Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 23 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 24 januari kl 8.00.

Stor nyfikenhet på prototyp om framtidens preventiva vård

Publicerad: 24 maj 2023

Preventionsmottagningen

Framtidsprototypen Preventionsmottagningen som sattes upp på Södersjukhuset hösten 2022 har skapat stort intresse både inom och utanför vården. Via workshops och dokumentation i film och bilder vill initiativtagarna bjuda in fler att diskutera framtidens hälso- och sjukvård.

- Det finns massvis med livsstilsrelaterade sjukdomar och i framtiden är det troligt att man kan förebygga många av dem. Sjukvårdssystemet är överbelastat och med nya teknologier, bland annat genetiska tester, kan man få veta sina hälsorisker innan man blir sjuk, säger Pomme van Hoof, innovationsledare och tjänstedesigner på Södersjukhusets innovationsavdelning.

För att ge människor en så verklighetsnära upplevelse som möjligt av en möjlig framtida preventiv sjukvård sattes Preventionsmottagningen upp på Södersjukhuset under en vecka i november 2022. Projektet är ett av de som finansierats inom ramen för Vinnovas utlysning för Framtidsprototyper. Efter att besökarna delat sin data genom bland annat ett genetiskt test och en livsstils-scanning av mobiltelefonen fick de träffa Oraklet, en AI som baserat på datan gav en personlig hälsoprognos och ett recept.

- Man fick känna på upplevelsen -hur känns det att dela min data? Få höra mina risker?  Det är en sak att intellektuellt tänka på frågorna, en annan sak att uppleva. Folk visste inte om de verkligen ville scanna sin telefon för att få sin livsstil analyserad. Även om besökarna visste att det inte var på riktigt så blev upplevelsen nästan som att det var det, säger Maria Stockhaus.

Receptet i form av ett piller hämtade man ut på plats och en twist på slutet var att den skådespelande apotekaren berättade att om man inte tog pillret inom 24 timmar blev det rapporterat till staten.

- Det ledde till en intressant dialog. Om sjukhuskostnaderna kommer att öka, hur kommer man då behöva prioritera? I en värld där man kan förebygga sjukdomar, skulle det vara tillåtet att vara ohälsosam? säger Pomme van Hoof.

Framtidsprototypen och metodiken bakom har väckt stort intresse både på SÖS och hos andra kollegor i vården. En av dagarna flyttades hela utställningen till en nära vård-konferens med besökare som jobbar med utveckling av vården där den ledde till många intressanta systemdiskussioner.

Efter utställningen fick innovationsteamet också hålla i en workshop om projektet på SÖS chefsdag med 220 deltagare. De lyfte de frågeställningar och bakgrundsresearch som projektet baserar sig på och ledde en interaktiv del där alla fick fundera på hur ett preventionsbaserat arbetssätt skulle påverka deras egen avdelning och deras patienter. De har sedan dess också bland annat presenterat projektet på Vitalis-mässan i Göteborg.

Med hjälp av vidarefinansiering från Vinnova har teamet dokumenterat projektet i film och bilder för att många fler ska kunna ta del av upplevelsen i efterhand. På hemsidan finns en film där man får följa upplevelsen genom hela installationen och höra deltagares reflektioner och reaktioner.

-Vi får så otroligt mycket förfrågningar men vi kan inte åka ut på alla utan vill få andra att använda vårt material och sprida det vidare, säger Pomme van Hoof.

Projektet har också fått stor uppmärksamhet i designvärlden och har fått en nominering som en av tre till Svensk Forms Design S-pris i kategorin Design for systemic transformation.
Nästa steg är en relansering av webbsidan som inkluderar den interaktiva delen "Join the conversation" där besökarna kan tycka till och skriva ner sina reflektioner kring de frågeställningar som ställdes i utställningen. Förhoppningen är, berättar Maria Stockhaus och Pomme van Hoof, att diskussionerna kan leva vidare och att dokumentationen från projektet kan fungera som inspiration att trigga dialog om för- och nackdelar av ett hälso- och sjukvårdssystem uppbyggt på prevention.

- Vi hoppas att detta kan leda till en inspirerande överblick över människors tankar och funderingar kopplat till framtidens hälso- och sjukvård, säger Maria Stockhaus.

Har arbetet med prototypen förändrat era grundtankar kring hur det här området kommer att se ut framöver?

- Jag har blivit mer medveten om de etiska frågorna, den filosofiska delen av frågeställningarna. Vad betyder det att vara människa? Att ha ett hälsosamt liv? Inom projektet jobbar vi hela tiden med sådana frågor, säger Pomme van Hoof.

- Jag har blivit väldigt medveten när jag har lärt mig så mycket om ämnet. Jag tänker på när jag äter socker och till exempel på vilken stark negativ koppling som ofrivillig ensamhet har till hälsan, säger Maria Stockhaus.

- Efter vår utställning kom Chat GPT och redan nu finns forskning som visar att AI-tjänster kan vara mer empatiska än läkare tex när de ställer frågor. Det får en att tänka vidare, säger Pomme van Hoof.

Mer information och en filmupplevelse av prototypen kan du få på preventionsmottagningens hemsida.

Välkommen till Preventionsmottagningen!

Text: Preventionsmottagningen

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

På spaning efter framtiden – längs tågrälsen

24 maj 2023

Jenny Sjöblom

Handläggare

Jenny Sjöblom tog tåget till Barcelona istället för flyg. Läs hennes bloggpost om insikter som gjordes under resan.

Jenny Sjöblom tog tåget till Barcelona istället för flyg. Läs hennes bloggpost om insikter som gjordes under resan.

Syntetisk bilologi, ett framväxande teknikområde för Sverige

24 maj 2023

Lars Friberg

Hösten 2024 publicerade Vinnova rapporten Syntetisk biologi, ett framväxande teknikområde för Sverige.

Hösten 2024 publicerade Vinnova rapporten Syntetisk biologi, ett framväxande teknikområde för Sverige.

En alternativ framtid är här

24 maj 2023

Tobias Öhman

Innovations- och processledare, RISE

Under hösten har jag tillsammans med mina kollegor på RISE, enhet för Framsyn & strategi med flera, undersökt hur framsyn kan användas i framtagandet av nationella strategier. Vi ville utföra i en...

Under hösten har jag tillsammans med mina kollegor på RISE, enhet för Framsyn & strategi med flera, undersökt hur framsyn kan användas i framtagandet av nationella strategier. Vi ville utföra i en...

Senast uppdaterad 17 januari 2024