Syftet med insatsen är att stimulera insatser i form av genomförbarhetsstudier som på sikt leder till fullskaliga projekt som bidrar till en hållbar läkemedels- och medicinskteknisk industri.
Även om läkemedelsindustrin inte fått lika mycket uppmärksamhet för sitt bidrag till klimatkrisen som andra industrier, så står sektorn för en relativt stor andel av de globala utsläppen och industrins CO2-avtryck.
Samtidigt finns ett ökat fokus på hälso- och sjukvårdens miljöpåverkan. För att kunna kontrollera hur läkemedel påverkar miljön och för att kunna fatta väl underbyggda förbättringsbeslut behöver aktörerna produktspecifik, tillförlitlig, jämförbar och relevant information om påverkan längs hela värdekedjan.
För många hållbarhetsutmaningar är lösningarna generiska mellan olika industrier. Kompetens och lösningar kan överföras mellan branscher och på så sätt öka effekten av nya innovationer. För att skapa förändring krävs att existerande lösningar förbättras och i många fall att nya lösningar utvecklas. Vid utveckling av dessa är det viktigt att beakta den tänkta lösningens resurseffektivitet, vilken i de flesta fall även inkluderar en cirkulär dimension. För att tillgodose mänskliga och samhälleliga behov över flera generationer behöver lösningarna vara hållbara ur ett livscykelperspektiv. Digitalisering är en viktig möjliggörare för att utveckla och skapa nya lösningar.
Hållbar produktion
Kraven på ekonomisk och miljömässig hållbarhet driver industrin att energieffektivisera, bli mer cirkulär och fokusera på livscykelanalyser och miljökonsekvenser längs med värdekedjan. Kraven driver också på behov av nya affärsmodeller, lagstiftningar, prissättningar och subventioner.
Miljömässig hållbarhet innebär minskning av olika typer av utsläpp av ämnen som kan ge direkta miljö- och hälsoeffekter eller kan vara förknippade med klimatförändringar.
Det kräver insatser inom många områden och kan exempelvis handla om att:
- Minska användning av lösningsmedel och volymer i kemiska synteser och reningssteg.
- Byta ut skadliga kemikalier.
- Minska- och återanvända vatten.
- Minska och effektivisera energianvändning i tillverkningsprocesser.
- Minska användning av fossilbaserade råvaror.
- Minska användning av engångsmaterial.
- Minskade utsläpp av växthusgaser.
- Ökad kunskap om produkters fulla miljöpåverkan under dess livscykel.
- Ta fram ramverk, standardisera och bedöma miljöpåverkan i samklang med europeiska regelverk.
Resultatmål
De genomförbarhetsstudier som finansieras inom ramen för denna utlysning ska bidra till att utreda förutsättningar för utveckling och införande av innovativa lösningar eller förslag på innovativa lösningar som bidrar till samtliga resultatmål nedan:
- Ökad kunskap om hinder och möjligheter för att bidra till en mer hållbar utveckling inom tillverkning av läkemedel och medicintekniska produkter.
- En trovärdig plan för hur projektresultaten ska tas vidare och växlas upp i ett följdprojekt.
- Ökad samverkan mellan aktörer inom värdekedjor och mellan värdekedjor nationellt eller internationellt för att skapa och uppnå gemensamma målsättningar.
Agenda 2030
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Läs mer om vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.
Jämställdhet
En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet. Se avsnitt 7 under rubrik Aktörer.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta kopplat till projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande.
Läs mer om vad vårt arbete för jämställd innovation innebär för dig som söker bidrag från oss
Denna fråga är obligatorisk att besvara för alla sökande och återfinns under rubriken ”Projektuppgifter”. I denna utlysning ligger frågan till grund för bedömning.
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ger ökad möjlighet för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Utlysningen ska göras fritt tillgängliga för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.