Möt våra medarbetare
Mattias Esbjörnsson
Mattias Esbjörnsson Foto: Anette Andersson/VINNOVA

Handläggare Mattias Esbjörnsson på avdelningen Tjänster och IKT

Mattias Esbjörnsson, disputerad forskare i tillämpad IT, hade sin bas på Interactive Institute där han under flera års tid arbetade med design av mobila tjänster.
– Jag trivdes bra i den miljön, men i slutet av 2008 såg jag en annons där VINNOVA sökte en person med min kompetens. Jag kände mig direkt träffad och påbörjade min ansökan, säger Mattias Esbjörnsson, som i skrivande stund är pappaledig och på promenad med det yngsta av sina tre barn.

Han fortsätter:
– Innan jag var klar med mitt brev blev jag uppringd av rekryteraren. Hon hade blivit tipsad om mig och frågade om jag var intresserad av jobbet. Jag hade sett hennes namn i annonsen och hade tänkt slå henne i signal. Därför kändes det familjärt att prata med henne och jag sökte tjänsten.

Hur ser dina arbetsdagar ut?
– Jag arbetar bland annat med program som har med visualisering och Living Labs-miljöer att göra. På VINNOVA får jag insyn i massor av spännande projekt – och nu när jag är pappaledig är det mina stimulerande uppgifter jag minns när jag tänker på mitt jobb. Som handläggare har jag ett stort nätverk och de människor jag är i kontakt med är drivna och idérika. De har visioner och en entusiasm som smittar av sig. Under de återkommande utlysningarna, där företag och forskare söker medel, ser jag till att processen fungerar som den ska, att besluten som tas genomförs och att medlen betalas ut.

Vad drivs du av i ditt arbete?
– Nyfikenhet. Inför utlysningarna är jag alltid lika nyfiken på de ansökningar vi får in. Jag drivs av viljan att ge dem som har potential goda förutsättningar att lyckas. På VINNOVA stöttar vi ju företag och forskare både genom att bevilja medel och genom att länka ihop dem med andra aktörer.

Hur ser dina utvecklingsmöjligheter ut?
– Själv har jag inga chefsambitioner. Däremot blir arbetsuppgifterna mer och mer avancerade. Nu ansvarar jag för olika program och regeringsuppdrag. Det kanske låter knasigt, men jag har blivit en generalist som rör mig mellan många områden men också en expert som får möjlighet att gräva ner sig.

Vilka personliga egenskaper är viktigast för att lyckas i din position?
– Du behöver vara mycket strukturerad och, eftersom du har många kontakter, socialt lagd. Förutom att vara påläst behöver du ha ett öppet sinne. Det finns många medarbetare som både är väldigt kompetenta och som har starka åsikter. Jag har aldrig varit på ett ställe där så många personer har forskarbakgrund från så många olika discipliner. Alla är väldigt bra på någonting och det finns utrymme för diskussioner.

Hur är stämningen och arbetsklimatet?
– Inom vår avdelning har det skett en hel del föryngring under de senaste åren. För att inte hamna i ”så har man alltid gjort”-diskussioner är viktigt att få in friska fläktar. Jag upplever att stämningen är glad och lättsam. Här föds nya idéer och mitt arbetsområde – IT och tjänster – rör sig väldigt snabbt. Klimatet andas inte så mycket myndighet som många nog förväntar sig. Vi har stor frihet under ansvar och det är jag väldigt nöjd med.

Hur samlar du nya krafter?
– Hemma hos oss är det väldigt barnfokuserat både på vardagar och helger. Nu när jag är pappaledig försöker jag att koppla bort arbetet helt och jag har ingenting jobbrelaterat som måste göras. Jag ser till att träna en del och vill tillägga att jag får positiv energi av att jobba på VINNOVA.

Vad vill du säga till den person som funderar på att söka sig till VINNOVA?
– Om du har kommit så långt att du funderar över det – sluta att fundera. Sök tjänsten, ring gärna till rekryteraren och ta tag i det hela.

Bokmärk och dela

Kontakt

 

Varför VINNOVA?

 

På VINNOVA får du växa i din roll. Det beror dels på att arbetsuppgifterna är lika stimulerande som omväxlande och dels på att vi kan erbjuda dig utbildning inom relevanta områden.