Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Driving Urban Transitions – call 2022

Vinnova, Formas och Energimyndigheten utlyser tillsammans 42 miljoner kronor så att aktörer verksamma i Sverige kan delta i internationella forsknings- och innovationsprojekt som tar sig an urbana utmaningar inom det europeiska partnerskapsprogrammet Driving Urban Transitions, DUT. Syftet med utlysningen är att ge stöd till transnationella forsknings- och/eller innovationsprojekt som hjälper städer i deras omställning till mer hållbara ekonomier och samhällen. 27 europeiska länder ingår i utlysningen som har en sammanlagd budget på 90–100 miljoner euro.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Forsknings- och innovationsprojekt för hållbar omställning i städer. Utlysningen fokuserar på tre övergripande teman: 15-minutersstaden, Energipositiva stadsdelar samt Cirkulära urbana ekonomier.

Vem kan söka?

Utlysningen är öppen för företag, forskningsinstitut, högskolor och universitet, offentliga aktörer samt icke vinstdrivande organisationer. Projektteamen måste bestå av minst tre partners från tre olika länder i partnerskapsprogrammet

Hur mycket kan ni söka?

Det finns ingen maximal nivå för hur mycket det går att söka inom 15 minuters-staden och Energipositiva stadsdelar. För Cirkulära urbana ekonomier är maxnivån 5 milj SEK för ett projekt med svensk ledning och 3 milj SEK för deltagande i ett projekt.

Viktiga datum

  • Teman

    Stöd kan sökas för projekt som tar sig an urbana utmaningar. Utmaningarna har grupperats inom tre teman som kallas Transition Pathways. I Sverige ansvarar tre olika forsknings- och innovationsfinansiärer för varsin Transition Pathway:

    • 15-minutersstaden - Vinnova
    • Energipositiva stadsdelar (PED) - Energimyndigheten
    • Cirkulära urbana ekonomier (CUE) - Formas

    I utlysningen ligger ligger tre så kallade topics under varje Transition Pathway:

    Energipositiva stadsdelar

    • PED topic 1: Energy communities – energy transition driven by civil society
    • PED topic 2: Energy flexibility strategies – technological, legal, societal challenges
    • PED topic 3: Energy efficiency in existing urban structures

    15-minutersstaden

    • 15mC topic 1: Strengthen the mix of urban functions and services
    • 15mC topic 2: Foster sustainable options for personal mobility and logistics in urban outskirts (and beyond)
    • 15mC topic 3: (Re)imagine urban public spaces and streets for vibrant, sustainable neighbourhoods

    Cirkulära urbana ekonomier

    • CUE topic 1: Urban Resource Sharing and Circularity
    • CUE topic 2: Nature-based solutions (NBS)
    • CUE topic 3: Urban food systems

    Mer om utlysningen

    Projekten som väljs ut inom utlysningen kommer att finansieras direkt av nationella eller regionala forsknings- och innovationsfinansiärer från följande länder: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och Österrike.

    Utlysningen är öppen för en stor bredd av vetenskapliga discipliner och välkomnar interdisciplinära angreppssätt. Den avser att stödja ett brett spektrum av aktiviteter, från forskning till innovation och tillämpning. Ett tydligt mål är också att engagera intressenter som företag, offentliga verksamheter och civilsamhället i projekten, samt att ta hänsyn till användarnas behov i identifieringen av projektmålen.

    Vinnova, Formas och Energimyndigheten utlyser sammanlagt 42 miljoner SEK för svenska aktörer i utlysningen.

    Den sammanlagda utlysningsbudgeten för de 27 europeiska länder som ingår i utlysningen ligger på 90–100 miljoner euro.

    Lanseringsevent 

    Den officiella lanseringen av partnerskapet Driving Urban Transitions kommer att äga rum i Bryssel 4-5 oktober 2022. Det går att delta både fysiskt och digitalt.

    Mer information om lanseringsevenetet. 

    Om ansökningsförfarandet

    Projektansökningar skickas in genom en gemensam portal för DUT (administrerad av UEFISCDI). Svenska parter i projekt som rekommenderas stöd i den internationella bedömningen blir inbjudna till Vinnovas, Formas eller Energimyndighetens portaler för att registrera sina projekt. Utbetalning till svenska projektparter sker genom Vinnova, Formas eller Energimyndigheten.

    Utlysningen tillämpar en tvåstegsprocess

    • En kortfattad ansökan lämnas in i Steg 1 senast kl. 13.00 CET den 21 november 2022
    • Steg 2 är till för fullständiga ansökningar, och lämnas in senast kl. 13.00 CET den 3 maj 2023

    Du bör utgå från den internationella utlysningstexten som finns på DUT Call 2022 - DUT Partnership för att få fullständig information om bland annat utlysningens adresserade utmaningar, att det finns två olika spår (forskningsinriktade projekt och innovationsinriktade projekt) som sökande kan ansöka inom, deltagande länder och dessas budgetar, ansökningsförfarande och transnationella krav.

    De nationella kraven för respektive finansiär (Formas, Vinnova och Energimyndigheten) går även att hitta i de nationella annexen i den internationella utlysningstexten. Rekommendationen är även att ta kontakt med utlysningens nationella kontaktpersoner innan ansökan i steg 1 skickas in.

    Krav på projekten

    För att ha möjlighet att erhålla stöd inom utlysningen behöver det transnationella projektet bland annat uppfylla följande krav (observera att fullständiga villkor återfinns i utlysningstexten):

    • Projekten ska bestå av ett projektkonsortium med minst tre projektparter som är berättigade till finansiering från deras respektive nationella/regionala finansieringsorgan, och från minst tre länder som deltar i utlysningen
    • Projektledaren kan bara vara projektledare för en ansökan och delta i max två ansökningar i utlysningen.
    • Projekten ska involvera minst en stad/kommun/organisation som tillhandahåller urbana tjänster i konsortiet. Projekten förväntas vara av samskapande karaktär redan i de tidiga projektstadierna. Projekten ska visa på användarbehov som är relevanta för projektmålen samt beskriva hur användare involveras under projektets genomförande.

    Dessutom rekommenderas projekten att ta följande rekommendationer i beaktande:

    • Projekten bör inkludera minst en representant från företag, kommersiell organisation eller organisation från civilsamhället.
    • Projekten bör vara tvärvetenskapliga och ta en transdisciplinär ansats som kan bidra till transnationell nytta.
    • Projekten bör ha en jämn fördelning mellan deltagande länder med avseende på antal parter och fördelning av budget. Ingen part ska stå för mer än 50 % av det planerade arbetet.
    • Projekten bör se över balansen mellan män och kvinnor i ansökan och får gärna inkludera de så kallade ”widening countries” (Bulgarien, Tjeckien, Estland, Grekland, Ungern, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Slovenien, Turkiet).
    • Projekten förväntas ha en projektbudget om mellan 1 till 2 MEUR, men projektbudgeten kan vara både högre och lägre.

    Observera att det bara är ansökningar som har gått vidare i steg 1 som kan skicka in en fullständig ansökan i steg 2. Ansökan får inte heller genomgå några större förändringar mellan steg 1 och 2. Följande ska inte ändras:

    • Projektmålen i ansökan till steg 1
    • Huvudsökanden ska vara densamme (förutom i fall av force majeure)
    • Konsortiet ska vara detsamma (med undantag för möjligheten att inkludera ”widening countries” efter tillåtelse av utlysningssekretariatet).
    • ·       Projektets efterfrågan av finansiering från finansiärsorganisationerna ska vara ungefär desamma i båda ansökningarna och endast mindre förändringar godkänns

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Björn Svensby Kurling

    15-minutersstaden – Vinnova

    + 46 (0)8 4733148

    Emina Pasic

    Energipositiva stadsdelar – Energimyndigheten

    + 46 (0)16 544 21 89

    Björn Wallsten

    Cirkulära urbana ekonomier – Formas

    + 46 (0)8-775 41 22

    Diarienummer 2022-02754