Utlysningen är en del av programmet Avancerad digitalisering, ett industridrivet program för att främja Sveriges och den svenska industrins förmåga att skapa framtidens digitala lösningar.
De projekt som finansieras ska adressera industrins och näringslivets behov av avancerad digital infrastruktur i närtid och i framtiden. Övergripande lärdomar och resultat från finansierade projekt ska kunna delas öppet efter projektavslut. På så sätt kan projekten bidra till Sveriges förmåga att skapa och nyttja digital infrastruktur och kommunikation.
Utlysningen ska särskilt bidra till följande resultat- och effektmål inom programmet:
- Sverige har förmåga att utveckla nästa generations digitala lösningar.
- Svensk industri har en förmåga att snabbt nyttja nya digitala lösningar.
- Ta fram lösningar för ökad interoperabilitet mellan digitala produkter, tjänster och system.
- Lägre klimatavtryck och energianvändning genom digitala lösningar – trots ökad användning.
- Digitala lösningar som bidrar till önskade effekter vad gäller hållbarhet.
- Spridning av lösningar och kunskap inom avancerad industriell digitalisering till andra delar av samhället.
Läs om programmet Avancerad digitalisering
Kommunikationssystem och digital infrastruktur utgör grunden för digitalisering. Möjligheterna att kunna koppla upp och ihop säkra system samt enheter utvecklas kontinuerligt, och därför behöver kommunikationsnäten uppdateras och moderniseras. För att möta krav på framtidens tjänster och tillämpningar behöver kapacitet, stabilitet, säkerhet och kvalitet förbättras. Nyttjande av modern kommunikationsteknik inom svenskt näringsliv behöver ökas och underlättas. Nyttjande av standardiserade protokoll och gränssnitt är också viktiga för att säkerställa interoperabilitet mellan enheter och system i digitala lösningar.
Användningen av digital teknik utökas kontinuerligt i olika sektorer av näringslivet och samhället. Det gör att trafikvolymer och påfrestningar på den underliggande infrastrukturen ökar. En förväntad konsekvens är ökade dataströmmar och fortsatt exponentiell utveckling av trafik i nätverk. För att minska risk för fördröjningar, och för att behålla data så nära användaren som möjligt, finns det därför behov att kraftigt öka exekveringskapacitet genom exempelvis distribuerade nätverk. I distribuerade nätverk kan dator- och lagringskapacitet samverka med molnmiljöer. Beräkningskapacitet och lagringsteknik är två andra viktiga utvecklingsområden.
Andra relevanta aspekter är stabilitet och användande av öppna standarder. Industriella miljöer blir alltmer automatiserade och beroende av digitala verktyg, och det kräver robusta kommunikationsnät. De behöver klara påfrestningar och störningar utan att dess funktionalitet påverkas. Öppna standarder garanterar interoperabilitet och tillämpbarhet. Även regulatoriska och immaterialrättsligt relaterade frågor är viktiga aspekter.
Denna utlysning har fokus på samverkansprojekt inom digital infrastruktur och kommunikation. De föreslagna projekten ska vara relevanta för något eller några av dessa tekniska fokusområden:
Användning av 5G i publika och privata 5G-nät
Tillgång till 5G-nät och tjänster för näringslivets digitalisering, både genom dedikerade resurser i publika nät och egna privata 5G-nät.
Detta för att säkerställa:
- robusthet
- säkerhet
- låg fördröjning
- tidsreferens
- energieffektivitet
- flexibilitet
- hantering av stora datamängder (big data)
- dataflöden
Explorativ forskning och innovation kring 6G
Med delfrågor som kognitiva nätverk som automatiskt anpassar sig efter förändrade förhållanden och användning, till exempel:
- nätverk med integrerade, distribuerade eller centraliserade beräkningsresurser
- resilienta nätverk med hantering av störningar och skydd mot intrång eller manipulation
- sömlös uppkoppling mellan olika tekniker och enheter
- ultratäta nätverk eller resurseffektiva nätverk.
Hållbarhet
Innovativa lösningar som adresserar hållbarhetsaspekter inom:
- nätens energianvändning
- datacenters energianvändning
- hållbara 5G- eller 6G-nät
- utveckling av algoritmer och mjukvaror för energieffektiva och energibesparande funktioner
- applikationer och tjänster.
Applikationer
Applikationer och digitala system som till exempel adresserar:
- digitala ekosystem med end-to-end-funktionalitet
- applikationer med låg fördröjning
- öppna standarder för protokoll och datarepresentation inom kommunikation men också från branschorganisationer
realtidsmolntjänster
- legala- och integritetsaspekter kopplade till hantering av stora mängder data
- uppkopplade enkla till adaptivt lärande sensorer
- gränssnitt människa-maskin inklusive nästa generations Internet. Exempelvis taktilt internet eller internet och senses.
Resilient digital infrastruktur
Det vill säga system som kan motstå störningar och påverkan:
- både lokalt, privat och via molntjänster samt
- säkerhet i samspel mellan privata och publika kommunikationssystem.
Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ger ökad möjlighet för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla, och att vetenskaplig publicering ska ske med öppen tillgång. Att som projekt förhålla sig till öppna standarder ses som positivt.
Två centrala hållbarhetsperspektiv
Utöver ovanstående har Vinnova i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom Vinnovas insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.
Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimat- och jämställdhetsaspekter.
Två jämställdhetsperspektiv som vi tittar på och analyserar i ansökningar är:
- om kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet (se avsnitt 7 under aktörskriteriet för mer information).
- om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta kopplat till projektets problemområde, lösningar och nyttiggörande.
Fri tillgänglighet till resultat från forskning och innovation ger ökad möjlighet för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Denna utlysning ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla, och att vetenskaplig publicering ska ske med öppen tillgång.
Information om arbetet för att bidra till målen i Agenda 2030 finns på Vinnovas webbplats
Information om vad arbetet för jämställd innovation innebär för dig som söker bidrag finns på Vinnovas webbplats