I den här utlysningen finansieras projekt som bidrar till lösningar för att på ett hållbart sätt skapa en mer cirkulär transportinfrastruktur som samtidigt är robust och tillförlitlig. Med transportinfrastrukturen menas infrastrukturen för landbaserad trafik såsom gång-, cykel-, och fordonstrafik samt spårbunden trafik. Även markkonstruktioner inom hamnar och flygfält kan innefattas av InfraSweden men inte själva huvudinfrastrukturen för sjöfart och flyg.
Genom att främja återvinning, återanvändning och effektiv resurshantering kan ett mer cirkulärt och resurssnålt transportinfrastruktursystem utvecklas. Målet är att hushålla med jordens resurser och samtidigt upprätthålla goda möjligheter för transport och resor.
Beviljade projekt kommer att bedrivas inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet InfraSweden vilket innebär tillgång till programmets nätverk samt medverkan på seminarier och konferenser i regi av InfraSweden. Dessutom finns möjlighet till innovationscoaching.
Utlysningen syftar till att stödja innovationsprojekt som är skalbara och som inom en snar framtid kan implementeras och ge effekt. Innovationsprojekten kan handla om allt från planering, projektering, produktion, drift och underhåll till avveckling och omfatta utveckling av både affärsmodeller och anläggningsmetodik med mera.
Projekten ska genomföras i samarbete där näringsliv, myndigheter, forskningsinstitut och akademi tillsammans identifierar och utvecklar innovativ teknik och tjänster. De organisationer som söker finansiering ska engagera behovsägaren i utvecklingsarbetet.
Med behovsägare avses intressent som har behov och nytta av lösningen och som kan ta hand om resultatet av projektet, det vill säga förvalta, använda, sprida resultatet. Offentliga och privata beställare, ägare eller förvaltare av transportinfrastruktur, fordonstillverkare, systemägare och byggentreprenörer är exempel på möjliga behovsägare
Syftet är att öka möjligheten att innovationerna som utvecklas når hela vägen till implementation.
Utlysningens budget är 20 miljoner kronor för perioden 2024-2027 med ett erbjudande om finansiering av upp till 50 procent av ett innovationsprojekts stödberättigande kostnader.
Små innovationsprojekt med maximalt 1 miljon kronor i bidrag ska ha minst två parter och en projekttid på maximalt 12 månader.
Stora innovationsprojekt med högre bidrag än 1 miljon kronor ska ha minst tre parter och en projekttid på maximalt 36 månader.
Projektkoordinatorn ska vara en svensk juridisk person och minst en projektpart ska vara behovsägare med intresse för att testa den lösning som projektet ämnar ta fram. Det innefattar även utländska organisationer som har filial eller driftställe i Sverige, förutsatt att projektkostnaderna är hänförliga till filialens eller driftställets verksamhet
Varje projektpart ska vara en juridisk person med ett unikt organisationsnummer.
Inskickade projektförslag bedöms enligt kriterier som har att göra med potential, aktörssammanssättning och genomförbarhet. Se avsnitt 7 för mer information.
Bedömnings- och beslutsprocessen koordineras av Vinnova som anlitar särskilt utsedda experter för bedömning av projekten.