Nyhet
Framtiden på besök i samtiden
Hur ser en skollunch ut år 2060 om jordens medeltemperatur stigit med antingen 1,5 eller 3 grader? Kan lantbruket bli Sveriges mest attraktiva arbetsplats 2038? Och kan det bli möjligt med skräddarsydda mobilitetslösningar för äldre personer med nedsatt rörlighet? Detta är exempel på vad de över tusen besökarna på Universeum fick ta del av när 28 framtidsprototyper inom mat och mobilitetssystem visades upp.
Det är full aktivitet på vetenskapscentret Universeum i Göteborg den sista dagen i januari. Förutom utställningen med 28 framtidsprototyper pågår workshops på olika teman och en föreläsning om metoder inom strategisk framsyn. På plats blandas skolklasser, pensionärer, föräldralediga och tjänstemän. Besökarna kan göra allt från att uppleva framtidens mat i kristider till nya sätt att resa och få en förståelse för samhällets påverkan på vår framtid.
Maria Wirén, chef för utveckling och lärande, Universeum.
- Det blev en bra dag för såväl besökare som utställare där framtidsvisioner skapade engagemang. Jag tar särskilt med mig bredden av besökare och det stora deltagandet i workshopar kring framtidsfrågor, säger Maria Wirén, chef för utveckling och lärande vid Universeum.
I filmen berättar några av projekten mer om sina framtidsprototyper. Representanter från projekten som syns i filmen är Viktor Norgren, EPA for the win, Erika Pohjanen Rossi, Framtidens mat om att reagera och agera, Susanna Nissar, Framtidens mobiliet för en åldrande befolkning, Ida Lemoine Skolhållplatsen.
Forskare studerar framtidsprototyper som format för dialog
Utställningen på Universeum är en del i ett forskningsprojekt som drivs av Universeum i samarbete med Göteborgs universitet med finansiering från Vinnova. Forskningsprojektet går ut på att testa och utveckla eventformat för gestaltning och dialog kring framtidens hållbara lösningar.
Första steget var att planera och genomföra utställningen och just nu utvärderas eventet för att sedan vidareutveckla ett koncept som kan skalas upp och spridas, berättar Maria Wirén, chef för utveckling och lärande vid Universeum.
– Det är viktigt för oss på Universeum att ha eventformat som fungerar för att stimulera till dialoger mellan företag, beslutsfattare, civilsamhälle och allmänhet. Vi vet att frågor om framtiden engagerar, och det vill vi ta vara på genom upplevelser som skapar handlingkraft säger Maria Wirén.
Joakim Skog som leder arbetet med strategisk framsyn på Vinnova, ser samarbetet med Universeum som ett spännande experiment och en möjlighet att etablera framtidsprototyper som en del i ett koncept för att skapa medborgardialog.
– En tidigare omgång framtidsprototyper har visats upp i Vinnovas lokaler för en liten publik. Det har funkat bra. Men på Universeum får vi chansen att ta ett rejält kliv i utveckling av möte och dialog när prototyperna når en bred publik. Det blir oerhört spännande att följa resultatet av forskningsprojektet, säger Joakim Skog.
Läs nyhetsartikeln: Framtiden kommer på besök till Universeum
Hur kommer du resa och vad kommer du äta i framtiden?
Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.
Senast uppdaterad 14 februari 2025
Kommentera
För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse.
Ändra dina kakinställningar