Vad handlar erbjudandet om
Med det här erbjudandet vill vi stödja projekt med aktörer längs hela värdekedjan inom programvaruintensiva system och tjänster. Tillämpningsområdena kan komma exempelvis från fordonssektorn, medicinsk teknik, internettjänster, säkerhetsbranschen, produktionsområdet eller området mjukvaruutveckling i sig självt.
För att få finansiering ska resultaten vara relevanta för svenskt näringslivs konkurrenskraft. Förväntade resultat av projekten är exempelvis prototyper och demonstratorer av intresse för potentiella kunder på en internationell marknad. För en framgångsrik ansökan om större finansiering till Vinnova krävs normalt att man fokuserar på större industriella utmaningar med deltagande från både större företag, SMF och akademi/forskningsinstitut. Minst ett företag med svenskt driftställe ska delta.
ITEA Office erbjuder stöd under konsortiebyggandet och anordnar till exempel ITEA – Project Outline Preparation Days där det finns möjlighet att pitcha sin idé och diskutera med potentiella partners.
Läs mer och anmäl dig till ITEA – PO Days 2023 12-13 september
Pågående och tidigare ITEA-projekt
Vinnova har hittills delfinansierat ett 50-tal pågående och tidigare projekt inom Eureka-kluster. Bland de svenska projektdeltagarna finner du bland annat ABB, Ericsson, Volvo, Saab, KTH, RISE och många fler. ITEA ger dig möjligheten till innovation och utbyten med Europas vassaste aktörer inom området.
Här kan du läsa mer om framgångsrika ITEA-projekt
Vad är ITEA?
ITEA är ett innovationskluster för programvaruintensiva system och tjänster. Klustret ITEA är en del av EUREKA där generiska tekniker med stor betydelse för konkurrenskraften hos de deltagande länderna tas fram.
De flesta projekt inom EUREKA kluster är offentlig-privata partnerskap med brett industriellt deltagande, som syftar till att främja forskning eller uppmuntra standardiseringsprocesser.
Ansökningsprocessen i flera steg
Ansökningsprocessen till ITEA sker i flera steg enligt nedan.
- Först skickar hela det internationella konsortiet in en första skiss, en så kallad Project Outline, till ITEA (inte till Vinnova).
- De skisser som bedöms ha störst potential får möjlighet att skicka in en fullständig ansökan (Full Project Proposal). I samband med att ITEA skickar ut information om vilka projektförslag som får möjlighet att skicka in fullständig ansökan ges även feedback på hur ni kan förbättra ansökan.
- Den fullständiga ansökan (Full Project Proposal) från det internationella konsortiet bedöms och de ansökningar som blir godkända får så kallad label. Det innebär att de nationella konsortierna ges möjlighet att skicka in ansökningar till respektive lands finansierande myndighet. Det är i detta steg som det svenska konsortiet bjuds in att skicka in en ansökan till Vinnova.
- Baserat på era ansökningar, både till ITEA och Vinnova, samt en eventuell projektintervju gör Vinnova en slutgiltig bedömning om ni får finansiering eller inte.
Alla villkor för utlysningen finns i aktuell utlysningstext för Eurekaklusteransökningar som finns på denna sida.
Läs igenom utlysningstexten noggrant!
Ansökan
Ansökan sker på ITEAs webbplats. Det finns möjlighet att kontakta Vinnova för att diskutera ert projekt och er budget innan ni skickar in er ansökan.