Hur fungerar Eurostars?
Eurostars är del av det Europeiska partnerskapet för innovativa små och medelstora företag (SME:s). The partnership is co-funded by the European Union through Horizon Europe
Eurostars riktar sig främst till innovativa små och medelstora företag som ingår i internationella projekt. Det går att söka finansiering för utveckling av marknadsnära processer, produkter och tjänster. Via internationellt samarbete och Europeiskt partnerskap ger Eurostars tillgång till ny kunskap, samarbeten och möjligheter att testa nya marknader.
Eurostars är ett SME-drivet program och samarbete mellan 36 länder. För att kunna söka Eurostars behöver projektet bestå av minst två deltagande länder och projektets koordinator måste vara en SME.
Olika länder har olika finansierings- och ansökningsregler. Dessa regler gäller bara för projektparter från det landet. Svenska parter ska följa Vinnovas regler för finansiering och stödnivåer. Det finns även ett antal internationella formella krav som gäller för alla. Deltagarna i ett Eurostarsprojekt behöver kontrollera att varje projektpart uppfyller sina nationella krav och att alla parter uppfyller de gemensamma kraven innan de ansöker.
I snitt brukar det öppna två erbjudanden per år. Konsortiet skickar in sin projektansökan gemensamt genom Eurostars hemsida. Efter att ett projekt skickat in sin ansökan går ansökan igenom en internationellt bedömningsprocess. Observera att Vinnova alltså inte är med i bedömningsprocessen av projekten. Däremot är alla nationella finansiärer med och gör den finansiella kontrollen och därför kan svenska deltagare komma att höra ifrån Vinnova om kompletterande information krävs.
Om projektet blir godkänt för finansiering är det respektive lands nationella finansiär som betalar ut medel till det landets deltagare. För svenska parter är det Vinnova som är finansiär. Vid godkänt projekt kommer Vinnova kontakta svenska deltagare för att skicka in en kompletterande ansökan.
Information om den internationella bedömningsprocessen
Vinnova verkar för en jämställd samhällsutveckling och ett inkluderande innovationsekosystem. Därför följer vi upp och bedömer om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet. Vi vill också öka deltagandet från aktörer som inte sökt internationell finansiering innan.
En annan aspekt handlar om att sökande behöver analysera och ta ställning till om det finns kön och/eller genusaspekter som är relevanta kopplat till projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. Denna fråga är obligatorisk att besvara för alla sökande och ligger till grund för bedömning.
Sökande bör vidare ha en upprättad och offentligt publicerad jämställdhetshandlingsplan (GEP) i enlighet med Horisont Europas föreskrifter.