Områdena har identifierats under den kartläggning som vi gjort tillsammans med aktörer från olika delar av matsystemet under våren. De är:
- Regenerativ, resilient och naturpositiv matproduktion
- Proteinskiftet
- Food tech för framtidens mat
- Preventiv hälsa genom mat
- Hållbara matvanor hos unga
Under webbinariet kommer vi att presentera områdena och vilken framtidspotential vi ser, samt kort berätta om satsningen på innovationsmiljöer för att ställa om matsystemet. Vi avslutar med en frågestund om kartläggningen och den fortsatta insatsen.
Vad händer sen?
Den nya insatsen ska bidra till att nyckelaktörer tillsammans bygger kapacitet och förutsättningar för innovation och hållbarhet i den svenska livsmedelskedjan. Tanken är att på sikt erbjuda finansiering för 4-5 missionsorienterade innovationsmiljöer där varje miljö samlar aktörer från relevanta delar av systemet kring ett gemensamt mål.
Redan under 2022 kommer Vinnova att finansiera ett antal mobiliserings- och lärprojekt, som ska ge deltagarna möjlighet att bygga tillit och samverkan, formulera och förankra gemensamma mål och skapa förståelse för det missionsorienterade angreppsättet. Detta ska skapa förutsättningar för att under nästa år 2023 kunna söka finansiering för långsiktiga innovationsmiljöer.
Mer information och informationsmöten om satsningen kommer före sommaren.