Tio prototyper för en hållbar skogsvärdekedja
Vad skulle en uråldrig tall och lav säga om kalhuggning? Hur ser det ut när ekosystemens röst integreras i beslutsfattandet? Och hur ser en stad ut 2050 när den vuxit i samklang med skogen? Det är några av de frågor som utforskas av de 10 finansierade framtidsprototyperna för en hållbar skogsvärdekedja.
När utlysningen Framtidsprototyper för en hållbar skogsvärdekedja stängde i slutet av februari hade 50 ansökningar kommit in. Vilket söktryck och engagemang! Vi hade inte räknat med volymen av ansökningar, men blev positivt överraskade. Utlysningen riktar sig till kreatörer i samskapande med aktörer från skogsvärdekedjan, som ska gestalta framtidsprototyper. Prototyper som tar oss med in i fyra möjliga framtidsscenarier för skogsvärdekedjan.
Vilka framtidsprototyper finansierades?
Följande framtidsprototyper finansierades inom ramen för utlysningen - och kommer se dagens ljus i slutet på mars 2025:
- The Boardroom: Styrelserummet är en immersive framtidsprototyp där ekosystemintelligens omdefinierar beslutsfattande inom skogsindustrin
- Skogsparlamenetet: Ett parlament i digitalt format där skogen själv diskuterar effekterna av mänskliga handlingar och ger policyrekommendationer
- Skogspasset: En framtid där skogen inte längre är fri, utan du behöver ett skogspass som ger tillträde och avgör var i naturen du får röra dig.
- Skogsvärdekänslan: En framtid där statusen för återbrukade träprodukter har höjts och du kan följa hur materialet har behandlats, använts och utformats.
- Yggdrasil: En framtid där skogens information integreras i näringslivets mötesrum – både i beslut och i rummets cirkulära utformning
- Polemocenen: utforskar en framtid där skogen startat krig mot människan och vad det betyder för människan, samhälle och värdekedjor
- LångLivat Borlänge 2050: En framtid där staden växer i samklang med skogen, där skogens värden odlas lokalt och resurser stannar i en cirkulär ekonomi.
- Future Wood: Framtidens biointelligenta skogsbolag som i en fiktiv årsberättelse 2050 beskriver sina cirkulära, hållbara produktionsmetoder
- Spelet om skogen: Ett brädspel där spelarna ställs inför val som formar skogens framtid, från högteknologisk resursanvändning och ekonomisk avkastning till ekosystemens behov.
- Skogsfolk: Skogens branschtidning 2050, där skogen förvaltas av en ny generation med skilda perspektiv; Skogsfolket, Teknikanammarna och Motorsågspoeterna.
Vad innebär framtidsprototyper för skogsvärdekedjan?
I utlysningen utgick vi ifrån strategisk framsyn och spekulativ design som metod, där framtidsprototyper är en viktig del i framsynsprocessen. Ordet ”prototyp” har en annan konnotation för många, men i det här sammanhanget kan framtidsprototyper beskrivas som föremål eller upplevelser från framtiden, på besök i nutiden. De syftar till att skapa tankar, känslor och diskussion kring vilket samhälle vi vill ha i framtiden och hur vi bäst tar oss dit.
Vi vill att olika aktörer från skogsvärdekedjan ska få kliva in i gestaltningar av möjliga framtider, för att förstå hur det kan påverka dem. Hur ser framtiderna ut? Vad har hänt och vilka känslor skapar det? Vilka innovationer är relevanta i de olika framtiderna? Att leda från framtiden, blir ett sätt för aktörerna att förbereda sig och våga ta radikala kliv i omställningen till en hållbar skogsvärdekedja.
Framtidsinsatsen är första delen i omställningsresan
Framtidsprototyperna är den första av tre insatser som kommer att genomföras under 2025: en omställningsresa för skogsvärdekedjan. Syftet med insatserna är att främja att bioråvara från skogen används i resurseffektiva och cirkulära flöden, på ett sätt som håller sig inom de planetära gränserna.
Att börja resan i en framtidsinsats var ett medvetet val. Vi såg mycket konflikter inom skogsvärdekedjan och ett behov av att lyfta blicken. I aktörsintervjuer hörde vi också att flera innovationsavdelningar idag inte arbetar utifrån hur framtida utmaningar såsom klimatförändringar påverkar deras affär eller utveckling.
Fyra scenarier från framtiden
I januari 2025 ordnade vi därför två stora workshops med aktörer från hela skogsvärdekedjan. Tillsammans fick de samla svaga signaler från framtiden, klustra signalerna och arbeta fram fyra framtidsscenarier. Scenarierna blev sedan utgångspunkten för framtidsprototyputlysningen: Scenarierna
Deltagare som kom fram under dagen beskrev samskapandet som unikt. Att aktörer med en sådan bredd från skogsvärdekedjan sitter i samma rum, lyssnar in varandras perspektiv trots att man tycker olika och utforskar möjliga framtider.
Nästa steg: en affärsmodellutlysning med inspiration från framtiden
En framtidsprototyp kan inspirera, engagera och provocera. Men i nästa steg är syftet att agera på insikterna, genomföra förändringar och strategiska val. Därför var det viktigt för oss att framtidsinsatsen följdes av insatser där riktig omställning an genomföras: en affärsmodellinsats och eventuellt en styrmedelsinsats.
I denna utlysning märkte vi att en del av de sökande projekten hade fantastiska cirkulära idéer, men som var mer av produktprototyper. En framtidsprototyp är inte tänkt att vara en funktionell produkt eller affärsidé, utan är en representation av en önskad eller oönskad framtid. I den affärsmodellutlysning som följer, kan det i stället vara aktuellt för flera av de spännande projekten att söka – om syftet matchar utlysningen.
Där vill vi utforska hur en bredd av aktörer kan samarbeta över gränser för att utveckla affärsmodeller där bioråvaran används resurseffektivt och cirkulärt. Hur kan styrmedel, certifiering och märkning skapa en marknad för hållbar skogsråvara? Och hur kan vi säkra ökad biologisk mångfald och ett klimat i balans?
Senast uppdaterad 25 mars 2025
Kommentera
För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse.
Ändra dina kakinställningar