Rebecka Gustin
Det var i höstas när #metoo-rörelsen briserade som Rebecka Gustin fick nog. Hon hade precis läst uppropet "Med vilken rätt" där kvinnor inom rättsväsendet vittnade om omfattande sexuella trakasserier och övergrepp inom det juridiska systemet. Nu kände hon att något behövde göras.
– Jag blev extra upprörd av att det till och med inom rättsväsendet som ska stå för någon form av moral fanns så grova övergrepp, säger Rebecka Gustin. Men samtidigt hade problemet genom #metoo kommit upp i ljuset. Helt plötsligt var det okej att prata om det här systematiska förtrycket och det fanns en vilja att göra något åt det.
Själv hade Rebecka Gustin, som är socionom, och hennes man, som jobbar inom it–branschen, länge diskuterat hur man skulle kunna använda digitalisering för att skapa ett mer socialt hållbart samhälle. När hon hade nattat färdigt barnen den kvällen frågade Rebecka Gustin sin man om det inte var dags att förverkliga de tankarna i form av ett #metoo-hackaton.
– Han sa ja på en gång. Det här var en rörelse och ett tillfälle vi inte kunde missa!
Jobba fram ideér
Tillsammans med en arrangörsgrupp drogs planerna igång, via inbjudningar i olika Facebook-grupper och från mun till mun spreds informationen och den tredje februari deltog cirka 90 personer i ett heldagsevent med målet att jobba fram idéer som kan vara med och lösa de samhällsproblem som #metoo har belyst.
– Det var så häftigt att se alla dessa män och kvinnor som var så taggade och som jobbade på så intensivt för att tillsammans göra skillnad. Det måste ha varit en av de bästa dagarna i mitt liv!
Idéerna som kom fram rörde alla möjliga områden, från appar där skolbarn ska kunna rapportera trakasserier direkt till elevhälsoteamet till karttjänster som ska belysa att sexuella övergrepp sker överallt i samhället.
– Det var roligt att det var en väldigt blandad grupp med allt från programmerare till arkitekter och socionomer, något jag tror är väldigt viktigt om man ska lyckas med social innovation. Samhällsproblemen vi står inför är så komplexa att de inte går att lösa om vi tänker i stuprörsformat.