Så påverkas du av framtidens techtrender
I mars varje år hålls världens största techkonferens, South by Southwest (SXSW) i Austin,Texas. Här möts futurister, experter och kreatörer från hela världen och pratar banbrytande teknik, utveckling och trender. Ta del av techtrenderna runt hörnet och hur du kan förbereda dig för den snabba utvecklingen. Lyssna på Joakim Skog och Annie Lindmark som arbetar med framtidsfrågor och ny teknik på Vinnova. Vi möter också röster från deltagare på SXSW. Samtalet leds av Liselott Bergman.
Lyssna på podden här
Talare 1: [00:00:04]: Där pratar hon om att vi är på väg in i en supercycle där kombinationen eller klustret av AI, uppkopplade datorer, devices och biotech skapar en helt ny framtid där de här samverkar på ett otroligt... Det är transformativa teknologier som kommer att vara disruptiva för hur vi lever i samhället. Men man pratar inte om teknologierna. Återigen, man pratar om konsekvenserna av detta. Vad är det vi behöver göra idag?
Talare 2: [00:00:35]: Förra året var det väldigt mycket prat om AI. I år pratar vi mer om det vi kallar för singularity. Det är ju då när mänskligheten har skapat en intelligens som är bättre än vår egen.
Talare 3: [00:00:45]: Utan vi behöver få in en mängd olika röster i samtalet för att verkligen skapa en bra bild och få till ett samtal som kan ge ledtrådar för vad vi behöver tänka mer på framöver.
Talare 4: [00:01:02]: Varmt välkommen till På spaning Innovation, en podcast från Sveriges Innovationsmyndighet Vinnova. Idag ska vi till South by Southwest 2024, en årlig konferens i Austin, Texas, där futurister och kreatörer från alla delar av samhället möts och pratar framtid. Så häng med, för idag delar vi rykande färska spaningar om banbrytande teknik och innovation runt hörnet, och pratar om hur du kan bli mer förberedd på framtiden. Jag heter Liselott Bergman och med mig i studion i Stockholm idag har jag Joakim Skog, områdesledare för framtidsområden Vinnova. Välkommen.
Talare 1: [00:01:45]: Tack.
Talare 4: [00:01:47]: Och välkommen också Annie Lindmark, ansvarig för ny teknik, också du Vinnova.
Talare 3: [00:01:51]: Tack så jättemycket.
Talare 4: [00:01:54]: Ni är båda nyss hemkomna från USA där ni har deltagit på South by Southwest i Austin. Berätta, vad är det för event och varför deltar Sveriges Innovationsmyndighet på det?
Talare 1: [00:02:07]: South by Southwest är en av världens, om inte världens, största konferenser där tech möter kultur, möter musik och teater och tv och film i en stor kreativ smältdegel där man framförallt pratar om framtid vilket gör det väldigt relevant för oss att vara där.
Talare 3: [00:02:30]: Vinnova är där bland annat för att möta personer från de olika sektorerna som representerar där, vilket som du precis sa, är verkligen från kultur till innovation till tech. En jätteviktig sak är såklart att bevaka och förstå innovation, tekniska framsteg som är runt hörnet och kunna stödja också det svenska innovationssystemet med relevanta verktyg och utlysningar framåt. Jag skulle också säga att ett annat syfte är att bidra med att öppna dörrar för svenska aktörer i USA och stärka i det här fallet också nordiska samarbeten. Vi kommer säkert in på det lite senare men vi är där i en nordisk trupp kan man säga.
Talare 4: [00:03:08]: Det låter som ni tyckte det var värdefullt.
Talare 1: [00:03:09]: Verkligen, det är många insikter och det är en rejäl uppladdning av de framtidsblickande batterierna.
Talare 4: [00:03:17]: Låt oss starta den här resan med att förflytta oss direkt till Austin. Vi ska höra några röster från den dag då Vinnova var delarrangör till ett heldagsevent under flaggan, Norden 2050. Jag ställde frågan till några av deltagarna där om vad de har tagit med sig från South by Southwest 2024 dittills.
Talare 5: [00:03:38]: My name is Matt. I live in Austin, Texas. I work for Amazon Web Services. I just did a very compelling demo of the Apple Vision Pro. I have to say I’ve done several demos that were VR headsets in the past. I actually own one of the previous versions of a VR headset. But the Apple Vision Pro is definitely... A step above anything I’ve experienced before. The way they've implemented augmented reality and the Apple user interface has made it a totally different experience. Right now it's fairly expensive, but it's only a matter of time until the price comes down and technology keeps improving. It's going to end up being a tool that people use for a number of different things in their daily lives. Hard to imagine and hard to envision it until you put the headset on.
Talare 6: [00:04:49]: Jag heter Claudia Olsson. Jag är grundare av Stellar Capacity och även av Speak Charlie. Det är två bolag som jobbar inom utbildningsområdet. Det är fokuset på foresight och future forecasting egentligen som har kommit mycket mer i fokus. Fler och fler organisationer inser att just det här med att jobba med framtidsscenarier, det är inte någonting som man bara behöver göra teoretiskt och för att det är spännande och inspirerande, utan för att det faktiskt kan vara ett väldigt konkret verktyg framåt. Lite så som vi såg att många tidigare hade kollat på riskerna med en pandemi. Man kanske inte agerat kring det. Nu så hände den och vi såg hur mycket pandemin påverkade hela världen och hur mycket det hade varit... Av en positiv effekt om vi tidigare hade kunnat förbereda oss och ta den typen av framtidsscenarier mer på allvar.
Talare 7: [00:05:42]: My name is Bettina. I'm an experienced designer working with speculative design and I live in Stockholm, Sweden. So I work as an educator. So how education usually works is that you... That you have a tool that is invented and then you train for a skill that helps you to use that tool. What I realised with AI and with ChatGPT and Midjourney, kind of having all of this at your hand. I love to write, I have always loved it, but I don’t use it for my work. But now it turns out that I am really, really great at writing prompts for AI. So now it happens that basically i had a skill that wasn’t used and the tool emerged that helped me used that skill. So maybe we turn the whole system around and have not education towards tools, but tools towards our skills.
Talare 2: [00:06:41]: Hej, jag heter Johan Frey och jag driver en eventbyrå i Stockholm och har gjort det i snart 15 år. Jag är här för att bli inspirerad av alla galna och spännande aktiveringar som sker och se vad som kommer härnäst i världen.
Talare 4: [00:06:57]: Och vad har inspirerat dig mest hittills?
Talare 2: [00:06:59]: Förutom alla galna aktiveringar från varumärken som vill synas på diverse sätt så var det ju... Förra året var det väldigt mycket prat om AI. I år pratar vi mer om att... För då släpptes ju också ChatGPT4 under [?? 00:07:13]. I år har vi redan AI och pratar mer om vad som händer med oss människor när vi når det vi kallar för singularity. Singularity är ett begrepp som jag springer på hela tiden. Det är när mänskligheten har skapat en intelligens som är bättre än vår egen. Ray Kurzweil som jag lyssnade på, han är ju en sån här framtidsspanare, han förutspådde redan 2005 att det skulle ske 2029, det vill säga, vi har fem år på oss. Och sen då 2045, då sker den här singularityn på riktigt när vi blir ett med AI. Det vill säga, vi behöver inga interface för att använda AI och AI kan prata med oss precis som... Och AI blir kreativ också på ett sätt som... Och det kommer att ske redan om fem år att AI blir kreativ och redan är lika bra som människor på att känna både känslor och skapa saker och ting, upplevelser och annat.
Talare 4: [00:08:07]: Och hur tänker du att det kommer påverka dig som person och dig som företag och organisation?
Talare 2: [00:08:11]: Jag jobbar ju bara med face-to-face-upplevelser. [?? 00:08:18] är ju en sån upplevelse. Jag tror ju att ju mer teknologi vi får, ju viktigare blir det att faktiskt känna det mänskliga. Att faktiskt uppleva, att få smaka lite på... Och det som sker runt omkring och känna känslor på riktigt. Jag tror inte att vi kommer att komma ifrån det på något sätt. Men jag tror att AI kommer att ta en så stor plats i vår del så det kommer att kännas som internet gör idag ungefär.
Talare 4: [00:08:40]: Och med den här kunskapen som du har fått och den här nya insikten, kommer du att agera på något annat sätt? Eller kommer du att läsa någonting för att förstå mer?
Talare 2: [00:08:47]: Ja, det är klart att man vill göra det. Här får man ju väldigt mycket bra inspiration och bra människor att följa som... Som kan ge en lite mer insikt än vad man själv har kanske.
Talare 4: [00:09:00]: Har du något konkret tips?
Talare 2: [00:09:01]: Jag tyckte om Ray Kurzweil därför att han är så odelat positiv om framtiden. Han är visserligen väldigt gammal till åren men han tror ju också att om fem år så kan vi bli hur gamla vi vill. Och han är odelat positiv till den här utvecklingen vilket är jättekul. Och jag tar med mig den positiviteten. Vi behöver mer positivitet i världen.
Talare 4: [00:09:26]: Vad tänker ni när ni lyssnar? Är det någon av de här spaningarna som ni inte själva återkommer till senare som ni vill kommentera?
Talare 3: [00:09:34]: Min första känsla är såklart att jag tycker att det är underbart att höra de här olika typerna av rösterna som har plockat upp olika saker. Det är verkligen det som är South by Southwest för mig. Att man åker dit med en helt egen agenda men också hittar nya typer av insikter under veckans gång. Jag tycker att det Bettina säger är jätteintressant kring hur hon beskriver sig själv. Hon är ju en designer i grunden och har alltid uppskattat då att skriva och kanske sett att det är hennes främsta styrka men ingenting hon kan använda i arbetslivet. Och hur hon nu den senaste tiden insett att hennes egenskap att kunna skriva är också en nyckel till att skriva en bra prompt som är en ingång in till egentligen att kunna ta tillvara på ChatGPT bland annat men andra också AI-verktyg. Jag tycker det är en spännande sak, hur ny teknik också öppnar upp för att använda nya redskap på ett nytt sätt. Och att personer som kanske inte identifierat sig tidigare som tech-användare eller att kunna vara i tech-spacet plötsligt har den rollen att spela.
Talare 4: [00:10:39]: Jocke, vad plockar du med dig in?
Talare 1: [00:10:44]: Matt pratar ju om Apple Vision Pro och innan vi åkte till USA så hade ju precis Apple Vision Pro släppts och jag hade förväntat mig att den skulle ta ganska stor plats på konferensen. Men då hade jag ju glömt bort att den här konferensen pratar inte om tech och gadgets i sig utan snarare konsekvenserna av framväxande tekniker och andra typer av samhällsfenomen. Men med det sagt, vi testade ju båda Apple Vision Pro och jag var i Silicon Valley 2010, bara veckorna efter ipad lanserades. Alla var lite osäkra över vad det här är för device. Man höll upp den i örat och bara, är det en stor telefon? Nej, det är inte en stor telefon. Men man förstod att det var någonting. Men man kunde inte riktigt, och nu vet vi att ipad är överallt. Apple Vision Pro, det är någonting. Precis hur det kommer utvecklas är väldigt svårt att uttala sig om just nu. Men upplevelsen är verkligen, man blir tagen skulle jag säga. Så personligen så var det väldigt intressant att få uppleva den tekniken på plats nu när den inte än finns i Sverige.
Talare 3: [00:11:52]: Det var en stark upplevelse, håller jag med om. Jag vill bara instämma om det, på många sätt. Jag var tvungen att smälta lite den upplevelsen efteråt.
Talare 4: [00:12:01]: Har ni några tankar på vad det kan komma att få för betydelse?
Talare 3: [00:12:03]: För mig börjar jag direkt tänka på, jag som har varit intresserad av Metaverse och följt den utvecklingen så är det här en jätteviktig pusselbit i att egentligen ta sig in i parallella världar på ett väldigt verkligt sätt. Och en av de största känslorna jag fick var när man hade på sig det här headsetet och kunde egentligen skärma av allting runt omkring och ta sig in i en bergsöppning och sitta vid vattenstråket och bara meditera. Och det var otroligt verkligt. Och då blev jag så här, det här kan jag finna en stor, en pusselbit i mitt vardagsliv.
Talare 1: [00:12:44]: Absolut. Upplevelser och mental hälsa och att titta på filmer på ett helt nytt sätt. Man kan placera sig själv i biografen. Sen är det intressant att bara reflektera över att XR, VR, AR, Metaverse och den typen av uttryck var inte så närvarande längre. Nu pratar man om spatial computing. Jag bara undrar, vad kommer det svenska uttrycket för spatial computing bli? Immersiv teknologi, inte riktigt lika svängigt. Vi får ju hitta på något där.
Talare 4: [00:13:13]: Så, nu har vi hört några andra röster från South [?? 00:13:16] och då blir jag ju nyfiken på vad ni som båda jobbar med att förstå framtiden har spanat in. Vad har ni lärt, sett, hört? Låt oss börja med det som förvånade er mest, någonting som var lite mindblowing.
Talare 1: [00:13:30]: Jag tyckte det var, precis som Claudia Olsson var inne på här också i reportaget, strategisk framsyn var ju verkligen överallt och det kunde man se också. Vi kan jämföra, vi var ju på South by Southwest även 2023, så finns det vissa förflyttningar. Och just den här framsynsfokuset, alla pratar om den typen av what if? Vad är det som kan bli konsekvenserna av detta? Det ställdes på många ställen och i många sessioner. Amy Webb, en av South by Southwest stora dragposter, hon har varje år presenterat Future Today Institutes stora rapport vilket är den sessionen som kanske har absolut längst köer. Där pratar hon om att vi är på väg in i en supercycle där kombinationen eller klustret av AI, uppkopplade datorer, devices och biotech skapar en helt ny framtid där de här samverkar på ett otroligt... Det är transformativa teknologier som kommer att vara disruptiva för hur vi lever i samhället. Men man pratar inte om teknologierna. Återigen, man pratar om konsekvenserna av detta. Vad är det vi behöver göra idag? Hon slutade också sin session med att skicka med till oss myndighetsrepresentanter i lokalen att gå hem och starta ett Department of Transition nu. Så foresight, hur det genomsyrade hela konferensen, det är en stark takeaway för mig.
Talare 4: [00:15:03]: Annie, tog du med dig någonting som var mindblowing?
Talare 3: [00:15:07]: Jag tog med mig många saker som var mindblowing tror jag vid olika tillfällen men jag instämmer med Joakim att framsyn var något som nämndes väldigt många gånger och var väldigt genomsyrande. Vi hade också en egen paneldiskussion ägnad till framsyn på vårt nordiska event och den gick under rubriken Future of Foresight. Under den diskussionen lyfte vi många olika anledningar för att vi behöver bli bättre på att arbeta med framsyn. Bland annat har det att göra med att vi behöver i den här snabbrörliga världen bli bättre på att fatta kloka beslut här och nu. Vi behöver bli proaktiva istället för reaktiva och vi behöver kunna hantera oförutsedda händelser och snabbare återhämta oss från kriser. Och en sak som jag tror också tog mig väldigt mycket från den här panelen var just konceptet storytelling. Inget nytt koncept men hur starkt det är och hur viktigt det är när vi pratar om strategisk foresight men också allmänt där vi är just nu i världsläget. Och att kunna bemästra med storytelling handlar ju om att väcka engagemang. Att skapa berättelser om olika typer av framtider och scenarier för att fånga uppmärksamhet. Engagera människor känslomässigt så att det blir mer relaterbart och minnesvärt istället för att läsa en rapport eller fakta om någonting, så verkligen uppleva det. Och det gör ju också att man kan ta komplex information och förstå trender på ett annat sätt, förändra perspektiv, utmana åtaganden. Det är många saker här som jag tycker är så himla viktigt att vi blir bättre på. För människan är inte riktigt tränad att tänka så himla långt fram. Och här handlar det om att verkligen måla upp levande bilder av möjliga framtider som kan inspirera och uppmana till att göra någonting nu för att antingen jobba mot eller för framtiden man vill se.
Talare 1: [00:17:02]: Ja, det är ju en konferens som verkligen är full av så kallade signaler på förändring. Medan vi var där så lanserade OpenAI tillsammans med ett robotikföretag, den humanoida roboten Figure 01. Jag rekommenderar er att googla upp den filmen, den är ögonöppnande. Jag var också på en session med futuristen och författaren Ray Kurzweil som pratar mycket om singularity, singulariteten, som vi också hörde här i reportaget. Han pratar också om att om fem år bedömer han att vi når det som kallas för escape velocity när det gäller longevity, för att använda många engelska coola uttryck på en gång. Det vill säga, det tillfället då vi uppnår ett tillstånd av att inte åldras längre. Det är nämligen så här att nu, givet den vetenskap vi har i världen, så 12 månaders åldrande är egentligen bara 8 månaders åldrande i biologisk ålder givet teknologiska framsteg eller medicinska eller vad vi vet som är nyttigt för oss, att sova bra och äta bra och så vidare. Men om fem år så når alltså det som är åtta månaders åldrande, når vi noll månaders åldrande. Och då i sann framsynsanda så, vi säger inte att det är så här, vi förutspår inte framtiden, vi säger inte att det är så här det ska bli, men om det är så att Ray Kurzweil med givet allt han ser omkring sig idag, all den kunskap han besitter, tror att vi kommer att uppnå ett tillfälle i tiden om fem år där vi inte åldras längre. Vad betyder det då? Vad betyder det för vårt samhälle? Vad betyder det för mig som individ? Vad betyder det för er som organisation? Den typen av frågor tycker jag är väldigt intressanta att tänka kring.
Talare 4: [00:19:05]: Så vad tänker du att man som aktör i det svenska innovationssystemet ska göra med den här informationen, insikterna?
Talare 1: [00:19:08]: Vi pratar ju mycket om att reflektera. Man målar upp tänkbara alternativa framtider. Berättelser om historien som bygger på fakta och kunskap som vi har omkring oss idag. Och sen tar man tillbaka de här insikterna som man får av att uppleva de här historierna genom att läsa dem eller på andra sätt uppleva dem. Och så ställer man sig frågan, okej, vad betyder det här för min organisation? Vad betyder det för mitt liv? Vad betyder det för vårt samhälle? Och så ser man till att tillskansa sig den här informationen och sen så, som Amy Webb säger, action. Man gör någonting. Det kan vara en ny strategi eller man kanske inser att så här, oj, jag måste lära mig mer om syntetisk biologi för att det kan helt ändra förutsättningarna för mitt företag. Så att man ser till att agera på de här insikterna som man faktiskt får.
Talare 3: [00:19:58]: Och jag tror att en viktig del där också, som vi brukar prata om, det är ju att i och med att när man gör det så har man större chans att inte bli chockad av framtiden. Att helt enkelt rusta sig för det som kan komma och vara mer förberedd. Det är väl det som är kärnan här. Men också ägarskap som jag brukar lyfta. Att känna att det finns chans att kunna ta ägarskap över den framtid man vill se.
Talare 4: [00:20:24]: Stort tack! I nästa spaning så tänker jag att vi riktar ljuset mot någonting som ni har fått ny eller fördjupat kunskap om. Någonting som ni kände till tidigare men där ni har fått mer kött på benen och insett vikten av att fortsätta lära sig mer, både för oss på Vinnova och för andra aktörer i Sverige.
Talare 3: [00:20:41]: Det första jag skulle vilja lyfta är hur AI påverkar de mest privata delarna av vårt liv. Förra året så under South by Southwest 2023 så hade ju ChatGPT rullats ut på marknaden och breda massan. Och det var väl kanske ingen jättekonstighet då att det genomsyrade schemat och det var fullt av AR-relaterade teman där det var mycket fokus på vilka industrier, branscher, vilka uppgifter i jobbet kan AI komma att tänka sig ersätta eller effektivisera? Och i år så dominerade AI även ännu mer men med en viss skillnad i ton och tematik. Det var nu mycket mer fokus på hur vi kan använda AI i mer privata syften. Hur det kan påverka de livsval vi gör. Och jag upplever också att samtalen under veckan ofta hamnade på en mer filosofiskt och existentiellt nivå. I schemat på South by Southwest så fanns en lång rad titlar som fokuserade mer på relationen mellan människa och teknik. Exempelvis, Can AI help us become more human? Eller, Using AI to enhance human connection? Och så vidare. Och det här var ju stora avsändare som Google, Meta, Tinder och till och med OpenAI hade ett inslag som de kallade för Humanities Co-Evolution. Och jag skulle väl kanske vilja lyfta då speciellt en panel där dejtingplattformen Tinder deltog. De delade hur de använder AI just nu för att optimera sin tjänst bland annat genom att hjälpa användaren att skriva en profiltext om dem själva, välja ut de bästa bilderna ur din telefon och de tittade till och med på hur de kunde hjälpa att tipsa och rekommendera matchningar utifrån tidigare mönster av dejting eller hur du är som person. Och som i nästan alla dialoger så finns det både positiva och negativa delar med det här. Det kan ju leda till att det finns större chanser att träffa ditt livs kärlek, optimera användarupplevelser, spara både tid och ångest över att behöva beskriva vem du är eller timmar av scrollande för att hitta den där perfekta bilden för att visa upp dig själv. Och som någon uttryckte det, det tyckte jag var rätt bra, you can think of AI as an old friend who knows you really well and can make the perfect choices for you. Men det här kan ju också leda till att du upprepar i det här fallet kanske dåliga relationsmönster. Att du missar möjligheter som är svåra att finna bara genom att titta på din historik. Eller att du tappar känslan för hur jag beskriver mig själv eller vem jag är. Så här kom jag in på frågor som blir igen, som ni hör, filosofiska. Jag börjar tänka på hur hjälper AI oss att bli de vi egentligen är? Eller är det så att vi går emot en tid där AI mer formar oss till att bli de vi borde vara?
Talare 4: [00:23:19]: Är det de frågor som du tänker att man behöver ställa sig där ute?
Talare 3: [00:23:23]: Det är frågor som är lite här på temat what if? Det får mig att i alla fall ställa de frågorna till mig själv och i förlängningen så får det mig att börja tänka väldigt mycket på, vad är det jag vill? Hur mycket strävar jag efter att få hjälp med att beskriva mig själv eller vad jag behöver och så vidare? Så jag tror att det är många frågor som ställs här.
Talare 4: [00:23:45]: Jocke, vad har du fått fördjupad kunskap om?
Talare 1: [00:23:48]: Nu när jag lyssnar på dig Annie så tänker jag på den här känsliga datan. Det är ju intim data som Tinder får kring oss och AI vill ju ha ännu mer data för att göra så bra matchningar som möjligt. Men den här informationen om mina preferenser, hur lagras den och hur drar man nytta av den? Vi pratar om yttrandefrihet, men hur är det med tankefrihet? Om man bara tänker någonting. På engelska så pratar man om freedom of speech, men freedom of thought, hur är det med det egentligen? De här Apple Vision Pro och andra headsets med alla sina kameror, jag tror Apple Vision Pro har 14 kameror inbyggda i sig. Innan du är medveten om att du har tänkt en tanke så har pupillerna avslöjat dig. Genom att bara avläsa hur pupillerna rör sig när du tittar på någon eller när du läser någonting och så vidare så kan man tolka information från det. Så ett headset skulle kunna förutspå din tanke, din reaktion. Likadant så har vi andra sensorer på oss. Vi har ringar som mäter temperatur. Vi har sensorer i kroppen, vi har glukosmätare, det finns även hjärnvågsavläsare. Meta har till exempel hårdvara inom det. Samlar in hjärnvågor på alla tänkbara spektra, beta, gamma, delta och så vidare. Vart tar den här informationen vägen någonstans? För att de här hjärnvågorna går att tolka. Man kan liksom utläsa text ifrån hjärnvågor. Den tekniken finns. Men om vi för, när kom nu GDPR? Något decennium sedan. Om vi skyddar vår persondata i form av telefonnummer och e-mailadresser, då behövs det GDPR för tankedata så att vi verkligen är säkra på att den här informationen inte hamnar i fel händer. Jag tror att det är en fantastisk styrka att få ta del av sin hjärndata. Det finns massor vi skulle kunna dra nytta av men det finns en risk i det här om vi bara låter det vara helt fritt utvecklat.
Talare 4: [00:25:52]: Vilka nya frågor är det du tänker att man behöver ställa sig där ute?
Talare 1: [00:25:59]: Jag är själv teknikoptimist. Jag är nyfiken på att bara utforska ny teknik och så vidare. Jag tar gärna på mig headsets men man bör nog ändå ha en viss restriktiv hållning innan man faktiskt vet. Ställ frågorna. Alltså läs igenom vad man skriver på så att man vet var den här informationen tar vägen och hur den ska användas och när den kastas bort till exempel.
Talare 3: [00:26:26]: Och här, jag tycker också att det är väldigt viktigt att trycka på det du är på här just nu, Joakim. För det här stiger vi in på en ny, rätt obehaglig väg av datainsamling som väcker många nya typer av frågeställningar. En framtid där datainsamling är hårdvaluta, lyfter Amy Webb exempelvis i sin presentation. Och det här kan ju vara en framtid där techjättarna fullständigt kan styra våra liv och där data blir en skiljedel eller separator mellan människor. Vad skulle exempelvis hända om den här typen av väldigt privat data i förlängningen leder till social scoring eller att vi börjar ta betalt för saker med vår uppmärksamhet istället för pengar.
Talare 4: [00:27:09]: Vad tänker du krävs för att det här ska bli en positiv utveckling?
Talare 3: [00:27:13]: Jag tror att det som krävs är att vi är medvetna om att det här kan hända. Så att vi redan nu då, igen, kan ta beslut om att nej, det måste finnas ett förbud eller en typ av regler eller lagstadgning kring hur man får använda den här privata datan. Att den går exempelvis inte att använda i utbyte för reklam eller social scoring. Så här behöver vi sätta oss ner med regelverket och förstå vilka typer av policys och regler som behöver komma in.
Talare 1: [00:27:42]: Men det är också viktigt att se till att när vi pratar om regulatoriska utmaningar och vad policys kan bidra med så är det också att bereda utrymme för innovation. Att inte avgränsa, att inte stänga ner. Det finns andra exempel på där man både i Sverige och EU avgränsar för hårt vilket gör att innovationen genomförs i andra länder, i andra regioner. Så det gäller verkligen att ha tungan i rätt mun här för att kunna göra rätt och inte kväva innovationen för att det här kommer att vara ett område som exploderar.
Talare 4: [00:28:20]: Viktigt, tack. I er sista spaning, vad av det som ni har tagit del av gav er mest hopp inför framtiden och varför?
Talare 3: [00:28:31]: Vi vet ju sedan innan att AI erbjuder fler möjligheter för bättre utbildning och exempelvis tillhandahålla personliga lärandeupplevelser och så. Och det är någonting som jag länge har sett fram emot när vi kan föra in mer i utbildningssystemet. Jag lyssnade på en specifik panel som fastnade verkligen hos mig och den hade namnet Building Human Intelligence with Artificial Intelligence med en Mackenzie Price. Hon är medgrundare till en skola som heter Alpha School och den skolan håller just nu på att revolutionera grundskoleutbildning genom användandet av AI. Och jag säger inte att den här skolan är helt perfekt. Man måste få uppleva den tror jag för att kunna ha någon typ av riktig sanning i hur det går till. Men det som jag fick beskrivet av mig under det här samtalet skapade på många sätt hopp. Alpha School lägger då enbart två timmar akademisk utbildning på schemat varje dag. Och det finns inga klassiska lärare. Utan man använder olika AI-coacher för att erbjuda personlig och mätbaserad inlärning. I det här samtalet fick man i alla fall se otroliga resultat som det här har gett. De här två timmarna som eleverna har, de har då enligt Mackenzie gjort att de lär sig två gånger så mycket som elever i vanliga skolor som går sextimmarsdagar. Och jag tror att det var 2,9 gånger snabbare inlärningsmetod. Och att eleverna så endast spenderar två timmar om dagen på akademiska ämnen, det här var väl kanske där jag fick mest wow. Det gör ju också att det frigjorde fyra timmar där de då får göra andra saker, där de får ägna sig åt sina passioner och andra intressen. Så exempelvis så nämnde hon att utöver grundämnen så erbjuder de teman som grit, teamwork, ledarskap, det är mycket mer sport och konst också på de här andra fyra timmarna. Och det här kan ju leda till betydligt bättre utbildning, det kan ju också leda till att man hittar luckor hos eleverna, vart är det man ligger efter i olika typer av grundämnen och hur kan man få personifierat lärande? Så jag ser väldigt mycket saker som jag blir exalterad av. Sen självklart, det kan ju också leda till negativa saker. Vi vet ju idag att de AI-modellerna som finns är inte helt felfria. Det finns fortfarande hallucinationer som man pratar om i vissa AI-tjänster. Och det kan ju också vara så här, vad händer när vi släpper för mycket på tyglarna kring utbildning eller slutar utbilda personer till traditionellt läraryrket? Så det kommer också en hel del frågor kring det till mig. Eller så här, hur kan företagen motta elever som har gått en skola där AI är grunden till lärandet och hur kommer det påverka arbetsmarknaden? Jag lämnar dig med massa what if-frågor här.
Talare 4: [00:31:29]: Många frågor men hoppfullt. Vad gav dig hopp, Jocke?
Talare 1: [00:31:33]: Syntetisk biologi är ju ett spännande ämne som vi också på Vinnova intresserat oss allt mer för på senare tid. Jag var på en session tillsammans med ett företag som heter Colossal Biosciences där de pratar om sitt arbete att återskapa mammuten och också få tillbaka den tasmanska tigen. Ett par av de arter som är utrotade men som de med god anledning ser att de ska kunna få tillbaka i liv. Och det är ju i tider av klimatförändringar och vi hör ju arter utrotas på löpande band. Men det behöver nödvändigtvis inte vara slutgiltigt. För att bevara ett ekosystem i balans så finns det faktiskt teknik idag som gör det möjligt att återuppleva djur. Det finns också en organisation på västkusten i Amerika som heter Long Now Foundation. Vi pratar 10, 20, 30 år bort i tiden och tycker att det är jättelångt bort i tiden. De pratar 10 000 år bort i tiden. Och det ger lite perspektiv på mänskligheten. Vi ska vara här ett tag till. Det handlar inte om det nästa århundradet utan det handlar om 10 000 år. De arbetar också med hur man gör om arter utrotas? De är också inne på det. Men man måste ändå ställa sig frågan, vilka är vi som människor att bedöma och avgöra vilka arter som ska få leva eller inte? Att man verkligen gör den bedömningen så att det inte blir ett Jurassic Park på riktigt. Vilket är någonting som de själva kämpar stenhårt för att inte hamna i det facket att bli det Jurassic Park-företaget. Men det gav mig hopp men också men what if? Vad händer om? Vad kan det här? Har vi allting på bordet? Vad händer om mammuten kommer tillbaka? Kommer det liksom skapa ett ekosystem i balans eller finns det konsekvenser som vi inte riktigt kan överblicka just nu?
Talare 4: [00:33:45]: Så återskapade mammutar och ett tiotusenårigt perspektiv ger dig hopp, men också frågan, what if? Härligt. Har ni någon uppmaning till någon specifik aktörsgrupp i Sverige? Vad kan man göra för att driva, stödja, viktiga utveckling eller hänga med själv? Beroende på om man är verksam inom det offentliga, företag, industri eller som enskild person.
Talare 1: [00:34:11]: Jag skulle säga att i dessa tider av extremt hög hastighet vad det gäller utveckling på teknikfronten så behöver vi till mans bli bättre på att förstå teknik. Vi behöver inte bli kvantfysiker till mans men vi behöver läsa på lite grann om vad är det för konsekvenser som kvantteknik och kvantdatorer för med sig? Vad kan det bidra till för samhälle? Så att förstå lite mer kring de här framväxande teknikområdena, det tror jag är en viktig komponent i att bli redo att öva upp förmågan att möta en radikalt annorlunda framtid. För den radikalt annorlunda framtiden kommer att komma. Det är bara lite svårt just nu att säga precis vilken det kommer att bli.
Talare 4: [00:34:56]: Och om jag då vill lära mig mer, hur gör jag? Har du något konkret tips?
Talare 1: [00:35:01]: Den här podden är väl utmärkt. Man söker runt, det finns massor av bra nyhetsbrev kring AI skrivna av framstående svenskar på området. Och även i nyhetsmedia, vanlig nyhetsmedia, gammelmedia, SVT, DN, Expressen, Aftonbladet. Det finns signaler av den typen överallt. Så det gäller bara att ha ögonen öppna. När vi pratade om signaler tidigare, att få öva upp förmågan att leta efter de här signalerna. Vad är det som du ser runt omkring dig i vardagen just nu som får dig att säga, det där har inte jag sett tidigare. Det är ett bra tecken på att du har identifierat en signal på förändring som skulle kunna växa till någonting i framtiden. Så ta med dig de där signalerna och skaffa dig förmågan att identifiera dem.
Talare 4: [00:35:53]: Så du säger alltså att det finns ingen enkel lösning? Det finns inte en organisation eller en person som jag kan följa som gör jobbet åt mig?
Talare 1: [00:35:59]: Nej, det hade varit bra. Det hade varit bra...
Talare 3: [00:36:03]: Jag tror att en viktig sak är också att involvera sina kollegor eller om det är vänner eller vilka man gillar att diskutera med. Men att tillsammans, för det tycker jag är en väldigt viktig grund i framsynsarbete helt enkelt. Att det handlar inte så jättemycket om att själv sitta och tänka på de här frågorna utan det är i dialog med andra som magin händer. När vi tillsammans börjar prata om vad skulle hända om det där sker eller hur känner jag för det där och får en annan persons reaktion. Så det tycker jag också är en viktig del, att involvera andra i det här och se det som en strategisk men också rolig, intressant, inspirerande övning. Men sen så tycker jag också att det är jätteviktigt att också förstå att det här går ju, att sitta och prata med någon annan som jobbar med exakt det du gör, har exakt samma bakgrund, det kanske inte heller blir så jättedynamiskt utan vi behöver få in en mängd olika röster i samtalet för att verkligen skapa en bra bild och få till ett samtal som kan ge ledtrådar för vad vi behöver tänka mer på framöver. Så det är en annan del. Och sen så vill jag väl bara också säga precis som du sa Joakim, sätta av tid för livslångt lärande. Alltså sätta av tid för att kontinuerligt få in spaning i sitt liv tror jag är så himla viktigt framöver för att inte få den här känslan av att man blir sprungen förbi av framtiden eller teknisk utveckling utan att sätta av tid. Det finns en hel del bra Youtubefilmer, bland annat från den här konferensen så finns många av de sakerna vi har refererat till finns i klipp på Youtube. Det finns ju också självklart mindre kurser och olika typer av sätt man kan hålla sig ajour.
Talare 4: [00:37:46]: Ni pratar om lärande och att ställa sig rätt frågor. Finns det några andra konkreta saker som man kan göra, till exempel om man tillhör offentlig sektor eller ett företag? Vad behöver jag göra för att möta den här framtiden?
Talare 1: [00:37:59]: Vi behöver ju också titta internationellt. Det är därför en konferens som South by Southwest med 300 000 deltagare och 30 % av dem är internationella är så relevant. Framtiden ser man inte nödvändigtvis bara på gator i Sverige. Utan man behöver ha ett internationellt perspektiv och det som är framväxande i Sydkorea idag skulle kunna vara framväxande i Sverige imorgon. Så att ha ett internationellt perspektiv. Också kom ihåg att Sverige är ett litet men högintressant land. Alltid högt upp på alla innovationsrankningar. Så det finns stort intresse för samarbete och att ha kontakt med någon, ha en vänort eller ha ett företag som man utbyter idéer med, kanske skapa sig ett internationellt nätverk just för att få den här lite förbättrad internationell utblick skulle kunna vara ett tips också.
Talare 4: [00:38:58]: Du pratade tidigare om det här med regelverk och policys. Vad gör jag om jag är en aktör som har ansvar för den typen av frågor?
Talare 3: [00:39:05]: Där tror jag en sak är att sätta sig i rummet med de som sitter på den tekniska lösningen. Börja förstå vilket språk pratar vi och ni och vart hittar vi en gemensam plattform för vad som är de största utmaningarna just nu. Det tror jag är en viktig del.
Talare 1: [00:39:21]: Och var beredd på att det behövs nya lösningar. Det sättet som vi har tagit fram, policys och lagar och regler på historiskt sätt är nödvändigtvis inte tillämpbara i en värld där utvecklingen går så här fort. Så var öppen för att pröva nya angreppssätt för att nå någonting som fungerar.
Talare 3: [00:39:40]: Det var ett bra samtal med en aktör som har väldigt mycket regelverk i sin organisation som beskrev det som svårt att börja de här diskussionerna överhuvudtaget internt. Och då sa han så här, de absolut bästa samtalen har vi när vi bestämmer oss för att glömma allting som vi vet om den här organisationen eller leka att vi jobbar på en annan organisation och tittar på vår organisation. Att vi helt enkelt bara glömmer bort det som är hinder och för bara en timme åtminstone sätter oss ner och bara, hur skulle vi ha gjort det här om vi byggde den här organisationen från början eller hur skulle vi ha gjort det här om vi inte hade de här hindren?
Talare 4: [00:40:17]: Spännande, det kunde nog vara värdefullt för många. Är det någonting som vi inte har pratat om idag eller någonting som ni vill trycka lite extra på?
Talare 3: [00:40:26]: Men en sak som kommer upp i år igen på South by Southwest men också på många olika techkonferenser är det fortfarande brinnande utmaningen och problemet som vi har när det kommer till inkludering, bias inom tech och AI. Amy Webb tog upp det i år igen. Hon sa någonting i stil med att prata om AI och bias på konferensen är bra men så länge vi inte gör någonting så händer ingenting. Jag tycker också att vi fick lyssna in på många olika panelsamtal som återigen lyfter här. Det har liksom inte hänt så mycket på ett år här. Vi fortsätter säga att det är viktigt men vart gör vi skillnad? Hur skapar vi faktiskt inkluderande tjänster som passar alla? Så det är väl mer ett rop på hjälp och en fortsatt känsla av att vi behöver sätta ljus på det här. Vi får inte glömma bort inkluderingsfrågan när vi bygger framtidens tjänster och produkter.
Talare 4: [00:41:29]: Joakim, har du något sista medskick?
Talare 1: [00:41:31]: Jag vill bara understryka att det är ingen annan där ute som skapar framtiden vi har framför oss utan det är vi som gör tillsammans. Så vi behöver hjälpas åt i att identifiera och styra mot den framtid som vi gemensamt vill ha.
Talare 4: [00:41:48]: Allting har ett slut, så också det här spännande samtalet om framtiden. Det har blivit dags att runda av. Stort tack som kom. Annie Lindmark och Joakim Skog, Vinnova.
Talare 3: [00:42:02]: Tack!
Talare 1: [00:42:02]: Tack!
Talare 4: [00:42:03]: Hör gärna av er till oss med era reflektioner till podcast@vinnova.se. På spaning innovation spelas in på Swartling Studios för Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Stort tack för att du har lyssnat.