Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Avancerade beräkningar för hållbar industriell värmeöverföring (AdTherM)

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Lunds Tekniska Högskola Inst f Energivetenskaper
Bidrag från Vinnova 36 000 000 kronor
Projektets löptid november 2023 - december 2028
Status Pågående
Utlysning Kompetenscentrum inom hållbar industri och digital omställning
Ansökningsomgång Kompetenscentrum inom Hållbar industri och Digital omställning 2024

Syfte och mål

Kompetenscentrum AdTherM behandlar termiska processer i industriella tillämpningar men även termo- och elektrokemisk energiomvandling ingår. De flesta utmaningar inom detta område är branschöverskidande och bygger på samma fysikaliska processer. För att utveckla området behöver experiment och modeller förbättras och samordnas. AdTherM är en plattform centrerad kring de modeller och metoder som används för att utvärdera, analysera, och utveckla termiska industrisystem. Detta inkluderar validering av modeller med experiment och tillämpad modellering med olika längd och tidsskalor.

Förväntade effekter och resultat

AdTherM’s mål är att genom teoretiska och numeriska modeller skapa en kunskapsbaserad utvecklings- och designprocess för nästa generations teknologier för hållbar energiomvandling, värmehantering och energiåtervinning. Akademi och industri kommer tillsammans bilda ett starkt nätverk, där målet är att bygga kompetens och kunskap genom ett internationellt erkänt centrum. Resultaten, i form av ökad kunskap och förbättrade modeller, kommer att kunna användas av industrin för att förbättra sina tillverkningsprocesser och produkter och möjlighet till ökad innovation.

Planerat upplägg och genomförande

AdTherM sammanför ett spektrum av industriella teknologier med nyckelroller i hållbarhetsvärdekedjan, och kommer tvärvetenskapligt att överbrygga gapet mellan grundforskning och tillämpningar. De gemensamt identifierade nyckelutmaningarna kommer att studeras genom att kombinera experiment, främst industrin, med modellutveckling och simuleringsstudier, främst akademin. Validering fastställer modelleringsnoggrannheten och modellerna kommer sedan att tillämpas på industriellt relevanta problem för att visa modellernas genomförbarhet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 november 2023

Diarienummer 2023-00552