Digitala tjänster ska stärka förtroendet mellan medborgare och det offentliga
Publicerad: 2 april 2020
Nu finansierar Vinnova sex projekt som ska utveckla digitala tjänster som fördjupar medborgarnas engagemang och öppnar upp den offentliga förvaltningen. Dessutom görs en särskild satsning på en plattform som stöttar aktörer som stärker demokratin i kristid.
Projekten får finansiering i en satsning på civic tech, som handlar om att med hjälp av digital teknik, medborgarengagemang och en öppen förvaltning utveckla nya tjänster som stärker förtroendet mellan medborgare och offentlig sektor.
- Det handlar om att i högre grad nyttja medborgarnas förtroende som en drivkraft för förnyelse, samtidigt som det offentliga släpper in nya aktörer i tjänsteutvecklingen, säger Adrian Solitander, ansvarig för Vinnovas satsning på civic tech.
Följande projekt får finansiering med sammanlagt 12 miljoner kronor:
Digitala verktyg för participatorisk placemaking
Ska utveckla en tjänst för att underlätta samarbetsprocessen mellan medborgare och offentlig sektor i utvecklandet av outnyttjade stadsmiljöer, så kallad placemaking.
Koordinator: SenseStack AB
ClimateVisualizer - en interaktiv molntjänst som visar vägen mot klimatmålen
Projektet ska använda klimatstatistik, ny forskning, design och teknik för att ge medborgarna fördjupad kunskap om klimatomställningen.
Koordinator: Klimatsekretariatet AB
Digital plattform för plandialog
Ska ta fram en digital tjänst som gör det enklare för medborgare att ge synpunkter på planprocesser och göra det enklare för myndigheter att hantera synpunkter, för att öka demokratin och minska byråkratin inom samhällsplaneringen.
Koordinator: Placetoplan AB
Action for Society, Everyday
Projektet handlar om en digital tjänst där medborgare, skolor, kommuner och företag kan bidra till ökad känsla av trygghet genom att skapa lokala trygghetsområden för varandra. Satsningen börjar i Hökarängen i Stockholm.
Koordinator: Diferenco AB
Digifysiska vårdkontakter ökar tryggheten för personer på särskilda boenden
Projektet ska skapa, testa och utvärdera en digital vårdtjänst för läkarkontakter inom särskilda boenden, för att skapa trygghet för boende och anhöriga.
Koordinator: Region Västerbotten
Öppen upphandling
Projektet ska tillhandahålla en plattformsprototyp för att göra offentliga upphandlingar enklare och effektivare, samt förbättra de offentliga tjänsterna, vilket på lång sikt kan bidra till att öka förtroendet för staten.
Koordinator: Open Knowledge Sweden
Civic tech-platform stöttar aktörer som stärker demokratin i kristid
Utöver dessa projekt har Vinnova också beslutat att finansiera en samordningsinsats i civic tech-ekosystemet, Civic Tech Platform. Den kommer att genomföra bland annat civic tech labs på nationell, regional och lokal nivå som fungerar som mötesplatser med tillfälle till kunskapsutbyte, affärsutveckling och matchmaking med offentliga aktörer med fokus på digitalt medborgarengagemang och öppen förvaltning.
Koordinator: Digdem Lab Ekonomisk förening
Utlysning öppen för ansökningar
En ny omgång av Civic tech-utlysningen är öppen för ansökningar fram till slutet av augusti och kan lämpa sig för projekt som långsiktigt vill använda öppen förvaltning och medborgarengagemang för att ta sig an covid19-krisen. Se utlysning
Frågor?
Senast uppdaterad 22 april 2020