Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Tillsammans för hållbar plastanvändning

Tillsammans med flera andra aktörer arbetar Vinnova för att främja en hållbar plastanvändning och minska plastens miljöpåverkan. En central del av detta initiativ är plastkontrakt, där företag, myndigheter och organisationer gemensamt utvecklar cirkulära och klimatsmarta lösningar. Målet är att tillsammans skapa resurseffektiva och giftfria plastflöden.

Plast

Det finns ett stort behov av att snabba på omställningen till en mer hållbar plastanvändning. Det är ett komplicerat arbete som kräver insatser från många olika aktörer och från många olika perspektiv för att åstadkomma en förändring.

Tillsammans med Naturvårdsverket driver Vinnova ett samarbete med det uttalade syftet att stödja och driva på omställningen. Nästa steg i det samarbetet är att pröva ett nytt verktyg: plastkontrakt.

Naturvårdsverket är samordnande myndighet för regeringsuppdraget Nationell plastsamordning som syftar till att använda plast på rätt ställen och på ett sätt som är resurseffektivt, cirkulärt, giftfritt och klimatsmart, med så lite läckage som möjligt.
Nationell plastsamordning hos Naturvårdsverket

Övriga samarbetspartners i det arbetet är Energimyndigheten, Formas, Svenskt Vatten, BioInnovation och RESource. 

Plastkontrakt kan främja hållbar plastanvändning

Plastkontrakt fungerar som en överenskommelse där företag, myndigheter och andra organisationer går samman för att gemensamt bidra till att minska plastens negativa miljöpåverkan. Genom att ingå i ett plastkontrakt förbinder sig aktörerna att arbeta med resurseffektiva, cirkulära och giftfria lösningar som bidrar till en klimatsmart framtid.

– För att nå en mer hållbar plastanvändning behöver olika aktörer samarbeta och samverka. Genom det här konceptet åtar sig inblandade aktörer att kraftsamla för gemensamma lösningar, underlätta för varandra och hjälpas åt att kliva över de hinder som finns, säger Åsa Stenmarck som ansvarar för Nationell plastsamordning på Naturvårdsverket.

Och fortsätter:

– Med plastkontrakten hoppas vi att se specifika förändringar inom några utvalda områden där hållbar plastanvändning kan främjas. Genom att engagera aktörer i kontraktet kan de utvecklas vidare och ta betydande steg mot en mer hållbar plastanvändning.

I filmen berättar Åsa Stenmarck om plastkontrakt och vad det kan innebära. 

Vem vänder sig plastkontraktet till?

Plastkontrakten vänder sig till alla aktörer inom olika branscher och värdekedjor, som till exempel elektronikindustrin, men också till kommuner och andra företag.

Vill du vara med och engagera dig?

Vi samlar just nu aktörer inom plastproduktion, återvinning och design för att bidra med sina insikter och resurser. Tillsammans formulerar vi konkreta hållbarhetsmål för plastens livscykel, vilket blir grunden för kontrakt och åtaganden. När målen är satta kommer aktörerna signera kontraktet och de kommer påbörja implementeringen av åtgärderna.

Hör av dig om du har frågor eller vill engagera dig!

Kontakta oss

Kontaktpersoner

Ida Langborg

Enhetschef

+46 8 473 30 77

Johan Stenberg

Handläggare

+46 8 473 32 23

Senast uppdaterad 1 oktober 2024