Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Jämställdhetsverktyget som banade väg för en internationellt lanserad techprodukt

Det normkreativa verktyget NOVA som skapats av Vinnova har använts världen över i workshopar om jämställdhet. I dagarna lanserade ett internationellt techbolag en produkt helt i linje med de idéer som kom fram i samarbetet mellan svenska myndigheter och internationella aktörer.

Det handlar om en BH med inbyggda sensorer som sedan februari finns på marknaden för de kvinnor som känner obehag av mammografi. Många kvinnor väljer att avstå från mammografi, trots att det är ett avgörande verktyg för att upptäcka bröstcancer i tid.

Det här visar att våra verktyg och metoder har fått stor internationell uppmärksamhet. Från workshop och idé till en faktisk produkt på marknaden idag.

BH:ns sensorer samlar data över förändringar i brösten. Därmed kan delar av undersökningen göras i en tryggare och bekvämare miljö. Produkten kan fungera som ett komplement till mammografi för de kvinnor som annars skulle ha valt bort undersökningen helt.

47da4dff-266f-48d8-ae8a-9027db84adae.jpgMånga kvinnor upplever obehag från mammografi och kan behöva ett komplement i en tryggare och bekvämare miljö. Bildbyrå: Johnér

 

Innovatörer samlades kring verktyget

NOVA har tagits fram för att utveckla inkluderande innovationer. I verktyget finns workshopmaterial som utgår från fyra case. Ett av dem handlar om just mammografi.

Under 2018 initierade Vinnova ett antal workshopar där caset om mammografi diskuterades. Deltagarna kom från både svenska och internationella aktörskategorier, bland annat universitet, näringsliv, myndigheter.

Målet var att med hjälp av NOVA hitta alternativa lösningar och komplement till mammografi.

En nylanserad techprodukt som kan bli ett viktigt komplement till mammografi för de kvinnor som känner obehag av undersökningen.

I diskussionen kom det fram en idé om en BH med sensorer, som samlar data om förändringar i brösten så att delar av undersökningen kan göras i en tryggare och bekvämare miljö.

Och idag, knappt 7 år senare, har ett internationellt techbolag lanserat just en sådan typ av BH med inbyggda sensorer. Den finns nu på marknaden som ett komplement till mammografi.

- Det här visar att våra metoder och verktyg har fått stor internationell uppmärksamhet – från en idé till en faktisk produkt på marknaden idag, säger Sophia Ivarsson, jämställdhetsexpert på Vinnova. Från de här tankegångarna 2018 då idéerna togs fram på prototypstadium tillsammans med svenska och internationella aktörsgrupper.

Nya vinklar ger nya idéer – prova NOVA

Innovationer utvecklas ofta utifrån normer som inte tar hänsyn till alla användares behov, det kan handla om kön, funktionsvariation, etnisk bakgrund och ålder. För att skapa lösningar som är inkluderande, tillgängliga och hållbara krävs ett normkreativt angreppssätt.

Vill du också använda NOVA för att skapa inkluderande och normkreativa lösningar?  Här nedan hittar du materialet.

NOVA erbjuder konkreta metoder för normkreativ innovation. Genom att använda NOVA kan vi ifrågasätta begränsande normer och utveckla innovationer som bidrar till ett mer jämlikt samhälle.

Senast uppdaterad 11 mars 2025