Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Hur ser framtidens kontor ut?

Publicerad: 11 april 2025

Hanna Mossfeldt

Workplace strategist, AMF Fastigheter

En av de vanligaste frågorna jag får i min roll som arbetsplatsstrateg på AMF Fastigheter är “Hur ser framtidens kontor ut?” Som är ett av Sveriges största fastighetsbolag, vars kärnaffär är just kontor, är det en av våra viktigaste frågor. Det är också en fråga som vi önskar att vi hade ett enkelt och tydligt svar på.

I en omvärld som befinner sig i ständig förändring där både samhälle och näringsliv utvecklas löpande är det inte konstigt att aktörer/organisationer/ledare undrar: Vart är vi på väg? Hur behöver vi utvecklas och hur kan vi framtidssäkra vår affär? När verksamheter och arbetslivet förändras, förändras också sättet vi arbetar.

Pandemin kom att förändra våra arbetssätt och påskyndade digitalisering och hybridarbete. Frågan om kontorets fortsatta roll i en postpandemisk värld diskuterades flitigt, men diskussionen rörde sig inom en relativt snäv ram genom att utgå från de kontorslösningar som redan fanns på marknaden. När många försökte blicka in i framtiden, begränsades man av lösningarna i samtiden.

AMF-kontor-Korridor

Vi är övertygade om att det fysiska mötet och därför också kontoret kommer att bli allt viktigare framåt. För i takt med att vi blir allt mer digitaliserade behöver människan också än mer sättas i fokus. Men hur ska man utveckla framtidens arbetsplats, som både bidrar till att verksamheten uppnår sina mål och stödjer medarbetaren i sitt arbete? Svaret på frågan skiftar naturligtvis beroende på verksamhet, men vi är övertygade om att vi inte finner lösningen genom att utgå från dagens behov.

Det var något vi tog fasta på när vi själva skulle utveckla en ny arbetsplats. Vi blev, genom designbyrån Merry Monday, uppmärksammade på metoden ”Spekulativ design” - en metodik som ska träna upp förmågan att blicka in i framtiden och utforska komplexa problem. Metoden och insamlandet av framtidssignaler används för att levandegöra en möjlig framtid och genom att prova scenarios och hitta insikter i nutid. Syftet är just att utmana givna ramverk. Med utgångspunkt av svaga framtidssignaler som kan växa sig till trender i framtiden utformades ett kontorslabb, en slags prototyp av framtidens kontor. Till detta kontorslabb bjöd vi in medarbetare, leverantörer, samarbetspartners och andra experter, för att tillsammans diskutera vikten av arbetsplatsen och dess utformning, för att därigenom nyfiket utforska vad vårt kontor i framtiden skulle kunna vara.

AMF-kontor-butik

Detta förarbete och insikterna de gav, utgjorde grunden för utvecklingen av AMF Fastigheters nya kontor. Framtidsspaningarna ledde till att vi ställde vi oss frågan: Måste ett kontor vara en stängd plats eller kan det lika gärna vara en öppen plats som bjuder in till dialog med kunder, samarbetspartners och andra intressenter, där vi som stadsutvecklare blir en del av stadsrummet?
Insikterna bidrog till utformningen av vårt öppna kontor, i hjärtat av handelsplatsen Mood i centrala Stockholm.

Sedan flytten till Mood för knappt ett år sen jobbar vi nu vidare utifrån framtidssignalerna vi fick. Vårt kontor i Mood är därför mer än bara en arbetsplats; det är ett levande labb där nya idéer om arbetsmiljö och anställdas välbefinnande ständigt testas och utvärderas. Utforskandet kommer att fortsätta även över tid, och alla våra medarbetare och besökare fortsätter att bidra med insikter om hur framtidens kontor kan se ut.

Genom utvecklingen av kontoret i Mood har vi inte bara velat utmana föreställningen av vad ett kontor kan vara, genom att fortsätta testa olika lösningar lutar vi oss in i den framtid som vi vill skapa – en framtid som både ska vara hållbar för planeten och för människan.

AMF:s-kontor-Cafeet.jpg

Vill du veta mer om detta framsynsarbete och se resultatet av insikterna? Varmt välkommen att besöka vårt hjärnvänliga kontor i Mood!

Initiativet framtidens kontor har sitt ursprung i en ansökan till Vinnovas utlysning för framtidsprototyper 2022. Vill ni läsa mer om hur spekulativ design kan användas för framtidsspaning?

Läs mer om vad är spekulativ design är.

 

Text: Hanna Mossfeldt

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Dags för framtid på schemat!

11 april 2025

Joakim Skog

Framsynsexpert

I augusti hade jag äran att vara gäst i säsongens sista avsnitt av Sommarlov på SVT, där jag pratade om vikten av framtidstänkande.

I augusti hade jag äran att vara gäst i säsongens sista avsnitt av Sommarlov på SVT, där jag pratade om vikten av framtidstänkande.

Tio prototyper för en hållbar skogsvärdekedja

11 april 2025

Susanne Fornander

Strategisk designer

Hur kan ekosystemens röst höras i beslutsfattandet? 10 framtidsprototyper utforskar en skogsvärdekedja där städer och natur växer i samklang.

Hur kan ekosystemens röst höras i beslutsfattandet? 10 framtidsprototyper utforskar en skogsvärdekedja där städer och natur växer i samklang.

Blogginlägg: AI i framsynsarbetet - När framtiden får en röst

11 april 2025

Mia Öhrn

Kommunikations- och arbetsplatsstrateg på Tenant & Partner, Worklife Group

Framtiden är inget som bara händer – vi skapar den. Och ändå är det som om vi ibland glömmer bort vår egen förmåga att påverka.

Framtiden är inget som bara händer – vi skapar den. Och ändå är det som om vi ibland glömmer bort vår egen förmåga att påverka.

Senast uppdaterad 14 april 2025