Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Framtidens hållbara matsystem – innovation för hälsa, miljö och konkurrenskraft

I takt med att världen står inför stora utmaningar som klimatförändringar, resursbrist och global instabilitet blir frågan om hur vi producerar och konsumerar mat alltmer central. För att möta dessa utmaningar krävs innovationer som bidrar till ett hållbart, hälsosamt och konkurrenskraftigt matsystem. Genom projekt som kombinerar visionära idéer och samarbete mellan olika aktörer arbetar Vinnova aktivt för att skapa en framtid där hälsosam och hållbar mat är normen.

Det svenska matsystemet har stor potential för innovation 

Det svenska matsystemet har, enligt en studie från Sweden Food Arena, stor potential för innovation men innovationshöjden är låg i jämförelse med andra sektorer. För att möta de utmaningar vi står inför behövs innovationer som kan ifrågasätta etablerade produktionsmetoder och konsumtionsmönster.  

De projekt som finansieras inom ramen för utlysningen har potential att bidra till ett matsystem där resurser kan användas effektivare. Innovationerna har dessutom möjlighet att skapa värde inom livsmedelssektorn och potentiellt även tillämpas i andra branscher. Genom samarbete mellan företag, akademi och startups kan nya lösningar som utmanar det traditionella komma fram. 

Idéerna som ska trygga framtidens matsystem  

Interaktivt verktyg för hållbar produktutveckling  

Ett digitalt verktyg som hjälper livsmedelstillverkare att integrera hållbarhets- och hälsodata i produktutvecklingens tidiga skede. Genom realtidsanalyser av klimatpåverkan, biodiversitet och hälsa kan tillverkare välja mer hållbara alternativ och skapa produkter med minimal miljöpåverkan. 
Koordinator: O Kavli AB 

Nötter – framtidens mat  

Projektet utvecklar ett hållbart odlingssystem i Sverige för nötter, som har stor potential både näringsmässigt och miljömässigt. Målet är att skapa en plan ("Nötresan") för att göra nötter till en självklar del av den svenska kosten och framtidens vardagsmat. 
Koordinator: MiljöMatematik Malmö AB 

Vitkålsrester blir hälsofrämjande och hållbar livsmedelsingrediens​

Genom fermentering av vitkålsrester omvandlas de till hälsosamma ingredienser rika på prebiotika och postbiotika som främjar tarmhälsa. Denna metod kan minska matsvinn och användas för att skapa nya livsmedelsprodukter med hållbara egenskaper. 
Koordinator: Salico AB 

Minskade N2O-utsläpp från jordbruket   

Projektet testar sensorteknik som övervakar jordförhållanden för att minska utsläppen av kväveoxid (N2O) från jordbruk. Genom att analysera markfaktorer som fuktighet och temperatur kan man identifiera och implementera åtgärder som minskar utsläppen och förbättrar jordbrukets hållbarhet. 
Koordinator: Yara AB

GrainiXer – fullkornsrevolution  

Ett projekt som utvecklar teknologi för att förbättra fullkornsprodukters bakningsegenskaper utan att förlora näringsinnehåll. Genom tester och justeringar förväntas nästa generations fullkornsmjöl ge bättre smak, konsumentacceptans och näringsvärde. 
Koordinator: Berte Qvarn AB

Prata mat  

Projektet utvecklar intelligenta assistenter som hjälper hushåll att minska matsvinn och främja hållbara matvanor. Genom smart teknik, intervjuer och experiment analyseras användarbeteenden för att skapa en AI-stödd assistent som inspirerar till kreativitet och minskat avfall i köket. 
Koordinator: AB Electrolux

Nära Sverige – framtidens vardagsmat  

Projektet utvecklar urbana odlingssystem som minskar koldioxidutsläpp och ökar näringsvärdet i vardagsmat genom vertikal odling och klimatsmarta tekniker. Målet är att ersätta importerade grödor med lokala alternativ och skapa samarbeten för att återanvända restmaterial i en cirkulär process. 
Koordinator: Nära Sverige AB

Morgondagens patientmåltider  

Projektet undersöker möjligheten att införa växtbaserade måltider på sjukhus för bättre miljö och patienthälsa. Genom samarbete med läkare ska man utveckla en plan för att göra måltiderna mer hållbara och samtidigt förbättra patienternas upplevelse och hälsoutfall. 
Koordinator: Sodexo AB

Från kött till växt  

Projektet ska utveckla metoder för att återskapa köttsmak i växtbaserade alternativ. Genom att kartlägga smakkomponenter i kött och identifiera växtbaserade ingredienser som kan efterlikna dessa, ska man skapa bättre smakande köttanaloger. 
Koordinator: Brunneby Musteri AB

Vardagsmat för många, inte lyx för få

Projektet syftar till att skapa nya affärsmodeller där alla aktörer i livsmedelskedjan, från lantbrukare till handeln, samarbetar för att genomföra klimatåtgärder. Modellen ska bygga på tillit och gemensam kostnadsdelning för en mer hållbar livsmedelsproduktion. 
Koordinator: Gotland Grönt Centrum AB 

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senast uppdaterad 19 september 2024