). Det leds av RISE i Mölndal och hade i slutet av 2021 beviljat totalt 346 miljoner kronor.

Metalliska material ska främja förnyelse, tillväxt, konkurrenskraft och hållbarhet i svensk metallindustri, exempelvis genom att skapa nya nätverk och konstellationer av aktörer för att driva på utvecklingen inom elektrifiering och cirkulär ekonomi. Programmets aktiviteter inkluderar projektutlysningar, analyser och kartläggningar, rådgivning till finansierade projekt, samt olika aktiviteter för att främja insatsområdet och aktörerna inom det. Det leds av Jernkontoret och hade i slutet av 2021 beviljat totalt 574 miljoner kronor.

Processindustriell IT och Automation (PiiA) fokuserar på industriell digitaliserings- och automationsteknik, ”IndTech”, för ökad konkurrenskraft och hållbarhet i processindustrin. PiiA genomför projektutlysningar och omvärldsanalyser samt driver flera strategiska samverkansinsatser. Det verkar även för att bygga nätverk inom forskning och mellan sektorer och branscher, samt sprider kunskap om IndTech-branschen. Programmet leds av RISE i Västerås och hade i slutet av 2021 beviljat totalt 461 miljoner kronor.

Produktion2030 handlar om digitalisering och hållbarhet i tillverkningsindustrin. Programmet har en bred ansats som bland annat inkluderar projektutlysningar, resultatspridning till små och medelstora företag, insatser inom master- och forskarutbildning samt fortbildning till anställda i företag, och deltagande i internationella insatser. Det leds av Teknikföretagen och hade i slutet av 2021 beviljat totalt 575 miljoner kronor.

Swedish Mining Innovation (tidigare STRIM) riktar sig till gruvnäringen och har idag ett tydligt fokus på hållbarhet och digitalisering. Insatserna inkluderar bland annat att utlysa projektfinansiering, främja nätverk inte minst mellan små och medlestora företag och stora företag, stöd till forskarutbildning, och att stimulera de internationella FoI-samarbetena inom området. Luleå tekniska universitet är värd för programmet som i slutet av 2021 hade beviljat totalt 309 miljoner kronor.

Frågor?

Johan Peck

Analytiker

+46 8 473 32 56

Senast uppdaterad 15 december 2022

Statistik för sidan