- Start
- Hållbar industri
- Skogens framtid – Bli en del av omställningsresan
-
Metod: En designprocess för att kartlägga och mobilisera
Metod: En designprocess för att kartlägga och mobilisera
Vinnova har pekat ut en resurseffektiv och cirkulär ekonomi som ett prioriterat område. Genom en strukturerad och utforskande designprocess kartlades vilka resurseffektiva och cirkulära insatser Vinnova bör prioritera framåt för att stödja en utveckling i önskvärd riktning.
Varför en designprocess?
En designprocess handlar om att arbeta utifrån och in. Att öppna upp och lyssna på olika aktörers perspektiv, för att förstå komplexiteten på utmaningarna som ska tacklas. En viktig utgångspunkt är att agera på insikterna man får under processen och inkludera en bredd av aktörer i att skapa lösningarna. Skogsvärdekedjans utmaningar kräver en utgångspunkt som är både inlyssnande och mobiliserande. Därför ger en designprocess möjlighet till insatser och lösningar som får stor effekt. Nedan beskriver vi de centrala processtegen.
1. Utåtblick på cirkulärt forskningsläge
För att få ett helikopterperspektiv på nuläge och framtid för en resurseffektiv och cirkulär ekonomi, startade vår process i läsning av forskningsrapporter. Vi har bland annat fördjupat oss i rapporter om de planetära gränserna, resursläget globalt, cirkulära gap i Sverige och EUs gröna giv och cirkulära plan framåt. Syftet med det var att kartlägga nyckelutmaningar, strategier, barriärer och möjligheter för en resurseffektiv och cirkulär ekonomi.
2. Analys av vår cirkulära projektportfölj och prioritering
Vi kartlade Vinnovas portfölj av cirkulära projekt. Det tydliggjorde att Vinnova sedan 2020 har finansierat cirka 600 projekt med resurseffektivt och cirkulärt fokus. Vi analyserade insikter från rapporterna tillsammans med data om vår portfölj.
Syftet med den analysen var att identifiera luckor, styrkor och möjligheter i Vinnovas cirkulära projektportfölj. Det hjälpte oss att prioritera och rikta in oss på biobaserade värdekedjor, där vi såg mest potential potential till att få störst effekt.
3. Djupintervjuer med aktörer inom biobaserade värdekedjor
För att förstå hur biobaserade värdekedjor kan bli mer hållbara och cirkulära har vi intervjuat aktörer som verkar i systemet. Vi utförde 25 djupintervjuer, med representanter från olika delar av skogsvärdekedjan.
I dessa intervjuer berördes många olika frågeställningar och perspektiv.
4. Systemkartläggning, hävstänger och insatsförslag
Insikter från våra intervjuer sammanställdes i en systemkarta. Denna karta hjälpte oss att förstå komplexiteten, ringa in de olika perspektiven och urskilja de viktigaste hävstängerna för systemförändring. Med detta som utgångspunkt tog Vinnova fram insatsförslag, med skogsvärdekedjan i fokus.
5. Mobilisering av aktörer och genomförande av insatser
Under hösten 2024 har teamet Vinnova arbetat för att mobilisera och involvera aktörer från olika delar i skogsvärdekedjan och värdenätverket.
De insatser som utvecklats fokuserar på hela skogsvärdekedjan. Den består av tre delar med fokus på strategisk framsyn, styrmedel och affärsmodeller.
För att insatserna ska bidra till reell förändring på stor skala, krävs att många aktörer i olika delar av systemet tar ägarskap och är en del av resan. För att skapa rätt förutsättningar krävs samarbete, forskning och innovation.
Omställningsresan erbjuder en möjlighet att utveckla ett hållbart samhälle och konkurrenskraftigt näringsliv inom de planetära gränserna, med en ökad biologisk mångfald och ett klimat i balans.
Intresserad av omställningsresan?
Hör av dig om du har frågor eller vill veta mer om hur vi arbetar för en hållbar omställning.
Kontaktpersoner
För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse.
Senast uppdaterad 18 november 2024