Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Det behövs ett nytt recept för matsystemet

Publicerad: 24 maj 2022

Forskningen är tydlig, branschen är enig – matsystemet behöver transformeras för att bli hållbart för både människa och miljö. Nu öppnar möjligheten att vara med i en ny insats för innovation och hållbar omställning av matområdet. I fokus för satsningen är fem spetsområden med potential att radikalt förbättra matsystemet.

Sverige har stor potential att höja innovationsförmågan så att matsystemet bidrar till att vårda både miljön och människors hälsa, samtidigt som det försörjer oss med mat, jobb och livskvalitet.

– Behovet av förnyelse och innovation är så akut att det inte räcker att bara optimera dagens system. Vår satsning ska ge nyckelaktörer med radikalt nya idéer bättre förutsättningar att tillsammans experimentera och bygga kapacitet att transformera livsmedelsområdet, säger Jenny Sjöblom, ansvarig för satsningen på Vinnova.

Fem områden med stor potential har identifierats under den kartläggning som Vinnova gjort tillsammans med aktörer från olika delar av matsystemet under våren. De är:

  • Regenerativ, resilient och naturpositiv matproduktion
  • Proteinskiftet
  • Food tech för framtidens mat
  • Preventiv hälsa genom mat
  • Hållbara matvanor hos unga

Satsningen är uppdelad i olika steg, där det första ska möjliggöra för nyckelaktörer att mötas, bygga tillit och samverkan, skapa gemensamma mål och bygga kapacitet för att tillsammans transformera matsystemet. Det ska skapa förutsättningar för att under nästa år, 2023, kunna söka finansiering för långsiktiga innovationsmiljöer.

Läs mer om hur du ansöker om att vara med i den mobiliserings- och lärinsats som är det första steget i satsningen här.

Mer information

De fem spetsområden som är i fokus för satsningen presenterades under ett webbinarium den 22 april. Ta del av inspelningen här.

Frågor?

Jenny Sjöblom

Ansvarig för satsningen

+8 473 31 35

Jesper Orhammar

Utlysningsansvarig

+ 468 473 3153

Senast uppdaterad 24 maj 2022