- Start
- Hållbar precisionshälsa
-
Snabbare simning och bättre rörlighet
Snabbare simning och bättre rörlighet
Synskadade simmare har liknande utmaningar som synskadade friidrottare. För att kunna träna och tävla är man beroende av en personlig ’tapper’, en seende person som berättar för simmaren när det är dags att vända, oftast med hjälp av ett spö med en boll som man duttar på simmarens huvud. Det ställer höga krav på tillit och personligt samspel mellan simmaren och tappern, vilket gör det omöjligt för en synskadad simmare att träna på egen hand.
– Det ville vi ändra på, säger Daniele Cardinale, forskare på Gymnastik och idrottshögskolan (GIH) och kompetensområdesansvarig inom idrottsfysiologi på Riksidrottsförbundet. Det var ett väl definierat problem och med tanke på hur mycket tech-utveckling som generellt finns inom sport såg vi stora möjligheter för hur man skulle kunna lösa detta.
Den inledande omvärldsbevakningen visade att flera försök till lösning hade gjorts, bland annat med en blåtandsmössa som kommunicerar med en smart watch. Inget projekt hade dock gått hela vägen.
– Omvärldsbevakningen är jätteviktig, säger Daniele. Speciellt när vi visste att det har tagits fram produkter men att inga används. Vi kunde indirekt lära oss av deras misstag. Teknikutvecklingen går ju oerhört snabbt och det som var omöjligt för fem år sedan är självklart idag.
Smart teknik
Med hjälp av affärscoacher och innovationsmodeller på KTH och GIH sattes projektet upp och utvecklingen kunde börja tack vare Vinnova-finansieringen. Utgångspunkten var att använda befintlig teknik från mobiltelefoner och smart watches och hitta ett sätt där simmaren på egen hand kan kommunicera med bassängkanten.
– En smart watch idag är oerhört utvecklad, med sensorer mot huden som mäter hjärtfrekvens, syremättnad av blodet och mycket mer, berättar Daniele. Den enheten kan vi lägga på simmarens panna så att den fäster mot badmössan. I vardera ändan av bassängkanten monteras sedan en ’beacon’, en liten låda med elektronik, som kommunicerar med smart watchen. När simmaren kommer nära bassängkanten ger smart watchen en fysisk signal till simmaren som då vet att det är dags att vända.
Under våren 2021 har en app utvecklats till Garmin-klockor, som möjliggör att simmaren kan få vibrationssignaler. Nästa steg är att det ska ske automatiskt.
Fokus under sommaren ligger dels på att göra tester med synskadade simmare, dels på att utveckla smarta funktioner, som algoritmer som anpassar feedbacken till simmaren baserad på simstilen.
En affärsmodell finns redan utvecklad och det finns många spännande frågor som väntar. Kan samma beacon användas av flera simmare? Ska det fungera som en fast installation i bassängen, så att simmaren bara kommer med sin egen klocka och kopplar upp sig? Kanske kan man få låna en klocka i receptionen?
– Bara i Sverige finns över 100 000 synskadade och fler än 500 bassänger, säger Daniele. I USA finns mer än 10 miljoner simbassänger! Det skulle kunna bli som en certifiering av simhallar, som garanterar att här är det okej för synskadade att träna själva. Och även seende simmare kan ha nytta av vår lösning, om man vill mäta kroppens funktioner utan att behöva ha en klocka på armen, för att till exempel vill förbättra sin hastighet, sina armtag. Framförallt skulle det innebära mycket större frihet och enkelhet för synskadade, och uppmuntra till rörelse och motion.
Senast uppdaterad 14 februari 2022