Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vad gör en futurist?

Publicerad: 7 februari 2022

Elliott P. Montgomery

Elliott P. Montgomery är futurist och huvudcoach för Vinnovas projekt Framtidsprototyper. Här berättar han varför man ska fundera på framtiden, och hur han hjälper Vinnova.

"Varför ska vi lägga mer tid på att föreställa oss framtiden?" frågar folk ofta. "Vi kommer förmodligen att ha fel, och vad vi än kommer på måste ändras ändå." Jag sympatiserar med denna skepsis. Futurister har trots allt en historia av felaktiga, ofta humoristiska förutsägelser.

Dessutom, som vanliga människor, är vi ständigt pressade att tänka på vår framtid. Tar vi hand om vår hälsa på rätt sätt så att vi kan åldras på ett bra sätt? Skapar vi de bästa förutsättningarna att lyckas för våra barn? Sparar vi tillräckligt för att gå i pension en dag? Med dessa komplexa förutfattade meningar som markerar våra relationer till framtiden, är det förståeligt att så få av oss aktivt engagerar oss i framsyn.

Den moderna disciplinen framtidsstudier dateras till 1950-talet, en era då vetenskapsmän och strateger försökte skapa strukturerade metoder för att engagera sig i en okänd framtid. Från dessa tidiga dagar har ett helt akademiskt område vuxit fram, förenat av föreställningen att "vi inte kan arbeta mot en förbättring som vi inte kan föreställa oss." (Elise Boulding) Framsynsstrateger använder metoder och principer som ger struktur och grund för deras föreställda framtid.

Framtider är helt enkelt fiktiva konstruktioner som hjälper oss att utforska okända, skapa visioner, forma diskurs, bygga konsensus och formulera planer. Det finns ingen "rätt" framtid, och var och en av oss kan föreställa sig flera framtider. Dessa olika framtider utesluter ofta varandra, men återspeglar en kombination av positiva och negativa egenskaper, som den värld vi känner.

Vi kan föreställa oss framtider i tre nivåer. De mest uppenbara är de som ser ut som världen idag – ”förlängda nutider” – enligt Sardar och Sweeney. Utöver det ser vi de "bekanta framtiderna" - bilderna av framtider som har delats av andra. Den tredje nivån av bilder är "otänkta framtider" - de som ännu inte har skapats.

Jag hjälper organisationer och praktiker att tänka som futurister, att bygga struktur och grund för ett rigoröst framtidsarbete. Sommaren 2021 togs jag in av Vinnova för att ge råd om ett offentligt framtidsvisionsinitiativ. En del av min roll är att hjälpa Vinnova att överväga hur framtidstänkande kan tjäna allmänheten. I mina diskussioner med teamet dök två nyckelåtgärder upp.

För det första finns det en ambition att uppmuntra en kultur av offentlig framtidsvision, som ger utrymme för otänkta framtider. Vi tror att gemensam delning av otänkta framtider kommer att ge upphov till viktiga sociala och tekniska idéer. Utlysningen fratmidsprototyper kommer att fungera som ett forum för att främja och inkubera oanade framtider ur en mångfald av perspektiv.

Den andra nyckelåtgärden i utlysningen är att forma nya format för samtal mellan allmänheten och regeringen. Utlysningen ger ett forum för visioner att dyka upp och bli sedda, hörda och diskuterade av såväl allmänheten, statsanställda som beslutsfattare. Dessa konversationer kommer att fungera som ett komplement till befintliga forum, centrerade kring hur våra världar kan se ut och hur vi känner för dem.

Vi hoppas att denna utlysning gör både och – uppmuntrar en kultur av utforskande framsynthet bland allmänheten och skapar en ny miljö för samtal mellan regering och allmänhet om otänkta framtider, vilket bryter ny mark för de innovativa projekt vi kan arbeta med tillsammans. Vi ser fram emot att arbeta med båda ansträngningarna och hoppas att du vill vara med oss.

Läs mer om Elliott och hans arbete på hans webbplats

Text: Elliott P. Montgomery

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Framtiden på besök i samtiden

7 februari 2022

Över tusen besökare fick ta del av 28 möjliga framtider inom mat och mobilitetssystemet på Universeum i Göteborg.

Över tusen besökare fick ta del av 28 möjliga framtider inom mat och mobilitetssystemet på Universeum i Göteborg.

På spaning efter framtiden – längs tågrälsen

7 februari 2022

Jenny Sjöblom

Handläggare

Jenny Sjöblom tog tåget till Barcelona istället för flyg. Läs hennes bloggpost om insikter som gjordes under resan.

Jenny Sjöblom tog tåget till Barcelona istället för flyg. Läs hennes bloggpost om insikter som gjordes under resan.

Syntetisk bilologi, ett framväxande teknikområde för Sverige

7 februari 2022

Lars Friberg

Hösten 2024 publicerade Vinnova rapporten Syntetisk biologi, ett framväxande teknikområde för Sverige.

Hösten 2024 publicerade Vinnova rapporten Syntetisk biologi, ett framväxande teknikområde för Sverige.

Senast uppdaterad 17 januari 2024