Projektförslagen ska bidra till de övergripande effektmålen för programmet:
- Att bidra till hållbar tillväxt för Sverige och svensk industri.
- Att stärka internationell konkurrenskraft.
- Att bidra till hållbara lösningar för framtidens globala utmaningar såsom krav på energibesparing, långsiktigt hållbar miljö och vård och omsorg om en växande och alltmer åldrad befolkning.
Utlysningen förväntas resultera i att ny kunskap tas fram som ska kunna implementeras i svenska företags framtida produkter, processer eller tjänster. Idéerna i projekten ska vara nyskapande med potential att utvecklas till innovationer.
Projektet ska rankas enligt teknologisk mognadsnivå enligt skalan för Technology Readiness Levels (TRL), see vidare bedömningskriterierna i avsnitt 7. För definition av TRL, se vidare bilagan ”TRL-definition till Smartare elektroniksystem FoI-projekt 2024.
Förväntad tid till marknadsintroduktion av färdig produkt, process eller tjänst ska vara inom tre år efter avslutat projekt, men kan variera beroende på bransch och tillämpningsområde.
De inkomna projektförslagen ska ha som mål att lösa en eller flera behovsägares utmaning eller problem inom applikationsområdet Inbyggda intelligenta system. Projektet ska utgå från industriella behov och kravställningar. Utvecklingen inom projektet ska ske med hänsyn till minst ett av de industriella behoven av tillverkningsbarhet, robusthet och energieffektivitet.
Med intelligens i inbyggda system avses system som aktivt reagerar på händelser och levererar slutsatser i form av beslutsstöd eller att systemet självt agerar. I den mest avancerade formen av intelligens är systemet självlärande och förändrar sina slutsatser över tid baserat på tidigare erfarenheter (AI).
Elektroniksystem kan vara möjliggörare för att lösa omställningen till ett hållbart samhälle. Samtidigt konsumerar de energi, varför energiförsörjningen och energieffektiviteten i elektroniksystemen är viktiga frågor att adressera. Genom att tidigt i ett utvecklingsprojekt adressera elektroniksystemets robusthet och tillverkningsbarhet kortas oftast den totala tiden till marknad för produkter med lång livslängd, vilket gynnar konkurrenskraften.
Projektförslagen ska även visa på en koppling och samverkan mellan ingående aktörer inom en sammanhängande värdekedja.
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Läs mer om vårt arbete för att bidra till målen i Agenda 2030
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.
En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet. Särskilt beaktande av Agenda 2030 delmål 5.5 - Tillförsäkra kvinnor fullt och faktiskt deltagande och lika möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer i det politiska, ekonomiska och offentliga livet. Se också avsnitt 7, bedömningskriterier.
En annan aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta kopplat till projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande. Denna fråga är obligatorisk att besvara för alla sökande och återfinns under rubriken ”Projektuppgifter”. I denna utlysning ligger frågan inte till grund för bedömning.
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ger ökad möjlighet för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgänglig för alla och vetenskaplig publicering ska ske med öppen tillgång.