Avancerad digitalisering för grön omställning
Publicerad: 23 maj 2022
Nyligen lanserades programmet Avancerad digitalisering, som ska ge svensk industri en ledarroll inom framtidens digitala lösningar. Det är ett långsiktigt samarbete mellan näringslivet och staten för att få fram lösningar som både stärker Sveriges konkurrenskraft och snabbar på den gröna omställningen.
Från vänster: Klas Wåhlberg, Teknikföretagen, Cecilia Sjöberg, Vinnova, Erik Ekudden, Ericsson, Ulf Hellström, ABB, Christian Hedelin, Saab och Karl-Petter Thorvaldsson, näringsminister. Foto: Nathalie Olausson
Framtidens matproduktion, elförsörjning, hälso- och sjukvård, transporter och industri bygger på avancerade digitala lösningar, som också krävs för den gröna omställningen. Syftet med forsknings- och innovationsprogrammet Avancerad digitalisering är att snabba på Sveriges förmåga att utveckla och använda ny digital teknik och ge svensk industri en ledarroll inom framtidens digitala lösningar. Initiativtagare är ABB, Ericsson, Saab, Teknikföretagen och Vinnova. Näringslivet och staten satsar tillsammans en miljard kronor under tre år som ett första steg.
Vid invigningen av programmet som ägde rum den 11 maj på Ericssons Imagine Studio i Stockholm medverkade näringsminister Karl-Petter Thorvaldsson, och Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson tillsammans med företrädare för Teknikföretagen, Ericsson, ABB och Saab.
– Andra länder som Tyskland, Storbritannien, Sydkorea, USA och Finland satsar stort på digitalisering och även Sverige behöver växla upp. Det här initiativet är ett viktigt steg för vår konkurrenskraft, för att behålla spets inom forskning och utveckling i Sverige och inte minst för att klara av den gröna omställningen. Jag hoppas att det här blir en del i en kraftsamling i hela samhället för att ta tillvara digitaliseringens möjligheter, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova.
De öppna utlysningar och andra aktiviteter som erbjuds inom programmet riktar sig till företag och organisationer med verksamhet i Sverige, stora som små, både offentliga och privata. Det ska leda till nya lösningar och spetskompetens inom sådant som cybersäkerhet, artificiell intelligens, deep-tech och krypto. Exempel på projekt som redan är igång inom programmet handlar om bland annat cybersäkerhet för ökad konkurrenskraft, en pilot för den svenska molninfrastrukturen och en testbädd för autonom flygplats,
Avancerad digitalisering är ett av fyra delprogram inom Kraftsamling för ett hållbart digitaliserat Sverige, som är ett gemensamt förslag från Vinnova, Post- och telestyrelsen, DIGG Myndigheten för digital förvaltning, Vetenskapsrådet och Tillväxtverket för att stärka hela Sveriges digitala förmåga med fokus på konkurrenskraft och hållbarhet. De delprogram som föreslagits förutom Avancerad digitalisering är Digitalisering för grön omställning och social hållbarhet, Digital infrastruktur och data och Digital kompetens och mognad.
Ta del av förslaget från fyra myndigheter till Kraftsamling för ett hållbart digitaliserat Sverige
Frågor?
Senast uppdaterad 23 maj 2022