Utlysningen är uppdelad i två steg:
- Steg 1: I det första steget under våren 2024 utvärderas vilka inkubatorer som når upp till Vinnovas krav på kvalité i verksamhet och processer. De inkubatorer som når upp till utlysningens krav kommer ingå i Vinnovas nationella inkubatorprogram och kommer berättigas söka i utlysningens steg 2.
- Steg 2: De inkubatorer som når upp till kvalitetskraven under steg 1 kommer under hösten 2024 komplettera sin ansökan från steg 1 genom att skicka in 15 företag från sin företagsportfölj för bedömning. De medel som inkubatorn kan få inom detta steg baseras på den sammantagna poäng som inkubatorns företagsportfölj genererar vid utvärderingen. Mer information om hur det kommer att gå till presenteras senare för de inkubatorer som erbjuds söka inom steg 2.
Företagens mognad under inkubation
För att definiera en affärsidé eller ett företags mognad och progress under den tid som företaget befinner sig i inkubation, så används följande fyra ”Innovation Readiness Levels (IRL)” ur KTH:s IRL modell:
- Customer Readiness Level (CRL)
- Business Readiness Level (BRL)
- Team Readiness Level (TMRL)
- Sustainability Readiness Level (SRL)
Figur 2 visar beskrivning av ett företags innovationsresa och mognad:
Här beskrivs de fyra utvecklingsfaserna sett från företagets mognad i termer av de utvalda IRL-skalorna. Formation (blått fält), Product market Fit (grönt fält), Problem Solution Fit (rött fält) samt det vita fältet som innebär att företaget ur Vinnovas synvinkel passerat exit för Vinnovas inkubationsmedel.
Se KTH:s webbsida för detaljerad information för varje ruta
Resan från tidiga affärsidéer till nära kommersialisering
Syftet med Vinnovas finansiering under steg 2 är att:
- Ge sökanden möjlighet att bedriva formation av nya företag.
- Ge sökanden möjlighet att bedriva inkubation av intagna företag.
Med "formation" avser Vinnova inkubatorns arbete med att förflytta innovatörer, entreprenörer och nystartade företag mognadsmässigt så att samtliga fyra IRL egenskaper passerar mörkblå linje enligt figur ovan.
Övergripande innebär det att:
- Vägleda kring relevanta hållbarhetsperspektiv, inklusive kön- och genusperspektiv, i affärsutvecklingen.
- Stödja dem i arbetet med att forma relevanta och jämställda team utifrån representation och inflytande.
- Hjälpa teamet att avgöra lämplig kommersialiseringsstrategi och vad som är nästa steg. Målet är att de ska ha gjort en första validering av Problem- Solution Fit. Det vill säga bedöma förutsättningarna för att kunna bli bättre än kundernas nuvarande alternativ och hur den affären kan skalas upp. Vidare fastställa förutsättningarna för nästa steg i vald strategi.
- Utveckla och avgöra förutsättningar och lämplighet att senare ta in teamet eller affärsidéen i inkubation.
Med inkubation avser Vinnova inkubatorns arbete inom grönt (Problem solution fit) och rött (Product market fit) enligt figur 1 ovan. Inkubation inleds formellt då alla IRL-egenskaperna nått den blå linjen enligt figur 2.
Inkubation innebär att inkubatorn har följande processer definierade och implementerade:
- Urval
Det vill säga på vilket sätt inkubatorn säkerställer att företaget som tas in i inkubation uppfyller Vinnovas målgruppkriterier. Se under rubrik Målgruppskriterier nedan.
- Stödberättigat
Att säkerställa att företaget är berättigat till stöd från Vinnova. Se under rubrik Målgruppskriterier nedan.
- Affärsutveckling
På vilket sätt inkubatorn under inkubationstiden under inkubationstiden säkerställer och kvalitetssäkrar att ett företag möter kriterierna för Vinnovas målgrupp för steg 1 i utlysningen. Samt att inkubatorn har tillgång till nätverk som ger företagen relevant tillgång till kapital, kunder och kompetenser.
- Exit
På vilket sätt inkubatorn avgör när och hur inkubationsstödet avbryts.
Exit kan ske antingen då inkubatorn bedömer att företaget framgångsrikt har nått ett tillstånd då inkubation bör avslutas (”positiv exit”).
Exit kan också ske då inkubatorn bedömer att förutsättningarna för kommersiell framgång inte kan säkerställas och inkubationen bör avbrytas (”negativ exit”).
Vid tidpunkt då inkubatoravtal tecknas skall samtliga 4 IRL egenskaperna befinna sig inom mognadsnivåerna för problem solution fit.
Målgruppskriterier för vår finansiering inom steg 2
Inom nationella inkubatorprogrammet finansierar Vinnova företagsutveckling i nya och kunskapsintensiva tillväxtföretag. Företagets affärsidé ska vara skalbar, hållbarhetsdriven och ha potential att lösa utmaningar i samhälle eller ekonomi. De affärsidéer som utvecklas behöver, för att ha långvarig konkurrensfördel, ha potential att skapa unika immateriella tillgångar.
De medel som Vinnova beviljar under steg 2 av utlysningen ska användas för att stödja företag som uppfyller eller förväntas uppfylla nedanstående målgruppsegenskaper:
- Företaget som tas in i inkubatorn ska vara ett nystartat företag, inte ett etablerat företag.
- Företaget ska vara berättigat att ta emot statsstöd.
- Företagets ska vara grundarägt och grundardrivet där grundarteamet uppvisar ett tillräckligt stort engagemang för att säkerställa framdrift av företagsutvecklingen.
- Värdeerbjudandet som företagets etablering på marknaden baseras på är innovativt, det vill säga erbjuder ett nyskapande kundvärde som på ett väsentligt sätt skiljer sig från andra alternativ på den marknad som adresseras.
- Företaget ska ha en hållbarhetsdriven affär som löser en utmaning i samhälle eller ekonomi.
- Värdeerbjudandet har potentialen att bli väsentligt bättre än konkurrerande lösningar på den marknad man adresserar.
- Företaget har förutsättningar att utveckla en skalbar och lönsam affär baserat på värdeerbjudandet.
- Företaget har unika immateriella tillgångar som ger företaget förutsättningar att skapa ett tillräckligt tidsförsprång och attraktivitet för att nå marknaden i tid.
- Företaget är inte marknadsredo, det vill säga har inte repeterbar försäljning eller ett eget kapital som säkerställer företagets verksamhet under 24 månader eller mer.
Inom målgruppen kunskapsintensiva företag ska under finansieringsperioden 2025–29 företag inom hi-tech samt deeptech prioriteras. Se figur 1, kapitel 3.
Under utlysningstextens bilaga ”Särskilda villkor och instruktion” finns en fördjupad beskrivning av målgruppskriterier samt regler för hur Vinnovas finansiering ska användas.
Stödgrund
Vinnovas finansiering sker genom bidrag. Bidrag till organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr bland annat vilka typer av kostnader och hur stor del av dem som får täckas genom bidrag.
Läs mer om statligt stöd
Se allmänna villkor för bidrag och guide för stödberättigande kostnader
Inom ramen för denna utlysning ska beslutat bidrag till inkubatorn omsättas till tjänster hos de företag som inkubatorn stödjer under programperioden. Det innebär att det är företagen som är mottagaren av statsstödet, se figur 3.
De företag som erbjuds inkubatorns tjänster ska uppfylla kraven för statsstöd enligt någon av nedanstående två stödgrunder:
- Enligt artikel 22 i Kommissionens EU-förordning nr 651/2014 av den 17 juni 2014, även känd som det allmänna gruppundantaget (GBER), samt 12 § förordningen (2015:208) om statligt stöd till forskning, utveckling och innovation.
- För det fall företaget inte räknas som ett nystartat företag enligt artikel 22, ges stödet istället som de minimi till företaget enligt Kommissionens EU-förordning nr 1407/2013 om stöd av mindre betydelse.
Beskrivning av figur 3 nedan:
Inkubatorn bidragsmottagare. Företagen som tar emot inkubatorns tjänster blir statsstödsmottagare.
Tjänsterna ska erbjudas företagen enligt i förväg fastställda kriterier på ett transparent och icke diskriminerande sätt. Inslag av subjektiva eller i övrigt otillbörliga urvalsmetoder får inte förekomma.
Värdet på statsstödet som påförs företaget ska baseras på marknadspriset för tjänsten eller av självkostnaderna hos inkubatorn för att leverera tjänsten plus ett rimligt påslag. Självkostnaden plus påslaget ska då motsvara marknadspriset.
Kostnaderna ska offentliggöras så att ett företag, som användare av inkubatorns tjänster, vet storleken för stödet och att det blir transparent.
Stödberättigande kostnader
Under avsnitt Stödgrunder beskrivs att det är företagen som tar emot inkubatorns tjänster som är mottagare av statsstödet, inte inkubatorn.
För det stöd som Vinnova beslutar om under steg 2 så definieras stödberättigande kostnader som de kostnader inkubatorn har för att leverera tjänster till företagen inom inkubatorn. Kostnaderna kan uppstå genom internt genererade tjänster eller externt upphandlade tjänster.
Kostnaderna för tjänster som kan ersättas är:
- Utveckla företaget och dess affär genom:
Affärscoachning, rekrytering och teambildning, tillgång till nätverk och kapital, juridik, kommunikation, IP strategier, design, experttjänster i samband med att verifiera affärsidé, inköp av marknadsstudier, utbildningar som stärker operativt genomförande som exempelvis sälj, styrelsearbete och affärsutveckling.
- Stöd till marknadsaktiviteter:
Resekostnader och deltagaravgifter till mässor, kund- och partnermöten, kapitalförsörjning.
- Användning av infrastruktur:
Kostnader för att använda investeringar i infrastruktur så som kontorsplats, tillgång till test- eller labmiljö, IT eller infrastruktur.
De kostnader som inkubatorn redovisar till Vinnova ska vara verkliga och reviderbara.