Om framsyn
En signal om en möjlig förändring – är sådant som redan händer idag, men som kan vara en ledtråd för framtiden – om vi bara lyssnar tillräckligt uppmärksamt. Nästa steg är att ställa sig frågor som: ”Vilken typ av förändring representerar denna signal? Vilken riktning tar det oss?” och ”Vilken trend eller större fenomen driver oss i den riktningen?” Signal plus drivkraft lika med framsyn.
Framsyn är ett tillvägagångssätt som ger oss makten att vara med och forma framtiden – och inte bara låta den hända. Det handlar inte om att förutspå framtiden, det kan ingen göra! Det handlar om att utifrån de signaler vi ser och den kunskap vi har idag – arbeta med scenarier om framtiden. Med hjälp av dem kan vi fatta mer välunderbyggda beslut.
Varför jobbar Vinnova med framsyn
De globala utmaningarna är stora, samtidigt som samhällsutvecklingen går allt snabbare. För att kunna ta de modiga beslut som krävs - behövs verktyg som kan hjälpa oss förstå vad som väntar framöver. För att kunna hantera omställningar och nya utmaningar behöver Vinnova, precis som övriga aktörer i innovationssystemet, bli bättre på att förstå framtiden.
Vi vill utforska hur vi som myndighet kan arbeta med framsyn, och hur vi kan samarbeta med andra aktörer för att få så mycket utväxling som möjligt.
Läs mer om hur Vinnova jobbar med framsyn
Anmälan
Ingen föranmälan krävs. Mötet följs via Vinnovas Youtube kanal, se ovan. Observera att denna Framsynsonsdag sker på engelska.
Spanare den 20 mars är:
- Niklas Laninge, Nordic Behaviour Group
- Wilma Emanuelsson, iTrack Reading
- Minna Sandberg, SwenodeAI
- Ylva Strander, Vinnova
Just denna framsynsonsdag genomför vi under Sweden Innovation Days, som äger rum för fjärde gången 20-21 mars och har i år rubriken "Let´s innovate for resilience". Vi vill visa upp Sverige som innovationsland i den gröna omställningen för världen. Läs mer om programmet, talare och hur du anmäler dig här
Exempel på tidigare spaningar
- Framtidens (icke-)arbete
- Hur Bladerunner förutspådde framtiden – och inte”
- Kooperativa AI-plattformar
- E-sport i verkliga livet
- Vad fobier för små hål och iPhone-kameror betyder för design
- Hemestra är det nya svarta (spaning från september -19…)
- Konst som protestförmedlare på 2000-tal