Vad menas med civilsamhälle?
Med civilsamhället menar vi ”en arena, skild från staten, marknaden och det enskilda hushållet, där människor organiserar sig och agerar tillsammans i gemensamma intressen”. Ibland används begreppet ”det civila samhällets organisationer”. Med civilsamhällets organisationer menas
- Organisationer inom den ideella sektorn.
- Självstyrande kooperativa verksamheter med oegennyttigt uppdrag, och ofta med en ideologisk medvetenhet.
- Aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning. Vinsten ska vara ett medel för att driva verksamhet och inte ett mål i sig.
- Sociala företag, det vill säga företag där den affärsmässiga verksamheten är ett medel för att uppnå specifika samhällsnyttiga mål. Resultatet mäts i relation till hur man uppfyller dessa mål. Ekonomiska överskott återinvesteras huvudsakligen i verksamheten, alternativt investeras i ett nytt samhällsnyttigt projekt.
Kan man söka medel för att utveckla en lösning tillsammans med andra aktörer? Eller måste lösningen redan vara utvecklad?
Vi letar efter lösningar som är redo att vidareutvecklas, i samverkan, för att stärka dess förutsättningar att skalas och/eller spridas. Lösningen har alltså redan utvecklats eller testats i mindre skala. Lösningen ska kunna användas om inte allt för lång tid. Ni kan inte söka medel för att utveckla en lösning från ”början” med andra aktörer. Däremot vidareutveckla i samverkan, och det är det vi menar med att samskapa.
Vi som civilsamhällesorganisation kan få 100 % (om vi kan söka från de minimis) i bidrag men det står i utlysningstexten att vi kan få som mest 80 % av projektet finansierat. Vad är det som gäller?
Det är två olika saker. Statsstödsreglerna gäller per projektpart och reglerar hur mycket ni kan få i bidrag per organisation. Därutöver kommer Vinnovas bidrag att uppgå till högst 80 procent av projektets totala stödberättigande kostnader. Minst 20 procent av projektet ska finansieras av projektparterna. Detta är något Vinnvoa bestämt i den här utlysningen, utöver statsstödsreglerna. Läs mer här: Regler för Vinnovas finansiering | Vinnova
Vad är ett företag (ur statsstödsperspektiv)?
En enhet som bedriver ekonomisk verksamhet är ett företag enligt statsstödsreglerna. Det är inte avgörande vilken rättslig form (till exempel AB, HB, förening, stiftelse, enskild firma/ fysisk person) verksamheten har, hur den finansieras, om den är offentlig eller privat, eller om den har ett vinstsyfte. Vinnova ger som huvudregel inte bidrag till enskild firma/fysisk person.
Vad är ekonomisk verksamhet?
All verksamhet som går ut på att erbjuda varor eller tjänster på en marknad. Det är organisationen själv som ytterst kan besvara och är ansvarig för bedömningen av om de bedriver ekonomisk verksamhet eller inte.
Exempel: Hoppa Häst är en ideell förening som låter barn och vuxna rida hästar på helgerna helt gratis för att främja friluftslivet. Föreningen har inget vinstsyfte men erbjuder en tjänst på en marknad, dvs den tillhandahållna tjänsten konkurrerar med andra organisationer som också kan erbjuda samma typer av tjänster. Föreningen anses således bedriva ekonomisk verksamhet enligt statsstödsreglerna trots att det är en ideell förening och att det inte finns ett vinstsyfte.
Jag är en enskild firma/privatperson – kan jag söka bidrag?
Nej, enbart juridiska personer kan söka.
Jämställdhet är viktigt i ansökan – men vad ska vi tänka på om vårt team inte är jämställt idag?
Är ni inte ett jämställt team idag så är det viktiga att ni visar er medvetenhet kring det. Har ni en plan för hur det kan hanteras framåt? Planerar ni att rekrytera jämställt? Eller ska ni jobba med testgrupper eller en advisory board som kan ge bredare och mer inkluderande perspektiv till er lösning/projekt? Det handlar om att ni ska visa er medvetenhet och strategi framåt i ansökan.
Varför tvärsektoriella samarbeten för att arbeta med komplexa samhällsutmaningar?
Komplexa problem har aldrig enkla lösningar. De spänner ofta över flera discipliner och kompetensområden. Komplexa, gränsöverskridande utmaningar fordrar nya organisations- och styrformer och genomgripande systemförändringar. Förbättrad samverkan över sektorer är därför viktigt. Ni behöver beskriva i ansökan hur ni förbättrar er förmåga till samverkan.
Hur avgör ni om vi är ett socialt företag?
Beskrivningen som finns i utlysningen kommer från regeringens strategi för sociala företag och kan kanske upplevas som otydlig. Socialt företagande är ett ganska nytt begrepp och ännu svårt att avgränsa. Vi behöver alltså vara öppna för ansökningar från olika typer av sociala företag. Ni kan behöva skicka in till exempel stadgar/bolagsordning eller andra beslutande dokument till oss som ni har i företaget så att vi utifrån er beskrivning och dokument kan avgöra om företaget stämmer in i den beskrivning som finns i utlysningen.