Välkommen till ett frukostseminarium där Vinnova slutrapporterar ett regeringsuppdrag att stödja utvecklingen i Sverige och lyfter fram de myndigheter som har vågat gå före.
Kärt barn har många namn – som regulatoriska sandlådor, policylabb och teknikdriven policyutveckling – men det gemensamma är att dessa är moderna arbetssätt för att möta framtiden på ett bättre sätt i förvaltningen. Under flera års tid har modiga myndigheter gått före i att testa innovativa metoder inom alltifrån miljötillståndsprocesser och AI-regelverk till nya farmaceutiska tjänster. Vinnova har haft ett regeringsuppdrag att stödja offentliga aktörer som nu tar slut.
Under seminariet kommer vi att få höra mer om spännande konkreta exempel samt lära oss hur världsledande länder som Sydkorea arbetar. Vi kommer också att få ta del av hur ledande företrädare för offentlig och privat sektor ser på de viktigaste utmaningarna och möjligheterna framåt. Kan Sverige och svensk förvaltning hänga med i tempot?
Seminariet är även en del i Vinnovas uppdrag att ta fram rekommendationer till regeringens kommande forsknings- och innovationspolitik.
Medverkande
- Helene Hellmark Knutsson, landshövding Västerbotten
- Therese Hindman Persson, ställföreträdande generaldirektör Energimarknadsinspektionen
- Åsa Zetterberg, förbundsdirektör TechSverige
- Karin Lönnheden, stabschef Integritetsskyddsmyndigheten
- Anders Hektor, forsknings- och innovationsråd Sydkorea
- Agneta Karlsson, generaldirektör TLV (Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket)
- Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova
- Jakob Hellman, enhetschef Vinnova
Varmt välkommen!
Några exempel på modiga myndigheter:
Vi har möjliggjort många spännande utvecklingsarbeten under åren som uppdraget har pågått. Gemensamma nämnare är experiment, systemsyn och användardrivet.
- Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV har med hjälp av Antrop arbetat med policylabb och försöksverksamhet för nya farmaceutiska tjänster. De har en fantastisk blogg som beskriver arbetet.
- Konsumentverket har tillsammans med Livsmedelsverket, Natuvårdsverket och Kemikalieinspektionen och Expedition Mondial samarbetat i ett policylabb för att hitta rätt styrmedel inom tre produktområden: konsumtion av livsmedel, textil och boendevanor
- Kemikalieinspektionen och PRV har tillsammans med RISE utforskat möjligheterna att använda AI för att utveckla ett system som kan informera patentsökande om deras patent innehåller skadliga ämnen som då förhindras att komma ut i samhälle och miljö.
- Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med Naturvårdsverket, Sotenäs Kommun och Antrop utvecklar nya arbetssätt i en verklighetstrogen labbmiljö för att kunna ta fram ett helt nytt system för lagstiftning och föreskrifter, för att bidra till att minska plast i den marina miljön
- Nationell samordnare Agenda 2030 driver tillsammans med Karlstads universitet Samhällsnytta AB ett pilotarbete med syfte att skapa ett främjande system för barn och ungas välbefinnande där flera kommuner och regioner deltar.
- Länsstyrelsen Västerbotten och Länsstyrelsen i Västra Götalands län driver tillsammans med Vinnova och Expedition Mondial ett arbete för att utveckla metoder och samverkansformer för samråd om projekt som syftar till minskad miljö- och klimatpåverkan
- Integritetsskyddsmyndigheten har tillsammans med AI Sweden satt igång en pilotversion av Sveriges första regulatoriska sandlåda - inom decentraliserad AI.
- Livsmedelsverket startar en nationell medborgarpanel (Sveriges första?) där 70 personer får möjlighet att bidra med tankar och förslag på hur det kan bli lättare att äta hållbart och hälsosamt.