Vad handlar erbjudandet om?
Genom finansiering av behovsdrivna pilotprojekt vill Vinnova stärka svensk kompetens kring hur industriellt innovationsarbete kan dra nytta av storskalig forskningsinfrastruktur för neutron- och fotontekniker. Utlysningen medger experiment vid såväl svensk som internationell forskningsinfrastruktur för neutron- och fotontekniker.
Projektförslaget ska bygga på ett behov hos minst ett företag. Det kan vara allt från utveckling eller förbättring av nya material, läkemedel eller processer till behov att utreda varför komponenter försämras under användning. Arbetet i projektet ska avse verifiering av om neutron och/eller fotontekniker är lämpliga för att undersöka problemet. Projektet kan därför utgöra kompletterande aktiviteter till redan pågående utvecklingsarbete, som antingen bedrivs inom företaget eller tillsammans med andra parter.
Projektaktiviteterna ska genomföras i aktiv samverkan med ändamålsenlig expertkompetens för planering och genomförande av relevanta experiment, samt för hantering och tolkning av mätresultat. Projektets konsortium ska därför även bestå av minst en svensk organisation som bistår med denna expertkompetens.
Pilotprojektens experiment förväntas utgå från relativt väl etablerade metoder vid forskningsinfrastrukturen, där enbart mindre metodarbete och anpassning bedöms behövs för att kunna nyttjande en aktuell experimentstation (även kallat strålrör).
Exempel på godkända projektaktiviteter omfattar:
- Metodval och design av experiment, inklusive nödvändig anpassning av relevant experimentmiljö
- Provberedning
- Genomförande av experiment/mätning
- Analys, behandling och tolkning av mätresultat/data, inklusive jämförelser med redan befintliga resultat från mer standardmässig analysutrustning eller modellering
- Spridning av resultat
Om samverkan med storskalig forskningsinfrastruktur
Ett projekt som önskar utföra neutron- eller fotonexperiment vid en storskalig forskningsinfrastruktur behöver aktivt beviljas tillträde av densamma. I den här utlysningen medges alla typer av tillgänglighet för experimenttid, och alla stödberättigande kostnader som uppkommer hos en internationell forskningsinfrastruktur får upptas som konsultkostnad hos en av projektparterna. Därför kan du också söka stöd för experiment vid en internationell forskningsinfrastruktur för neutron- eller fotonteknik.
Observera att experimenttid inte behöver vara formellt beviljad eller tidsbestämd när ansökan skickas in till Vinnova.
Ansökan ska kunna beskriva och motivera hur det tänkta experimentet är tänkt att genomföras vid en namngiven forskningsinfrastruktur, och hur det är såväl tekniskt som tidsmässigt genomförbart. Därför behöver projektkonsortiet ha en uppfattning om vilken typ av experimentstation man önskar använda, hur mycket experimenttid som beräknas gå åt, samt att det bedöms som troligt att experimenttid kommer att medges inom en rimlig tidsperiod om Vinnova beslutar att bevilja ansökan.
Om experimenttid redan har beviljats, men experimentet ännu inte har verkställts, så utgör en sådan bekräftelse i sig ett starkt underlag och kan bifogas ansökan
Det är viktigt för oss att de projekt som finansieras kan visas upp och inspirera andra. Därför ska en sammanfattning med syfte, val av metod, aktörssamverkan och övergripande projektresultat göras tillgänglig för fri publicering och spridning i samband med projektets slutrapportering.