Utlysningen vänder sig till arbetsgivare med ett identifierat behov av internationell spetskompetens, där ett ekonomiskt rekryteringsstöd kan göra skillnad. Aktörer utanför akademin kan söka som stora, små och medelstora företag, forskningsinstitut och offentliga organisationer.
Ansökan ska gälla rekrytering av en identifierad MSCA Fellow som nyligen har disputerat alternativt avslutat sin postdoc i Sverige. Även Fellow som har eller har haft en svensk värdorganisation under sitt fellowship men försvarat sin avhandling utomlands är också behörig. Ansökan kan även skickas in i strax innan doktorsexamen har erhållits, dock krävs doktorsexamen för att påbörja projektet.
Med MSCA Fellows menas i denna utlysning de forskare som med svensk värdinstitution finansierats av följande delar av EU:s forskningsprogram Horisont 2020 (Marie Skłodowska Curie Actions), Horisont Europa eller Vinnova:
- Innovative Training Networks (ITN) eller Doctoral Networks (DN).
- Individual Fellowships (IF) eller Postdoctoral Fellowships (PF).
- Cofund Doctoral Programme eller Cofund Fellowship Programme.
- European Fellowship Seal of Excellence (Vinnova eller Vetenskapsrådet).
Ansökan kräver god förankring mellan arbetsgivare och identifierad MSCA Fellow. Syftet är att underlätta för utländska forskare som finns i Sverige att etablera sig på svensk arbetsmarknad samt att för svensk arbetsmarknad påvisa den kompetens som gruppen MSCA finansierade forskare besitter. Vinnova erbjuder rekryteringsstöd om maximalt 500 000 kronor för motsvarande 6 månaders heltidsanställning.