Datarätt Innovation - ger rättsligt driv i innovationsprojekt
Ta del av de tre insikterna från projektet DataRätt Innovation (DRIV),som har koordinerats av AI Sweden vid Lindhomen Science Park, tillsammans med bland annat Chalmers Industriteknik och RISE.
De tre insikterna
- GDPR upplevs som en lagstiftning som är svår att tolka och tillämpa i praktiken.
- Bristen på juridiska resurser i projektteam riskerar att orsaka osäkerhet och förseningar.
- Svenska myndigheter behöver samordna sig bättre, och ta fram gemensamma riktlinjer och tillvägagångssätt.
DRIV har haft som målsättning att skapa förutsättningar för att hantera juridiska frågor som aktualiseras i forsknings- och innovationsprojekt. Forskare på Juridiska fakulteten vid Göteborgs universitet, med Christoffer Hermansson och Ulf Petersson i spetsen, har haft en viktig roll när det gällt projektets genomförande och inte minst i utveckling av metodik. Det berättar Johan Felix, som tillsammans med Vilhelm Verendel representerar Chalmers Industriteknik.
– Idag är det ofta så att när man bedriver ett offentligt finansierat forsknings- och innovationsprojekt som är baserat på stora datamängder så tar det stopp när man väl kommer fram till implementeringen: Då inser man att det här får man inte göra av juridiska skäl, det vill säga att lagstiftning eller regelverk förbjuder oss att göra det, säger Johan Felix.
Tanken med DRIV-projektet var att utveckla ett antal hjälpmedel som istället leder fram till att implementeringen kan genomföras på ett framgångsrikt sätt. Det har man bland annat gjort genom att i tre pilotprojekt testa en metod för att identifiera, analysera och hantera legala utmaningar. Det tre projekten är:
- Delade väglagsdata för tillförlitligare kollektivtrafik, projekt inom DRIVE Sweden (lett av Via PM)
- AI Factory/Construction, projekt inom Smart Built Environment (lett av Luleå tekniska universitet)
- Samverkan för bättre hälsa, projekt inom Swelife (lett av Region Örebro län).
– Det här är olika förutsättningar men det är också ett väldigt bra sätt för oss att se vilka återkommande problem som de här projekten ställs inför när det gäller att hantera data. Det kan bland annat handla om att man har en begränsad tillgång till kompetens på området. Medvetandenivån är ganska låg inom många forsknings- och innovationsprojekt när det gäller just de legala utmaningarna, säger Johan Felix.
Hans kollega Vilhelm Verendel drar också kopplingar till aktuella lagförslag och kommande lagstiftning – inte minst på AI-området.
– Med hjälp av vår metod så kommer det vara möjligt att hjälpa projekt att ta hand om AI-baserade innovationer på ett proaktivt sätt. Bakgrunden till det är att EU har flera framväxande rättsakter inom AI-baserade innovationer och datadriven innovation. GDPR är ett exempel som många känner till som finns i kraft sedan 2018, men vi har bland annat EU Data Act som kan komma att reglera alla AI-baserade innovationer som sätts på marknaden, säger Vilhelm Verendel.
Vilhelm Verendel och Johan Felix betonar att DRIV-satsningen har genomförts i skärningspunkten mellan teknik och juridik.
– För att det här området ska kunna utvecklas framåt och att vi ska kunna dra nytta av data och stora datamängder i samhället så har vi insett att det är en jätteviktig faktor att tekniker och jurister ska kunna förstå varandra, säger Johan Felix.
- Se hela filmen här
- Se DRIV-projektets egen seminarieserie med resultat och erfarenheter från pilottester av metod
- Slutrapporten finns här
Senast uppdaterad 15 april 2024
Kommentera
För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse.
Ändra dina kakinställningar