Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Internationellt samarbete för hållbara matsystem

Utmaningarna för våra matsystem är inte bara många och komplexa de är också globalt sammanlänkade. Omställningen till hållbara matsystem är en möjliggörare för att nå både nationella miljömål och FN’s globala hållbarhetsmål. Att arbeta mot hållbara matsystem kan även bidra till implementeringen av europeiska hållbarhetsagendor som Den gröna given och Från jord till bord. För att lyckas är internationellt samarbete är en förutsättning. För aktörer som jobbar för hållbara matsystem finns det flera möjligheter till samarbete och finansiering. Ni kan få hjälp och stöd för att söka något av de erbjudanden vi listar här.

Kalenderhändelser

Hur jobbar vi inom hållbara matsystem?

  • Inom Horisont Europa, EUs ramprogram för forskning och innovation, finns dedikerade finansieringsmöjligheter för projekt med målsättning att bidra till Hållbara matsystem. Dessa möjligheter finns framför allt (men inte uteslutande) inom det som kallas kluster 6.Livsmedel, bioekonomi, naturresurser, jordbruk och miljö. Strukturellt återfinns dessa inom Pelare II – Globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft. 

    Inom Horisont Europa, EUs ramprogram för forskning och innovation, finns dedikerade finansieringsmöjligheter för projekt med målsättning att bidra till Hållbara matsystem. Dessa möjligheter finns framför allt (men inte uteslutande) inom det som kallas kluster 6.Livsmedel, bioekonomi, naturresurser, jordbruk och miljö. Strukturellt återfinns dessa inom Pelare II – Globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft. 

    Kluster 6 strävar efter att minska negativ miljöpåverkan från livsmedelsproduktion, lantbruk, vattenbruk, skogsbruk och samtidigt bibehålla eller utöka den europeiska konkurrenskraften. 

    Klustrets destinationer: 

    • Biologisk mångfald och ekosystemtjänster
    • Rättvisa, hälsosamma och miljövänliga matsystem från primärproduktion till konsumtion
    • Cirkulär ekonomi och bioekonomisektorer
    • Ren miljö och noll föroreningar
    • Land, hav och vatten för klimatåtgärder
    • Resilient, inkluderande, hälsosam och grön landsbygd, kustnära och urbana samhällen
    • Innovativ förvaltning, miljöobservationer och digitala lösningar till stöd för gröna given (Green Deal) 

    Läs mer om kluster 6 på EU-kommissionens webbplats 

    Utlysningarna presenteras i arbetsprogram. För aktuell information läs mer på Horisont Europas webbplats. 

    Våra nationella kontaktpersoner (NCP’er) finns tillgängliga för frågor.

    Vill du hålla dig uppdaterad om möjligheter till finansiering, nätverkande och kunskapsutbyte inom Horisont Europa tillhandahåller Vinnova ett månatlig nyhetsbrev. Anmäl dig till nyhetsbrevet. 

     
    Vill du få mer vägledning kan du för frågor om Horisont Europa få hjälp av våra nationella kontaktpersoner (NCP’er) och följande instanser: 

  • Inom ramen för Horisont Europa, kluster 6 Livsmedel, bioekonomi, naturresurser, jordbruk och miljö finns fler partnerskap med finansierings och samverkansmöjligheter.

    Inom ramen för Horisont Europa, kluster 6 Livsmedel, bioekonomi, naturresurser, jordbruk och miljö finns fler partnerskap med finansierings och samverkansmöjligheter.

    De Europeiska FoI-partnerskapen är samarbeten mellan medlemsländer, tredjeland och europeiska kommissionen. Kommissionen medfinansierar aktiviteter inom partnerskapet. Varje partnerskap pågår under 7 år och har återkommande utlysningar. 

    • European Partnership accelerating farming systems transition: agroecology living labs and research infrastructure (AGROECOLOGY) (Formas)
    • European Partnership for Animal Health and Welfare (PAHW) (Formas)
    • European partnership on sustainable food systems for people, planet and climate (FutureFoodS) (Vinnova och Formas)
    • European Biodiversity Partnership (Biodiversa+) (Formas)
    • European Partnership for Agriculture of Data
    • European Partnership for a climate neutral, sustainable and productive Blue Economy (SBEP) (Formas)
    • European Partnership for a Circular bio-based Europe 

    Läs mer om Europeiska partnerskap på Horisont Europas webbplats

  • FutureFoodS (European partnership on sustainable food systems for people, planet and climate) är ett europeiskt partnerskap med syfte att accelerera omställningen till säkra, hållbara, hälsosamma, och resilienta livsmedelssystem – för alla och inom planetens gränser. 

    FutureFoodS (European partnership on sustainable food systems for people, planet and climate) är ett europeiskt partnerskap med syfte att accelerera omställningen till säkra, hållbara, hälsosamma, och resilienta livsmedelssystem – för alla och inom planetens gränser. 

    Partnerskapet samlar finansiärer och forsknings- och innovationsutförare mot ett gemensamt mål och med en gemensam agenda. Fokus är inriktat på efter skörd/ fiske, från råvaror till matvanor och mat för hälsa.   

    Forsknings och innovations områden är: 

    • Förändra vårt sätt att äta
    • Förändra vårt sätt att förädla och distribuera livsmedel
    • Förändra vårt sätt att knyta an till livsmedelssystemen
    • Förändra vårt sätt att styra livsmedelssystemen
       

    Det unika med partnerskapet och projekt som finansieras är tillämpningen av ett systemperspektiv. I tillägg finns fyra vägledande principer: Transformation, Inter- och transdiciplinäritet, Hållbarhet (miljömässig, ekonomisk och social, inklusive hälsa) samt att Engagera en mångfald av aktörer.  

    Partnerskapet ska bidra till att genomföra Food 2030, leverera på från jord till bord - strategin och den gröna given samt bidra till FN’s mål för en hållbar utveckling, Agenda 2030.  

    För svenskt deltagande står i dag Vinnova och Formas och det nationella deltagandet består främst i att bidra till utformningen av partnerskapet och möjliggöra för svenska aktörer att söka finansiering i de transnationella utlysningarna.  

    Utöver utlysningar kommer andra insatser som nätverk av living-labs och ett ”food system observatory” för att bidra till omställning till hållbara matsystem.  
    Det finns möjlighet för fler aktörer att ansluta under partnerskapets verksamhetsår som sträcker sig från 2024 till 2034. 
     
    För frågor om FutureFoodS kontakta erika.ax@vinnova.se 

  • Inom Horisont Europa har kommissionen etablerat fem Missions som syftar till att skapa en starkare koppling mellan EU:s forskning och innovation och samhällets och allmänhetens behov; med stor synlighet och stort genomslag. Ett av dessa Missions är A Soil Deal for Europe. 

    Inom Horisont Europa har kommissionen etablerat fem Missions som syftar till att skapa en starkare koppling mellan EU:s forskning och innovation och samhällets och allmänhetens behov; med stor synlighet och stort genomslag. Ett av dessa Missions är A Soil Deal for Europe. 

    A Soil Deal for Europe har som huvudsakliga mål friskare jordar till 2030, genom hållbar markanvändning och restaurering som en del av en bredare grön omställning på landsbygden och i städerna. Arbetet har fyra byggstenar  

    • Forsknings och innovationsprogram med en stark samhällsvetenskaplig komponent
    • Nätverk av "100 ”Living Labs” och ”Lighthouses” för att samskapa kunskap, testa lösningar och visa deras värde i verkliga förhållanden
    • Harmoniserat ramverk för övervakning av mark i Europa
    • Öka människors medvetenhet om markens livsviktiga betydelse 

    Läs mer om EU Mission: A Soil Deal for Europe 


    Arbetet med Missions implementeras framför allt genom årliga arbetsprogram med utlysningar. Uppdaterad information från kommissionen finns på Mission Soil Platform.

    Det finns också ett antal initiativ som ska stärka implementeringen av A Soil Deal for Europe. Där ibland NATI00NS och en kartläggning av pågående initiativ Map of Living Labs and Lighthouses.

    Läs mer om NATI00NS
    Läs mer om Map of Living Labs and Lighthouses | Prepsoil​ 


    På uppdrag av regeringen samarbetar Vinnova tillsammans med Formas för nationell relevans och spridning av A Soil Deal for Europe. En referensgrupp med aktörer från systemet stödjer arbetet. 

    På Vinnova finns även en nationell kontaktperson (NCP) för samtliga missions, Jonathan Nylander. 
     
    Nyfiken på vilka de fyra andra EU Missions är? Läs mer om missions. 

  • EIT Food

    EIT Food är ett av åtta kunskaps- och innovationscenter (KIC) inom Europeiska institutet för innovation och teknologi (EIT), ett organ inom Europeiska unionen under Horisont Europas pelare III – Ett Innovativt Europa.  

    Läs mer om EIT Food

    Kontakta nationell kontaktperson (NCP) Julia Hellström julia.hellstrom@vinnova.se om du vill veta mer. 

    EIT Food är ett av åtta kunskaps- och innovationscenter (KIC) inom Europeiska institutet för innovation och teknologi (EIT), ett organ inom Europeiska unionen under Horisont Europas pelare III – Ett Innovativt Europa.  

    Läs mer om EIT Food

    Kontakta nationell kontaktperson (NCP) Julia Hellström julia.hellstrom@vinnova.se om du vill veta mer. 

  • Eurostars

    Eurostars är del av det Europeiska partnerskapet för innovativa små och medelstora företag (SME:s). Länk till programmet hittas under nästa rubrik. Eurostars riktar sig främst till innovativa små och medelstora företag som ingår i internationella projekt. Det går att söka finansiering för utveckling av marknadsnära processer, produkter och tjänster. 

    Läs mer om Eurostars på Vinnovas webbplats

    Eurostars är del av det Europeiska partnerskapet för innovativa små och medelstora företag (SME:s). Länk till programmet hittas under nästa rubrik. Eurostars riktar sig främst till innovativa små och medelstora företag som ingår i internationella projekt. Det går att söka finansiering för utveckling av marknadsnära processer, produkter och tjänster. 

    Läs mer om Eurostars på Vinnovas webbplats

  • Globala samarbeten

    Earth Alliance / Earth Food - samarbete med små smarta länder  

    EARTH.Food är en plattform där Vinnova samarbetar med motsvarande innovationsorganisationer i Singapore, Finland och Israel. Dessa är små länder som är ledande inom innovation. Plattformens vision är att dela, samarbeta och leda aktiviteter som utnyttjar medlemsländernas styrkor för att hantera globala och lokala utmaningar kopplade till mat och teknologi. 

    Läs mer om Earth Alliance

    Earth Alliance / Earth Food - samarbete med små smarta länder  

    EARTH.Food är en plattform där Vinnova samarbetar med motsvarande innovationsorganisationer i Singapore, Finland och Israel. Dessa är små länder som är ledande inom innovation. Plattformens vision är att dela, samarbeta och leda aktiviteter som utnyttjar medlemsländernas styrkor för att hantera globala och lokala utmaningar kopplade till mat och teknologi. 

    Läs mer om Earth Alliance

Senast uppdaterad 6 december 2024